Circulaţia trenurilor, paralizată în aproape toată ţara
Trenurile nu circulă, miercuri, între orele 7.00 şi 9.00, deoarece sindicaliştii de la CFR Călători şi CFR Infrastructură nu au ajuns la un acord cu reprezentanţii companiilor feroviare în urma discuţiilor de marţi privind încheierea contractelor colective de muncă.
Peste 500 de trenuri - de călători, marfă şi operatori privaţi - sunt oprite în gări între ora 7.00 şi ora 9.00, aproape 22.000 de feroviari fiind în grevă.
Discuţiile de marţi au durat aproximativ şapte ore, dar nu au schimbat decizia sindicaliştilor de a declanşa greva de avertisment, a declarat preşedintele Federaţiei Mişcare - Comercial, Gheorghe Frăţică, potrivit Mediafax.
"Acum 40 de zile am declanşat un conflict de interese pe patru revedicări: lipsa contractelor colective de muncă, lipsa condiţiilor de muncă ale salariaţiilor, concedierile de personal şi lipsa invesţiilor în domeniul feroviar. Noi am negociat 60 de zile nu s-a realizat acordul cu salariaţii pe care îi reprezentăm au hotărât declasarea grevei de avertisment. Lipsa contractelor colective de muncă la calea ferata au dus la această situaţie. Ne interesează şi concedierile, în fiecare an am concediat 11.000 de salariaţi, iar activitatea e aceeaşi", a declarat la Realitatea Tv, Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial.
Călătorilor care au luat bilete şi nu au putut circula în acest interval li s-a restituit costul biletelor la caseriile din gări.
Potrivit CFR Călători, într-o zi normală de lucru, în acest interval orar, sunt programate în circulaţie un număr de 382 trenuri de călători şi este estimat un flux de aproximativ 20.000 de călători.
Greva de avertisment de două ore anunţată pentru miercuri dimineaţă de sindicatele feroviare ar putea aduce prejudicii financiare de până la 100.000 de lei, iar întârzierea maximă pe tren este estimată la 120 de minute.
Feroviarii anunţau săptămâna trecută o grevă de avertisment, urmând ca trenurile să nu circule timp de două ore. Preşedintele Federaţiei Mişcare - Comercial, Gheorghe Frăţică, declara că acţiunea de protest a fost decisă, joi, în cadrul Consiliului Naţional al organizaţiei.
Protestul era motivat de faptul că nu au fost semnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.
Miercuri va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", depusă de opoziţie la adresa Guvernului pentru Codul Muncii. Moţiunea a fost citită, în 9 martie, în Parlament.
(www.realitatea.net)