ACTUALITATE 21 octombrie 2009

Traseu vandalizat

de Covasna Media | 681 vizualizări
Mai bine de jumătate din marcajele traseului montan „Zeroo” au fost distruse de răuvoitori [singlepic=465,250,250,,left]La scurt timp după ce fusese inaugurat – pe la mijlocul lunii septembrie - traseul montan „Zeroo” marcat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna şi Salvamont cu plăcuţe montate pe schiuri uzate a fost distrus mai bine de jumătate de indivizi fără bun simţ care n-au găsit altă distracţie decât să-şi încerce muşchii pe indicatoarele cu pricina.

Mai bine de jumătate din marcajele traseului montan „Zeroo” au fost distruse de răuvoitori

La scurt timp după ce fusese inaugurat – pe la mijlocul lunii septembrie - traseul montan „Zeroo” marcat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna şi Salvamont cu plăcuţe montate pe schiuri uzate a fost distrus mai bine de jumătate de indivizi fără bun simţ care n-au găsit altă distracţie decât să-şi încerce muşchii pe indicatoarele cu pricina.

Actele de vandalism „răsplătesc” o muncă deloc uşoară venită din partea voluntarilor care au cărat beton cu rucsacul, au săpat gropi de 70 de cm pentru a amplasa indicatoarele în beton, au transportat materialele de construcţii şi au lucrat intens pentru a le oferi turiştilor un traseu unic în judeţ şi poate chiar în ţară, în care plăcuţele informative sunt fixate pe schiuri uzate. Ideea era tocmai de a nu mai fi furate pentru foc sau pentru a fi duse la fier vechi, dar dacă au scăpat de asta, n-au scăpat totuşi de distrugere intenţionată.

„E vorba de distrugere, aproape nimic nu s-a luat de la faţa locului, schiurile acelea nu sunt bune nici pentru a face focul cu ele, nici pentru schi, nu înţelegem cauza acestor fapte“, a spus reprezentantul Biroului Turistic din cadrul CJ, Albert Zoltan.

Şi reprezentantul Salvamont, Tulit Zsombor, s-a arătat stupefiat de gestul distrugătorilor, şi el considerând că scopul a fost pur şi simplu de distrugere. Până acum, mai mult de jumătate din aceste indicatoare au fost distruse, zvonurile despre vandalizarea lor apărând deja după prima săptămână de la amplasare. Săptămâna trecută din 13 indicatoare mai rămăseseră 6 sau 7, restul fiind distruse sau stâlpii smulşi din loc în loc.

„Noi după 5 ani am ajuns la ideea să punem schiuri, după ce am încercat cu lemn, cu metal, şi s-au furat pentru doi – trei lei. Lucrările pe care le-am realizat se efectuează greu, am ajuns să montăm şi acum s-a distrus. Sunt locuri de unde au fost scoase indicatoarele cu maşina, cu beton cu tot. E lipsă de bun simţ şi de respect faţă de cei care au lucrat să le amplaseze şi faţă de cei care merg pe aceste trasee. Cum să vină alţii să investească în turism până când nici noi aici nu reuşim să respectăm aceste indicatoare?”, a spus Tulit.

Iniţiatorii acestui proiect spun totuşi că nu vor renunţa şi le vor pune la loc până ce răuvoitorii se vor plictisi să le mai distrugă. De asemenea, pentru a sensibiliza şi conştientiza oamenii, Salvamont şi Asociaţia de Dezvoltare a Turismului vor încerca să atragă cât mai multe persoane în aceste lucrări.

Tulit a menţionat că vor anunţa totodată şi Poliţia şi Jandarmeria despre aceste fapte de vandalism.

Marcarea traseului „Zeroo” a avut loc în data de 18 septembrie sub conducerea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna, Salvamont şi Centrul Europe Direct. Numele vine de la faptul că aceasta este prima iniţiativă de acest gen din judeţul Covasna şi poate şi din ţară. Scopul traseului este de a implica cât mai mulţi biciclişti în parcurgerea acestei zone şi de a oferi un cadru organizat şi fără pericole în timpul agrementului. Traseul porneşte de la Izvorul „Honved”, aflat lângă drumul care duce la Şugaş Băi, de unde pe marcajul galben se ajunge pe creasta munţilor Baraolt şi apoi urmând traseul albastru la pasul Vadas. Până la acest punct lungimea traseului este de 14,9 km, iar de aici biciclistul poate să coboare la Valea Crişului sau Aita Medie 7,5 respectiv 11 km.

Ana Sidon

Teme articol: TURISM vandalism traseu marcaj
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pita-gora, 22 octombrie 2009
Pana unde poate merge barbaria unor "oameni" ? Alt caz la Reci unde de curand a fost curatata fosta groapa de gunoi,cu eforturi nu mici avand in vedere intinderea ei. Si totusi s-au gasit derbedei citeste integral
Primar_la_Hetea, 22 octombrie 2009
Mare pacat, nu exista in tara asta respect pentru natura. Oriunde te duci vezi gunoie aruncate in padure, maracaje distruse, tot felul de inscrisuri pe stanci si copaci, obiective turstice citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.