ACTUALITATE 26 aprilie 2017

Turneu naţional de bike polo, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1776 vizualizări

Câştigătorii se califică pentru Campionatul European

Cea de-a patra ediţie a Turneului naţional de bike polo va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 12-14 mai şi va reuni peste zece echipe din mai multe judeţe ale ţării.

„Aşteptăm în jur de zece echipe din Bucureşti, Sfântu Gheorghe, Oradea şi Cluj, dar vor veni şi jucători individuali din Ungaria, Franţa şi Turcia. (…) Vom juca pentru calificarea la Campionatul European ce va avea loc în luna august la Perpignan, în Franţa. (…) Practic, echipele clasate pe locurile unu şi doi vor primi ca premiu participarea la Europene şi o surpriză. (…) Până acum, în România au avut loc patru ediţii ale Campionatului Naţional de bike polo, prima la Ploieşti, iar următoarele trei la Sfântu Gheorghe”, a declarat Alexandru Trandafira, unul dintre principalii organizatori.

Competiţia va avea loc în curtea Extensiei din Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai, iar intrarea spectatorilor este gratuită.

Alex Trandafira a precizat că bike polo este un sport relativ nou, apărut la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, fiind jucat de câţiva curieri pe biciclete care se plictiseau între două livrări. În România, primele echipe au apărut în 2011 la Bucureşti şi Oradea, iar, potrivit acestuia, comunitatea bike polo din România este în creştere, deşi acest sport nu este recunoscut oficial.

Hardcourt Bike Polo se poate juca cu orice fel de bicicletă, dar recomandabil este să fie cât mai uşoară, fără accesorii, cu o singură viteză, frână bună şi cu centrul de greutate pe spate, iar crosele sunt simple şi pot cumpărate sau realizate artizanal. Terenul ideal pentru bike polo trebuie să fie neted, fără gropi, rugozităţi sau alte obstacole, iar porţile trebuie să aibă cel mult lungimea unei biciclete. Contactele sunt permise doar corp la corp, bicicletă la bicicletă, crosă la crosă, iar atingerea pământului cu piciorul se pedepseşte.

„Practic e un joc destul de simplu, care se joacă similar cu polo pe cai, dar are şi influenţe din hochei. Se joacă între două echipe a câte trei oameni, deci trei la trei, pe o suprafaţă dură, bitum, ciment sau asfalt, pe un teren de 40 pe 20 de metri. (…) O partidă normală durează 10 minute sau 5 goluri în poarta echipei adverse. (…) Nu pot vorbi din proprie experienţă despre polo pe cai, dar am jucat pe bicicletă şi sunt de părere că e mai dificil. Calul are stabilitatea lui, nu trebuie să fii atent cum te înclini, trebuie să te concentrezi mai mult pe şut, cel puţin aşa cred eu. În schimb pe bicicletă e mai dificil din punctul de vedere al echilibrului şi coordonării”, a mai spus Alexandru Trandafira.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.