ACTUALITATE 30 decembrie 2010

Trotuarele îngheţate ne pun în pericol

de Covasna Media | 148 vizualizări
Vremea capricioasă din ultimul timp a dus la îngheţarea majorităţii trotuarelor din oraş, acestea devenind adevărate patinoare pentru trecători. Conform legislaţiei în vigoare, trotuarele ar trebui curăţate de asociaţiile de proprietari în zonele cu blocuri iar în apropierea centrelor comerciale şi în faţa magazinelor, fresponsabilitatea curăţirii trotuarelor revine firmelor. În cartierele din municipiul Sfântu Gheorghe

Vremea capricioasă din ultimul timp a dus la îngheţarea majorităţii trotuarelor din oraş, acestea devenind adevărate patinoare pentru trecători. Conform legislaţiei în vigoare, trotuarele ar trebui curăţate de asociaţiile de proprietari în zonele cu blocuri iar în apropierea centrelor comerciale şi în faţa magazinelor, fresponsabilitatea curăţirii trotuarelor revine firmelor.

În cartierele din municipiul Sfântu Gheorghe, majoritatea trotuarelor au fost curăţate de către firma de salubrizare TEGA. Jumătate din asociaţiile de proprietari din municipiu au încheiate  contracte cu firma de salubrizare, iar  locatarii blocurilor au scăpat de pericolul de a cădea.

Directorul TEGA, Toth Birtalan Csaba, a declarat că monitorizează cartierele iar acolo unde sunt probleme şi există contracte cu asociaţiile de proprietari se intervine imediat pentru eliminarea gheţii de pe trotuare. Potrivit acestuia, TEGA se ocupă şi de curăţarea unei părţi a trotuarelor din zona centrală, iar restul instituţiilor, firmelor şi persoanelor fizice sunt obligate să cureţe trotuarele din dreptul sediilor.

Unii curăţă, alţii ba

Străzile din jurul instituţiilor centrale au fost curăţate de TEGA dar cele aflate în faţa magazinelor au rămas în general necurăţate şi pe multe dintre ele s-a format un strat gros de gheaţă. Toth Birtalan Csaba a declarat că în locurile unde nu există contracte nu se  curăţă,  deoarece nimeni nu plăteşte aceste servicii. Personalul din magazinele mai mici din zona centrală a ieşit la curăţat trotuarele, în vreme ce restul se pare că aşteaptă vremuri mai bune. Oamenii sunt nemulţumiţi şi, în vreme ce unii s-ar plânge dar nu ştiu cui, alţii văd în gheaţa de pe străzi ocazia perfectă pentru a face sport... prin echilibristică forţată.

„Dacă faci cumpărături şi te grăbeşti acasă eşti nevoit să iei un taxi, pentru că pe jos este foarte alunecos. Dacă mergi pe jos după ce treci de partea cu gheaţă dai de un fel de noroi şi te şi murdăreşti după atâta efort să îţi menţi echilibrul”, a declarat Kiraly Blanka, în vârstă de 49 de ani.

„Este amuzant pentru copii, deoarece ei văd ca pe o joacă tot alunecatul acesta pe gheaţă. Ca adult trebuie să porţi patine pentru a te putea deplasa aşa cum trebuie în zonele necurăţate. Nu ştiu cui să mă adresez  cu o plângere. Firmele ar trebui să iasă să cureţe trotuarul dacă vor clienţi în magazine. Dacă îţi este frică să intri din cauză că ai putea să cazi pe scări, să nu se aştepte la vânzări prea multe”, a declarat Ferenczi Janos, un tânăr de 32 de ani.

Din cauza căzăturilor, la Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Sfântu Gheorghe au ajuns în ultimele zile peste 20 de persoane cu fracturi şi entorse; deşi s-ar zice că gheaţa nu este chiar atât de periculoasă, specialiştii spun că există inclusiv riscul paraliziei în urma unei căzături pe spate, provocată de o simplă alunecare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.