Băsescu, prima apariţie după proteste: Voi continua să fiu partener activ al Guvernului
În prima apariţie publică de la izbucnirea protestelor din ţară, preşedintele Traian Băsescu spune că anul 2011 a fost unul dificil, iar, în faţa propriei instabilităţi, România a continuat reformele. Şeful statului dă asigurări că va continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte măsurile la care ţara noastră s-a angajat faţă de FMI.
Preşedintele Traian Băsescu susţine un discurs în faţa şefilor Misiunilor Diplomatice acreditaţi în România, în cadrul reuniunii anuale, ce se desfăşoară la Palatul Cotroceni.
Vă prezentăm principalele declaraţii:
În Europa, pe măsura adâncirii crizei, a devenit tot mai clar că viitorul constă în creşterea intergrării Uniunii.
2011 a fost un an dificil, in care crizele economica, financiara, umanitara si uneori politica au pus din nou la incercare guvernele si populatia lumii
Principala lecţie învăţată este că o atitudine responsabilă în plan politic şi economic constituie o premisă fundamentală în combaterea crizelor.
În faţa propriei instabilităţi în 2009 şi 2010, România a continuat reformele.
În 2010 şi 2011 România s-a situat în topul ţărilor europene în cee ce priveşte ponderea în PIB a fondurilor pentru investiţii. În 2012 este o creştere substanţială, alocările însumând 38,1 miliarde lei. Acest sume vor fi orientate către investiţii cu impact direct asupra creşterii economice şi a creării locruilro de muncă.
În ultimii doi ani, atenţia Guvernului s-a concentrat pe continuarea reformelor: legislaţia muncii, restructurarea sectorului bugetar
Voi continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte măsurile la care ne-am angajat faţă de de FMI.
Va fi definitivată noua lege a sănătăţii şi va fi continuată reforma sectorului bugetar.
Nu există motive care să motiveze o eventuală retragere de lichidităţi a băncilor străine de pe piaţa românească.
Reluarea creşterii economice durabile şi consolidarea climatului de disciplină fiscal-bugetară reprezintă principalele provocări la care UE trebuie să facă faţă.
România doreşte ca prin acordul interguvernamental al UE este ca Uniunea să iasă întărită, dorim să fim angrenaţi în deciziile majore ale UE. România este adepta unei Uniuni cât mai integrate care să tindă către Statele Unite ale Europei.
Am refelectat în programul de convenrgenţă transmis CE că obiectivul nostru de a adopta în 2015 moneda euro se menţine.
Suntem conştineţi că pentru ca România să contribuie la întărirea Uniunii că instituţiile statului român trebuie să fie şi ele competitive. Aici este de fapt efortul nostru principal.
Teme de interes particular pentru România: Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Aşteptăm propuneri concrete ale CE privind mecanismul plecând de la premisa că raportul din februarie va fi unul favorabil
Suntem surprinşi că după ce am ridicat problema Schengen în două Consilii Europene, decizia este în continuare blocată, deşi toate condiţiile sunt îndeplinite pentru o decizie favorabilă a Consiliului European
Considerăm ca deplin nejustificate restriciţiile pe piaţa muncii a românilor în nouă state membre deşi studiile au arătat că nu există impact negativ asupra acestor ţări.
Interconectarea reţelelor energetice europene şi cele de la graniţele sale nu trebuie uitate.
Este la fel de important să privim şi spre exteriorul Uniunii şi să susţinem modernizarea şi democratizarea din regiunile din proximitatea Uniunii. Rămânem fideli susţinerii traseului european al statelor care arată voinţă politică în democratizare.
România se va exprima în favoarea unei relaţii consolidate de cooperare din vecinătatea estică şi sudică, bazat pe ataşamentul împărtăşit faţă de respectarea valorilor democraţiei şi statului de drept. Strategia Mării Negre ar veni într-o complementaritate logică Strategiei pentru Marea
(rtv.net)