Tineri din 10 țări au învățat la Sfântu Gheorghe cum să combată dezinformarea și să devină cetățeni digitali activi
Sfântu Gheorghe a devenit, între 11 și 19 mai, un punct de întâlnire internațional pentru 42 de tineri din Azerbaijan, Albania, Republica Moldova, România, Ungaria, Polonia, Macedonia, Italia, Portugalia și Bosnia și Herțegovina. Aceștia au participat la proiectul de mobilitate Erasmus+ „Info ToImpact”, axat pe schimbul de bune practici în educația digitală și pe promovarea participării online în siguranță pentru tinerii din medii vulnerabile.
Proiectul a oferit participanților un cadru intens de învățare și schimb intercultural și a pus accent pe metode digitale de lucru cu tinerii, recunoașterea știrilor false și dezvoltarea gândirii critice în mediul online, spune managerul operațional VET Center, Béres Norbert.
Pe parcursul mobilității, participanții au avut ocazia să ia parte la:
· vizită la Sepsi Rádió, unde au discutat despre rolul presei locale;
· sesiune interactivă la StartUp HUB Sepsi, unde s-au abordat teme legate de marketing digital și inovație antreprenorială;
· vizită de studiu în cartierul Örkő, organizată împreună cu Serviciul de Ajutor Maltez, pentru a analiza modul în care comunitățile marginalizate sunt reflectate în mass-media comparativ cu realitatea de la fața locului.
De asemenea, Mirela Cara Dragu de la Observatorul de Covasna a susținut un workshop despre dezinformare și fake news. Jurnalista a oferit participanților instrumente practice pentru a înțelege și combate manipularea informațională.
În această perioadă se colectează feedback de la participanți pentru a evalua impactul activităților, spune Béres Norbert. Totodată, în lunile octombrie și noiembrie sunt planificate noi mobilități cu grupuri diferite de participanți, pentru a susține în continuare schimbul de experiență și dezvoltarea competențelor tinerilor.