Anchetă DNA la MApN: Erori la recalcularea pensiilor militare. Trebuie plătiţi 200.000 lei în plus
Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, marţi, că un audit făcut în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus. O anchetă DNA verifică mai mulţi angajaţi MApN în legătură cu neregulile apărute la recalcularea pensiilor.
Mai mulţi funcţionari ai Ministerul Apărării Naţionale sunt anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că ar fi semnat pentru pensii mari. Ei sunt anchetaţi pentru abuz în serviciu în legătură cu recalcularea pensiilor.
"În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul", a declarat fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.
"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată", a declarat Dobriţoiu.
El a adăugat că "acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt".
El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN, scrie Mediafax.
Dobriţoiu a spus că nu are informaţii că s-ar fi început cercetări ale parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.
Întrebat dacă el a sesizat parchetul în privinţa acestor nereguli, Dobriţoiu a răspuns: "Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut".
Doina Pârcălabu, şefa Casei Naţionale de Pensii, din perioada la care a făcut referire Cornel Dobriţoiu, a declarat pe acest subiect, la România TV: "Decizia politică a fost transpusă în lege. Prin Legea 119 s-a început recalcularea pensiilor şi ea a fost apoi preluată în noua Lege a Pensiilor, Legea 263. Pensiile acestea au fost recalculate în cadrul caselor sectoriale de pensii, care funcţionează la cele trei instituţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi SRI, unde ordonatori de credite au fost conducătorii celor trei instituţii.
S-a creat astfel situaţia fără precedent până acum, potrivit căreia, pentru bugetul asigurărilor sociale de stat nu a mai existat un singur ordonator principal de credite, cum se întâmpla până acum, în care îndeplinea această calitate Ministrul Muncii. Astfel, începând cu 2011, o dată cu implementarea Legii 263, au fost patru ordonatori principali de credite. În ceea ce priveşte calculele, ele s-au făcut în casele sectoriale, prin personalul de specialitate al acestor instituţii. Dacă există erori de calcul, organele de control ar trebui să facă verificări acolo".
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat săptămâna trecută că pensiile militarilor vor fi recalculate deoarece s-au constatat greşeli la stabilirea cuantumului prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
"Pensiile se recalculeaza daca o persoana aduce un stagiu in plus sau daca se constata o greseala. Tinand cont de faptul ca foarte multi militari sunt nemultumiti si au facut cereri, le vom recalcula pensiile. Pe rolul instantelor se afla peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate sa se recalculeze", a subliniat ministrul Muncii care a adaugat ca nu este nevoie ca pensionarii militari sa faca o revenire cu privire la cuantumul stabilit.
"Asta este o altă bombă atomică. Am informaţii despre faptul că la pensiile speciale - armată, poliţie - la calcule au fost nişte lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înţeles, nu prea erau adeverinţele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă", a spus premierul Victor Ponta, luni, la o emisiune tv.
Premierul Victor Ponta a declarat, anterior, că, în opinia sa, trebuie găsită o altă soluţie legislativă în ceea ce priveşte calcularea pensiilor militare, el arătând că nu este vina celor cărora li s-a calculat în plus şi că dacă cei de la stat au greşit, calculând în plus, atunci să plătească ei.
"Pe de altă parte, nu poţi să vii să spui oamenilor că dacă s-au făcut erori în jos - sigur că poţi să le măreşti pensia - dar dacă s-au făcut erori în a calcula mai mult decât era, să începi să-i spui omului acum că de fapt îi tai din pensie... e foarte complicat", a spus Ponta.
Întrebat dacă li se va tăia din pensie celor care au primit mai mult, Ponta a precizat: "Părerea mea e că trebuie să găsim o altă soluţie legislativă. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din instituţiile statului şi să te duci să te întorci iar împotriva oamenilor mi se pare anormal. Şi mi se pare că, dacă a greşit statul, nu plăteşte omul. Dacă au greşit cei de la stat, plătesc cei de la stat".
(rtv.net)