ACTUALITATE 5 aprilie 2015

Tradiţii de Florii: Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul, dar și pentru noroc și spor în toate

de Covasna Media | 106 vizualizări

De Florii, în ultima duminică de dinaintea Paștelui, creștinii ortodocși prăznuiesc intrarea Mântuitorului în Ierusalim.

Obiceiri de Florii - ramurile de salcie

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L întâmpina tainic pe Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane. Se credea că nu e bine să renunţi la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau şi pe pomii fructiferi, pentru a-i ajută să rodească. Există credinţă că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă că aceştia să nu rămână fără rod, notează crestinortodox.ro

În ziua de Florii, stupii erau împodobiţi cu ramurile de salcie sfinţite, că albinele să se bucure de binecuvântarea divină.

În unele sate, mâţişorii erau aruncaţi în curte când începea să bată grindină. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramură de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramură de salcie, pentru a fi feriţi de diferite boli.

Bătrânele se încingeau cu salcia că să nu le mai doară şalele. Există şi obiceiul că părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de salcie, când veneau de la biserica. Credeau că aşa vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Cum îţi vezi ursitul

Femeile trebuie să aerisească lucrurile din casă prin scoaterea lor afară, în bătaia soarelui. De asemenea, fetele care vor să se mărite anul în curs sunt sfătuite să îşi scoată zestrea afară, pentru chemarea ursitului, conform caplimpede.ro

Tot pentru fetele care vor să îşi întâlnească viitorul soţ, tradiţia le sfătuieşte să fiarbă busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu această apă să se spele pe cap şi apoi să toarne apa la rădăcina unui păr înflorit. Insă toate astea de la miezul nopţii până la venirea zorilor! Pentru că nu trebuie uitată interdicţia care spune că de Florii să nu te speli pe cap, altfel tot părul îţi va albi peste noapte.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.