ACTUALITATE 18 octombrie 2015

Tőkés László: Nu putem conta pe UDMR în cauza autonomiei

de Agerpres | 190 vizualizări

Comunitatea maghiară nu poate conta pe sprijinul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) pentru obţinerea autonomiei teritoriale, formaţiunea condusă de Kelemen Hunor „trădând” în mai multe rânduri această cauză, a declarat sâmbătă, la Târgu Secuiesc, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tőkés László.

El a menţionat, la finalul congresului ordinar al CNMT, că doreşte să reactiveze lupta pentru autonomie, care a „slăbit” în ultimii ani, în primul rând din cauza lipsei de unitate a comunităţii maghiare.

„În ultima perioadă, cauza autonomiei a fost foarte dezavantajată şi s-a slăbit, dacă facem comparaţie cu anii 2003 când am pornit. Văzând că pe parcurs nu reuşim să ajungem la un rezultat ne-am dat seama că trebuie să ne reorganizăm şi să ne găsim aliaţi fideli. Lipseşte unitatea de cauză în privinţa autonomiei, deoarece UDMR face o politică de autonomie oportunistă pentru dobândirea voturilor electoratului maghiar şi nicidecum nu are o politică de autonomie credibilă. Pentru ei autonomia este un mijloc de culegere a voturilor şi duc o propagandă populistă de a induce în eroare pe alegători în privinţa autonomiei. Deci, nu putem conta pe UDMR. Programul UDMR privind autonomia nu e rău, dar nu îl pun în practică şi duc un joc ambiguu faţă de puterea românească, faţă de alegătorii maghiari şi faţă de politicul maghiar, de aceea nu putem conta pe dânşii. Deci, dezbinarea interioară e prima cauză din care nu putem să ducem mai departe acest deziderat şi să avem rezultate adevărate”, a declarat Tőkés László.

Potrivit acestuia, o altă cauză care a frânat cauza autonomiei a fost ostilitatea clasei politice româneşti, printre opozanţi numărându-se lideri marcanţi din întreg spectrul politic.

„În al doilea rând, politicul românesc este atât de negativ faţă de cauza autonomiei, încât prin toate mijloacele ne împiedică să înfăptuim acest deziderat. Chiar şi politicieni importanţi ai Guvernului se exprimă deschis împotriva autonomiei, cum ar fi Mircea Duşa şi din când în când chiar şi Victor Ponta şi fostul preşedinte Traian Băsescu se pronunţă împotriva autonomiei şi duc o propagandă antiautonomie atât de dură pentru a discredita voit cauza autonomiei în faţa maselor româneşti”, a mai spus liderul CNMT.

El a menţionat că printre „aliaţii fideli” ai CNMT în problema autonomiei se numără Consiliul Naţional Secuiesc, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Asociaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania şi Consiliul pentru Autonomie din Partium, dar şi oficiali din Ungaria. La congresul CNMT de la Târgu Secuiesc au participat, printre alţii, consulul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, Barna Pal Zsigmond, şi Szili Katalin, fost preşedinte al Parlamentului de la Budapesta, împuternicit special al Guvernului Ungariei pentru politica naţională a maghiarilor din afara graniţelor ţării.

Tőkés László a menţionat că în Europa există „o duzină” de autonomii funcţionale, care pot constitui un model şi pentru România.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Chapeau Tökes, 19 octombrie 2015
...Tökes este portavoce a maghiarilor si secuilor din Ardeal si Tinutul Secuiesc. El spune cu voce tare, ceeace altii gandesc si doresc. Ca UDMR este mai pasnic, se datoreaza interesul acestora la citeste integral
ion, 19 octombrie 2015
Mda alta campanie electorala....pana acum a fost ascuns in gaura de soarece,ca doar e un sobolan,si acum a iesit pt declaratii...doar vin alegerile
Maria, 19 octombrie 2015
Ca preot tine intrigare intre oameni si partide? Vom vedea daca el va face autonomie,greu mai cred. Nu este frumos comportarea lui deloc. Mie mi rusine ce a devenit acest fost preot.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.