ACTUALITATE 12 decembrie 2023

Tradiție dulce la Micfalău: locuitorii au creat o machetă a comunei

de Daniela Luca | 1412 vizualizări

Cei 20 de voluntari ai Clubului de tineret din Micfalău (Ifjusagi Klub Ujfaluert - IKU) au muncit timp de trei săptămâni pentru a da viață acestei opere dulci. Pe macheta care are cinci metri lungime și doi metri lățime se regăsesc cele mai importante clădiri din comună, dar și casele locuitorilor care au vrut să se implice. Primarul Demeter Ferenc ne-a oferit detalii despre procesul de creație.

Rețeta folosită pentru machetă este impresionantă prin cantitățile mari de ingrediente utilizate: 15 kilograme de făină, 10 kilograme de unt, 10 kilograme de zahăr, diverse mirodenii pentru turtă dulce, cinci kilograme de miere, 40 de ouă și patru litri de oțet.

„Este deja al treilea an de când voluntarii Clubului de Tineret din Micfalău fac macheta comunei. Cei 20 de voluntari au lucrat timp de trei săptămâni. (...) Băieții au făcut fundația comunei, adică machetele din carton ale clădirilor, bisericile, școala, căminul cultural, deci tot ce e mai important în comună, iar fetele au măsurat machetele, iar apoi au făcut toate elementele”, ne-a spus primarul comunei, Demeter Ferenc.

Macheta a fost finalizată sâmbătă și este expusă în sala de muzică. Aceasta poate fi văzută de doritori, iar persoanele interesate sunt îndemnate să contacteze președintele Clubului de tineret, Norbert Demeter (0721863490).

Primarul  a subliniat că, de la an la an, macheta devine mai completă și mai inovativă. Acesta a evidențiat realizarea detaliată a pârâului care curge prin sat, ceea ce este o noutate față de celelalte două creații din anii anteriori.

„Și oamenii din sat au putut să se implice și să facă din turtă dulce casele lor. În jur de 15 case au fost făcute de locuitorii comunei. Turta dulce nu poate fi consumată, chiar dacă a fost urmată rețeta tradițională. Ideea este preluată de la o comună înfrățită din Ungaria, Geresdlak. Nu știu dacă în România se mai fac pe undeva astfel de machete”, a mai adăugat Demeter Ferenc.

De asemenea, macheta nu poate fi expusă la temperaturi scăzute, motiv pentru care nu a fost amplasată afară, în centrul comunei.

Sursa foto: Kicsi Gyopár

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.