ACTUALITATE 10 ianuarie 2016

TVA mai mică, însă tarife identice în piețele din Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara | 245 vizualizări

Deși TVA-ul s-a redus de la 24% la 20%, tarifele de administrare a piețelor din Sfântu Gheorghe rămân aceleași cu cele de anul trecut

Micșorarea TVA-ului cu 4 puncte procentuale a atras reduceri de prețuri și tarife în multe paliere comerciale. În Sfântu Gheorghe însă, tarifele de administrare a piețelor practicate anul trecut de societatea de salubrizare TEGA vor rămâne neschimbate şi anul acesta.

În ședința de vineri a Consiliului Local, societatea a solicitat menținerea respectivelor tarife, primind aprobarea în acest sens. „În ceea ce privește ridicarea tarifelor pentru serviciul de administrare a piețelor practic solicităm să rămână aceleași prețuri. Deşi acea sumă de 4% ar fi venituri în plus pentru TEGA având în vedere că piața în principiu este în pierdere, avem nevoie de aceste tarife pentru a putea asigura o bună funcționare”, a explicat directorul TEGA, Tóth-Birtan Csaba.

Palierul de prețuri aprobat de CL este valabil începând cu luna ianuarie a acestui an. Conducerea societății de salubrizare consideră că în prezent, comparativ cu anii anteriori, piețele sunt în pierdere, iar acest fenomen este rezultatul concurenței pe care o presupune apariția supermarketurilor ca alternativă pentru cumpărători. „Piețele agro-alimentare în toată România, dar de fapt în toată Europa, sunt acum organizate în alt mod. Cândva, piața din Sfântu Gheorghe era principalul loc de aprovizionare pentru oameni, dar acum au apărut supermarketuri, hipermarketuri. Mai apar și tot felul de modificări legislative cu privire la producători, la evidența lor contabilă etc. Și sunt mai puțini cei care vin în piață. În Ungaria sau în Vest, acestea se mențin pentru producători și sunt subvenționate. La noi, fiindcă funcționează pe bază comercială, deci trebuie să fie la o societate comercială, trebuie să fie profitabile sau cel puțin să iasă pe zero”, a explicat Tóth-Birtan Csaba.

Procentele care rămân din diferența de la TVA sunt binevenite pentru TEGA care are în vedere proiecte de dezvoltare ce presupun anumite cheltuieli în viitor. „Cei 4% pentru TVA vor fi folosiți pentru suportarea cheltuielilor de administrare și bineînţeles că e nevoie și de dezvoltare. Acum este în curs de lucru parcarea din fața pieței începută anul trecut, care o să se termine în aprilie-mai. Sunt și piețele de cartier care trebuie întreținute”, a lămurit directorul general al TEGA.

Conform informațiilor prezentate pe site-ul societății de salubrizare a orașului, profitul său net din 2014 a fost de 307.460 lei, ceea ce înseamnă aproape 70 de mii de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adi, 11 ianuarie 2016
Cu tva 24% am cumpărat scutecele cu 48 lei. Zilele astea am mai luat cu tva 20% si am dat 50 lei. Pentru asta s-a micsorat tva?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.