ACTUALITATE 2 februarie 2017

Trupa Osonó împlineşte 24 de ani pe care îi sărbătoreşte la Budapesta

de Covasna Media | 1204 vizualizări

Pe 3 februarie 2017, Teatrul Independent Osonó sărbătoreşte ziua sa de naștere, la Budapesta, unde lucrează la o nouă variantă scenică a producţiei „Chipul din oglinda apei”. De la naşterea sa, 3 februarie 1993, şi până astăzi, în Trupa Osonó au activat 160 de tineri, din care 48 au devenit profesionişti ai teatrului – actori, regizori, dramaturgi, dansatori, coregrafi sau tehnicieni. De 10 ani, de când Osonó s-a transformat din teatru pentru elevi în Teatru Independent, Trupa a susţinut 982 de reprezentaţii cu producţiile sale, în 213 localități, din 24 de țări, de pe 3 continente. În aceşti 24 de ani, Osonó a trecut prin experienţa a 20 de premiere, din care 6 coproducții, şi a câştigat 30 de premii naționale și internaționale.

Teatrul Independent Osonó, sprijinit de Asociația Tiszta Formák Alapítvány din Ungaria, este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun. Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi. Trupa Osonó este alcătuită din tineri – actori, liceeni şi voluntari internaţionali.

Dintre premii, amintim pe cel acordat de Parlamentul European, care a desemnat Teatrul Osonó drept Câştigătorul Naţional al Premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni. Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni este un preţios feedback pentru Teatrul Independent Osonó, deoarece această distincţie reprezintă un semn de apreciere la nivel european, nu doar pentru un spectacol, ci pentru întreaga activitate a Trupei, pe anul 2015. Premiul Csokonai Vitéz Mihály, acordat de Ministrul Resurselor Naţionale al Ungariei în anul 2012, este cea mai mare distincţie din partea statului maghiar. Acest premiu a fost acordat Teatrului Osonó pentru remarcabila sa activitate culturală şi educaţională, la nivel naţional şi internaţional.

Termenul maghiar „Osonó” s-ar traduce în limba română cel ce se furişează / cel ce se apropie tiptil. Prin formulele de teatru pe care le experimentează, Trupa Osonó chiar asta face: se apropie tiptil / cu discreţie de zonele luminoase sau întunecate prin care rătăcesc oamenii, trage cu urechea mai ales la secretele tinerilor şi priveşte pe furiş la felul cum aceştia îşi exprimă visele, spaimele, obsesiile şi bucuriile. Apoi, membrii trupei Osonó construiesc o poveste şi întotdeauna ficţiunea devine o seducătoare oglindă în care spectatorii se recunosc.

Fondatorul Teatrului Independent Osonó şi conducătorul ei din 1993 până în 1998 a fost Salamon András. Din anul 1998, conducătorul Teatrului Osonó este Fazakas Misi.

 

 

Teme articol: teatru aniversare Osono
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.