ULTIMA ORĂ 18 august 2011

2.000.000 de români fură asigurările sociale

de Covasna Media | 508 vizualizări

Din cei opt milioane de asistaţi social din România, circa două milioane primesc în mod fraudulos ajutoarele, potrivit ministrului Muncii.

Primeau ajutoare de la stat "pentru susţinea familiei" cu toate că aveau maşini şi tractoare noi, munceau în străinătate şi deţineau numeroase terenuri. Alţii au beneficiat de sprijin de la primării pentru încălzire fără să prezinte acte din care să rezulte ce venituri au sau fără a fi vreodată vizaţi de anchete sociale. Toate aceste nereguli au fost depistate de inspectorii sociali în numeroase judeţe din ţară.

Din cele opt milioane de asistaţi sociali, aproximativ două milioane primesc ajutoare în mod fraudulos, spune ministrul Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale, Sebastian Lăzăroiu.

Cele mai multe dosare cu probleme au fost înregistrate în zona de sud a ţării, în ograda primarilor PSD sau PNL.

Spre exemplu, în judeţul Caraş-Severin, comuna Zăvoi (satul Măru), din cele 39 de dosare verificate atât administrativ, cât şi în teren, şase dosare au fost propuse spre încetare şi 13 dosare spre suspendare.

"Beneficiarii de alocaţii pentru pentru susţinerea familiei (ASF) erau plecaţi la muncă în străinătate; deţineau bunuri precum tractoare şi autoturisme noi, terenuri intravilane şi extravilane peste limita permisă", detaliază inspectorii Ministerului Muncii.

În ceea ce priveşte ajutoarele de încălzire, mii de dosare cu probleme au fost depistate numai în Prahova: la Primăria Băneşti, spre exemplu, au fost identificate 31 dosare ale celor care primeau ajutor de încălzire cu lemne şi 448 dosare ale beneficiarilor de ajutor de încălzire cu gaze naturale care nu conţineau adeverinţele de venit ale primitorilor.

Cazuri similare au fost depistate în număr mare şi în Neamţ, Ialomiţa sau Tulcea.

Numai la acordarea ajutoarelor pentru încălzire au fost depistate circa 80.000 de dosare cu nereguli între ianuarie şi martie 2011.

Asistenţa socială costă anual Guvernul 14 miliarde de lei, iar aproximativ 15% din aceşti bani se scurg fraudulos din sistem. Ministrul spune că "actualul sistem de asistenţă socială reprezintă un sistem de fraudă electorală. Statul român aproape că nu controlează banii care se duc pe asistenţă socială. Hiba vine de la Inspecţia Socială care are doar 136 de angajaţi, câte doi în fiecare judeţ, iar restul în Bucureşti, care trebuie să verifice opt milioane de asistaţi social".

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.