Termoizolare cu pretenţii în centrul municipiului
Blocurile din centrul municipiului Sfântu Gheorghe vor fi termoizolate diferit faţă de cele din alte zone ale oraşului, aici urmând ca lucrările să se facă prin reabilitare cu sisteme ventilate
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că acest sistem, diferit faţă de cel clasic, folosit până acum, este mai scump.
„Propunerea mea către Consiliul Local va fi să adoptăm o hotărâre prin care locuitorii care vor cofinanţa acest proiect o vor face de parcă am merge pe varianta clasică, urmând ca diferenţa de bani dintre noua variantă şi cea clasică să fie plătită de la bugetul local. Practic, 50% din costuri vor veni de la Guvern, 30% de la Consiliul local şi din cei 20% contribuţia oamenilor, vom recalcula cât ar costa dacă am face varianta clasică, diferenţa urmând să o achite Primăria”, a explicat primarul Antal Arpad.
Potrivit primarului, această nouă variantă de termoizolare este foarte des folosită în Germania şi a fost aprobată de către Ministerul Dezvoltării Regionale pentru blocurile din România abia în acest an. Se pare că acest tip de reabilitare termică este preferat de administraţia locală pentru centrul din Sfântu Gheorghe pentru că poate fi executat inclusiv iarna, dar şi ca urmare a faptului că este mult mai estetic.
„Este şi o chestiune de urbanism, mergem pe varianta mai scumpă, dar Primăria va suporta aceste cheltuieli în plus. Sfântu Gheorghe va fi, oricum, printre primele locaţii din ţară în care se foloseşte acest nou tip de reabilitare termică”, a mai spus primarul Antal.
S-a deblocat termoizolarea a 800 de apartamente
Reabilitarea termică va fi iniţiată şi la cele 800 de apartamente aflate în aşteptare ca urmare a unei contestaţii depusă în urma licitării lucrărilor. Proiectul a fost blocat pentru a se stabili ce anume se va întâmpla cu executantul, iar firmele BiTurn şi Valdek au format în cele din urmă un consorţiu pentru realizarea lucrărilor.
„S-a sfârşit faza lungă şi stresantă a contestaţiilor, drept pentru care am putut încheia contractul şi am putut da drumul lucrărilor. Conform contractului, aceste lucrări trebuie făcute într-un an dar eu am speranţa că se vor finaliza mai repede”, a declarat primarul Antal Arpad, arătând că licitaţia totală s-a ridicat la 17 milioane de lei, faza contractată fiind de 8 milioane de lei.
Monica Rizea