Treasure Hunt - omorârea balaurului
Peste 150 de persoane au participat sâmbătă la cel mai mare joc de omorât balaurul din Sfântu-Gheorghe.
Un număr de aproape 50 de echipe s-au înscris la concursul de „omorât” balaurul Sfântului Gheorghe, conceput sub forma cunoscutului „Treasure Hunt“ şi organizat sâmbătă la prânz de Cortul Tineretului Român pentru Comunitate.
Misiunea echipelor formate din minim 3 concurenţi, dar nu mai mult de 5, nu a fost deloc una uşoară. Pe baza unor indicii bine gândite şi ticluite de organizatori, participanţii trebuiau să găsească arma cu care vor ucide simbolic balaurul.
Pentru început, echipele au avut de răspuns corect la cel puţin 10 din cele 11 întrebări de cultură generală ale unui chestionar, intrând astfel în posesia traseului celei de-a doua probe a concursului. Aici au avut de umblat prin oraş în căutarea unor numere la care ajungeau prin desluşirea indiciilor date de organizatori în foaia de parcurs. Numerele găsite trebuiau adunate, iar suma finală comunicată poliţiştilor de proximitate aflaţi în patrulare în Parcul Central. Dacă suma era corectă, echipa intra astfel în posesia traseului pentru ultima probă a concursului.
„După ce aţi desluşit predicţiile lui Nostradamus, iată că aţi ajuns în galeria cavalerilor care au şansa să-l ajute pe Sfântul Gheorghe să răpună balaurul“ - cam aşa a sunat prezentarea ultimei probe a Treasure Hunt, unde echipele rămase în concurs aveau din nou greaua misiune să găsească răspunsurile corecte la întrebări, ajutaţi de indicii.
După aproape 3 ore de la startul concursului, la Cortul Tineretului Român pentru Comunitate a sosit şi echipa câştigătoare, „Piii“, formată din Alexandru Ujvarosi, Laura Ştefănescu şi Suzana Lupoianu. Pe locul 2 a sosit echipa Butterfly - Diana Nine, Raluca Braluş, Bagoly Alin, iar pe 3, echipa Triple A – Bocor Ancka, Cornea Andrei, Constantin Andrei. Concursul Treasure Hunt a fost o realizare Dan Manolăchescu, Vlad Vidican şi Alex Drăgoi, iar premiile au fost oferite de 2 Net Computer, Dr. Office, Torpi şi Cora. Iar pentru a vă face o idee despre ce s-a întâmplat în acest concurs, vă prezentăm mai joc probele concursului.
A.V.
Chestionar - Etapa I
1. Care este luna în care s-a născut Ion Creangă? a. mărţişor; b. brumar; c. florar; d. gerar.
2. Care este al III-lea râu ca lungime din lume? a. Nil; b. Amazon; c. Chang Jiang; d. Yangtze.
3. Care sunt culorile care fac parte din spectrul vizibil? a. Roşu, Oranj, Galben, Verde, Alb, Indigo, Violet; b. Albastru, Gri, Negru, Mov, Roşu, Galben, Verde; c. Violet, Roşu, Albastru, Oranj, Verde, Galben, Indigo; d. Roşu, Verde, Albastru, Alb, Oranj, Galben, Negru
4. Care nu este minune a Lumii Antice? a. Piramidele din Egipt; b. Templul Dianei (Artemis) din Ephesus; c. Farul din Alexandria; d. Grădinile suspendate ale Semiramidei
5. 100 de km reprezintă: a. 109361.3 yards; b. 54 mile marine; c. 100.000 de metri; d. 3936507.9 inch
6. Care este denumirea cunoscută a produsului cu numele de cod „merchandise X7“? a. Penicilina; b. Botox-ul; c. Coca-cola; d. Cocaina
7. Prenumele primului preşedinte al României a fost: a. Ion; b. Constantin-Ion; c. Nicolae; d. Gheorghe-Gheorghiu
8. Primul tur al alegerilor locale din 2008 s-a desfăşurat: a. În 8 iunie; b. într-o duminică; c. De ziua copilului; d. în 23 mai
9. Ergofobia este frica de: a. ergonomie; b. lene; c. muncă; d. spaţii deschise
10. Unde se află cartierul general al FIFA? a. Geneva; b. Milano; c. Zurich; d. Strasbourg
11. Cine dintre următorii a pus piciorul pe lună? a. Iuri Gagarin; b. Louis Armstrong; c. Lance Armstrong; d. Buzz Aldrin
(Întrebările pot avea 1, 2, 3, 4 sau niciun răspuns corect)
Etapa a II-a
Concursul e cam aşa:
Aduni cifrele ce le dibuieşti Şi parola o găseşti Apoi cauţi poliţiştii* Şi le şopteşti despre indicii Numărul corect spus Te trimite-n faza PLUS În care intri în competiţie Să-i găseşti balaurului suliţe
1. Sus la sala cu mult sport / E o galerie care spune despre cei ceau fost / Că au câştigat medalii multe şi importante / Dacă-i aduni pe toţi laolaltă vei avea un număr de succes.
2. Într-un cartier cu glod şi cu drumuri desfundate / Doi oameni care nu vorbesc aceiaşi limbă / Stau la o şcoală cu spatele / Măsoară-n metri ce-i desparte / Şi succes poţi avea-n toate.
3. În cetatea cea mai veche / Pe strada cu acelaşi nume / Urci atent în sus adunând scările de la poartă până-n locul de relaş / Şi găseşti numărul buclucaş
4. Numărul ferestrelor primei şcoli în care, / Sub a dascălilor îndrumare, / Se învăţa carte în română, / Îţi va aduce o cunună.
5. Ziua-n care monumenul Astrei s-a sfinţit / Îţi poate aduce bucurie / Deci găseşte locul în care scrie / Încrustat în marmură: “Sfinţitu-sa astăzi ... locul”
6. Aveţi un număr de final, / Adunând tot rezultatul? / Fugiţi cu toată echipa la poliţişti* şi spuneţi / Că sunteţi gata să luptaţi cu balaurul.
* Poliţiştii de proximitate se află în misiune de patrulare prin Parc
Etapa a III-a
1. După ce aţi desluşit predicţiile lui Nostradamus, iată că aţi ajuns în galeria cavalerilor care au şansa să-l ajute pe Sfântul Gheorghe să răpună balaurul. Sfântul Gheorghe este supărat, căci calul său este bolnav. Pentru a putea încăleca şi a pleca la lupta cu balaurul, Sfântul Gheorghe are nevoie de amuleta magică care stă pe pieptul altui armăsar celebru din oraş. Dacă reuşeşti să vorbeşti cu stăpânul calului şi să-l anunţi că Sfântul Gheorghe are nevoie de medalionul prins în trei curele îl vei aduce pe Sfântul patron al oraşului mai aproape de victorie.
Întrebare: În câte curele e prins medalionul de pieptul calului?
2. Puţin ajutor nu-i strică Sfântului Gheorghe. Dacă tot e să lupte cu balaurul atunci să-i găsim nişte bestii care pot să-i facă faţă. Două exemplare sunt chiar în centrul oraşului, însă legenda spune că niciun animal cu cap nu va putea să facă faţă luptei. Ceilalţi doi aşteaptă cuminţi, pe o alee, în spatele unui muzeu ca cineva să-i trezească la viaţă şi să-i trimită să înfrunte balaurul.
Întrebare: Despre ce animale este vorba, ce le lipseşte şi unde le-ai găsit?
3. Gheorghe este un Sfânt umblat la biserică şi prin urmare nu pleacă la luptă dacă nu s-a închinat. Însă, cu gândul la lupta cu balaurul, Sfântul Gheorghe a uitat un cuvânt din rugăciunea pe care trebuie s-o spună. Iată rugăciunea care trebuie completată: „Căci cuvântul crucii pentru cei ce pier este ........., iar pentru noi, cei ce ne mântuim este puterea lui Dumnezeu.”
Întrebare: Care este cuvântul lipsă?
4. Iar acum, la final, trebuie săl ajutăm pe Sfântul Gheorghe să îşi găsească arma cu care va răpune balaurul. Aceasta este ascunsă în pâmănt, într-o gură de canal în spatele locului unde Sfântul Gheorghe a studiat şi citit, apoi iarăşi citit şi iarăşi studiat până a ajuns atât de înţelept încât nimeni nu era mai înţelept decât el. Lasăl să mai citească puţin şi du-te săi recuperezi arma.
Întrebare: Care e arma Sfântului Gheorghe?
Răspunsurile Treasure Hunt
Chestionar
1. A; 2. C+D; 3. C; 4. Niciunul; 5. A+B+C; 6. C; 7. B; 8. B+C; 9. C; 10. C; 11. D
Etapa a II-a
1. 21 – galeria de olimpici de pe peretele Sălii Sporturilor
2. 13 – metri între statuile lui Bălcescu şi Gabor Aron din cart. Ciucului
3. 61-64 – scări în faţa bisericii reformate (Cetate) de pe str. Cetăţii
4. 0 – ferestre ale primei Şcoli Româneşti de lângă biserica de pe deal aflată în reconstrucţie (deci, demolată)
5. 17 – locul în care este monumentul Astrei din faţa fostului sediu al BNR
112 – 115 – PAROLA este oricare numere cuprinse între aceste variabile datorită răspunsului de la pct. 3 (scări posibil de neluat/luat în considerare)
Etapa a III-a
1. 3
2. Lei, le lipseşte capul şi sunt în incinta Muzeului Naţional Secuiesc
3. Nebunie (troiţa din incinta Catedralei Ortodoxe)
4. Bardă (în canalul din spatele Bibliotecii Judeţene) Periplul s-a încheiat!