ACTUALITATE 16 septembrie 2009

Tinerii vor să se întoarcă acasă

de Covasna Media | 769 vizualizări
Un număr de 130 de dosare au fost depuse la Primărie în cadrul programului „Hai acasă!” derulat de Primăria Sfântu-Gheorghe [singlepic=326,400,200,,left]Programul „Hai acasă!“ lansat de Primărie anul trecut pentru a stimula întoarcerea acasă a tinerilor stabiliţi în alte zone s-a bucurat de un larg interes în rândul celor dornici să-şi construiască o casă în municipiu. Numărul dosarelor complete înregistrate pentru acest program este de 130, miza fiind 50 de parcele de câte 400 de mp fiecare, pe un teren pe strada Borviz, spre staţiunea Şugaş

Un număr de 130 de dosare au fost depuse la Primărie în cadrul programului „Hai acasă!” derulat de Primăria Sfântu-Gheorghe

Programul „Hai acasă!“ lansat de Primărie anul trecut pentru a stimula întoarcerea acasă a tinerilor stabiliţi în alte zone s-a bucurat de un larg interes în rândul celor dornici să-şi construiască o casă în municipiu.

Numărul dosarelor complete înregistrate pentru acest program este de 130, miza fiind 50 de parcele de câte 400 de mp fiecare, pe un teren pe strada Borviz, spre staţiunea Şugaş Băi. Primăria a realizat deja drumul de acces spre aceste parcele şi urmează să asigure şi utilităţile necesare pentru beneficiarii acestor terenuri.

Potrivit primarului Antal Arpad, ideea de bază este de a-i stimula pe tinerii care au găsit oportunităţi în alte zone să revină în Sfântu-Gheorghe şi să aducă cu ei cunoştinţele acumulate în alte părţi, relaţii sau chiar bani pentru investiţii. Edilul a declarat totodată că dorinţa lor este ca anual să ofere posibilitatea de a construi pentru câte 50 de solicitanţi.

„Am făcut deja drumurile de acces între parcele, când comisia va puncta dosarele trimitem scrisorile şi dăm drumul. Intenţia mea este să înceapă construcţia din primăvară, iar până atunci oamenii să rezolve cu autorizaţiile, credite dacă este cazul şi aşa mai departe. Anul acesta mai deschidem o dată posibilitatea de depunere a dosarelor, ca să aibă şi alţii şansa de a se înscrie în program, şi atunci în primăvară să intrăm cu 100 de dosare aprobate şi să înceapă construcţia“, a spus Antal. Dosarele care nu vor fi aprobate la această primă sesiune vor fi luate în calcul la următoarea, alături de celelalte care vor fi depuse.

Comisie de analiză

Pentru a asigura mai multă transparenţă procesului de acordare a acestor terenuri, Primăria a constituit şi o comisie formată din 26 de membri – consilieri locali, ziarişti sau reprezentanţi ai unor ONG-uri -, care începând de luni va analiza fiecare dosar în parte. O comisie similară a analizat şi dosarele depuse pentru locuinţe sociale.

Programul „Hai acasă!“ se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, iar pentru a stimula reîntoarcerea în municipiu autorităţile acordă 10 puncte la criteriile de departajare pentru cei care se încadrează în această categorie.

Solicitanţii de teren prin „Hai acasă!“ nu trebuie să deţină sau să fi deţinut o altă locuinţă sau un teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, nici în Sfântu-Gheorghe nici în alte localităţi. Cei care nu au domiciliul în municipiu şi doresc să se restabilească aici, este necesar să depună şi un act doveditor eliberat de Direcţia Comunitară de Evidenţă a Persoanelor din care să reiasă perioada în care au domiciliat în localitate şi o declaraţie pe propria răspundere prin care îşi asumă obligaţia de a-şi stabili domiciliul în municipiu până la data semnării contractului de atribuire în folosinţă gratuită.

Potrivit criteriilor de ierarhizare, se acordă 10 puncte pentru cei căsătoriţi şi un punct pentru cei necăsătoriţi, două puncte pentru un copil, patru puncte pentru doi copii şi opt puncte pentru trei sau mai mulţi copii. În privinţa studiilor, cei cu doctorat primesc 30 de puncte, pentru studii postuniversitare 25 de puncte, pentru studii medii, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă se acordă 5 puncte, cu studii medii sau profesionale de specialitate şi/sau cu studii superioare de scurtă durată 10 puncte, iar pentru studii superioare 20 puncte.

Odată ce tinerii aplicanţi sunt declaraţi eligibili ei trebuie să demonstreze în 6 luni că au capacitate financiară pentru 55% din costurile prevăzute în devizul general al construcţiei pe care o vor alege, din modelele care le sunt prezentate.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.