ACTUALITATE 7 martie 2010

Terenul internaţional de golf de la Vârghiș prinde contur

de Covasna Media | 498 vizualizări
Proiectul a fost realizat de trei tineri din Sfântu-Gheorghe și Miercurea-Ciuc şi a fost prezentat joi seara în Brașov 08mar2010-golfInvestitorii austrieci care au găsit în comuna Vârghiș locul ideal pentru a construi primul complex de golf internațional din țară au prezentat vineri, la Hotelul Ramada din Brașov, masterplanul și intențiile lor în ceea ce privește această investiție ambițioasă. Gata până în 2014 Viitorul sună bine pentru Covasna după toate detaliile și aspectele prezentate de ei

Proiectul a fost realizat de trei tineri din Sfântu-Gheorghe și Miercurea-Ciuc şi a fost prezentat joi seara în Brașov

08mar2010-golfInvestitorii austrieci care au găsit în comuna Vârghiș locul ideal pentru a construi primul complex de golf internațional din țară au prezentat vineri, la Hotelul Ramada din Brașov, masterplanul și intențiile lor în ceea ce privește această investiție ambițioasă.

Gata până în 2014

Viitorul sună bine pentru Covasna după toate detaliile și aspectele prezentate de ei, iar în ceea ce privește materializarea proiectului, totul ar trebui să fie gata până în anul 2014, cu începere la finele acestui an, cel târziu primăvara viitoare. Valoarea totală ar fi de 90 de milioane de euro, conform noilor estimări.

Potrivit coordonatorului proiectului pentru amenajarea complexului de golf, dr. Kettl Bremhard Peter, terenul lor va avea 27 de găuri și va fi primul teren internațional din țară.

Pentru acesta, austriecii au cumpărat în Vârghiș 106 hectare de teren, din care 20% va fi suprafața propriu-zisă construită, în timp ce alte 60 de hectare au fost achiziționate pentru proiectul Riverside, un amplu proiect turistic derulat de același grup de investitori, care va cuprinde hoteluri, case și vile, cafenele, magazine sau terenuri pentru divertisment și sport.

Tot la Brașov s-a constituit joi seara și Clubul și Asociația de Golf Reka XXVII, după numele soției regelui hun Attila, a cărei legendă este foarte cunoscută în zonă. Clubul este condus de dr. Kettl și din el fac parte și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Demeter Janos, care va fi și vicepreședintele Clubului, sau arhitectul șef al județului, Biro Donat.

Proiect realizat de tineri din Covasna și Harghita

În spatele proiectului de golf stau trei tineri arhitecți, Hanna Biro din Miercurea Ciuc, Radu Matei și Bejan Carmil, din Sfântu-Gheorghe, în vârstă de 25 de ani, toți absolvenți de arhitectură peisagistică și proiectanți la firma lor proaspăt înființată. Ei au prezentat masterplanul terenului și spun că în abordarea lor au încercat să obțină un ansamblu unitar, dar cu multe variațiuni în cadrul lui. Varianta lor de proiect i-a impresionat pe austriecii care au avut de ales între mai multe proiecte. Ei nu au stat însă pe gânduri și i-au ales pe tinerii proaspăt intrați în câmpul muncii.

De altfel, tinerii au simțit cu atât mai bine proiectul cu cât și ei sunt jucători de golf – cel puțin Radu și Carmil. Radu chiar a obținut acum doi ani locul I la concursul de golf organizat la Pianu de Jos, în Alba Iulia.

„Terenul încearcă să prezinte cele 27 de găuri într-un ansamblu unitar, integrând diversele clădiri, case în cadrul peisajului general. Din punct de vedere tehnic, terenul respectă toate standardele cerute de Federația Internațională și cel mai important este modul de lucru, de comunicare cu situl în sine, cu peisajul. Nu am intervenit agresiv peisajul actual, chiar l-am pus în evidență“, a spus el.

Tinerii povestesc că au intrat în legătură cu austriecii după ce au fost contactați de arhitectul șef al județului, Biro Donat, care i-a prezentat și le-a deschis calea, după care când au văzut viziunea lor, investitorii au fost foarte mulțumiți și de atunci continuă legătura. Următorul pas după prezentarea acestui masterplan va fi proiectul tehnic propriu-zis, mult mai complex și mai dificil decât partea de design.

Terenul va costa peste 2 milioane de euro

Ca design, terenul merge după modelul englez, dar cu o mai bună comunicare cu peisajul și integrare în natură.

Potrivit unuia dintre investitorii austrieci, Ernst Pebal, un asemenea teren de golf nu va avea concurență în următoarea perioadă și va atrage un număr mare de turiști. „Sunt mai multe grade de dificultate, și pe lângă asta există posibilitatea de a juca pentru oameni de diferite categorii”, a spus Pebal.

Prețul de amenajare pentru o gaură de pe terenul de golf este estimat la 10.000 – 50.000 de euro, astfel că numai valoarea terenului va depăși două milioane de euro.

O șansă pentru localnici și producători

Legăturile cu austriecii s-au concretizat acum doi ani, când o delegație formată din președintele de atunci al CJ Covasna, Demeter Janos, vicele Vajda Lajos, primarul din Vârghiș și alți primari din zona Baraolt au participat în Austria la o întâlnire organizată de grupul Raiffeisen, împreună cu Ernst Pebal, cu oameni de afaceri din Austria. Acolo, cei prezenți au putut vedea concret oferta de investiții în județ.

„Eu am spus de foarte multe ori că județul Covasna are probabil cele mai mari șanse în valorile naturale care există în județ și în exploatarea coretă, ingenioasă a lor. Când am fost invitat de grupul de investitori în frunte cu grupul Reifeissen din Austria de sus la această prezentare am spus că avem aer foarte curat, suntem în mijlocul țării, se poate ajunge relativ ușor și cu toate acestea este o zonă preponderent rurală, arhaică, cu obiceiuri vii, oameni simpli, mediu natural și cred că asta i-a convins”, a declarat Demeter Janos.

În opinia vicepreședintelui CJ, investiția de la Vârghiș reprezintă o mare posibilitate pentru zona Baraoltului și pentru oamenii din zonă de a găsi un loc de muncă – austriecii doresc să angajeze mult personal local – precum și o piață de desfacere pentru producători.

Totodată, mai spune Demeter, în 3 ani până se materializează totul, județul are șansa de a­și îmbunătăți serviciile.

Şcoală de turism

Proiectul de golf și Riverside se completează cu un altul prin care la Vârghiş se va înființa o filială a unei renumite şcoli de turism din Salzburg, o faimoasă instituție care dă personal de 5 stele şi are filiale în Dubai şi Moscova.

Pentru înființarea acesteia au fost deja încheiate protocoale cu Şcoala din Baraolt, pentru trimiterea la specializare a unor profesori de aici, în vederea colaborării cu Şcoala Turistică din Vârghiş.

Filiala din Salzburg va oferi pregătire în specializările hotel business şi golf management, având capacitatea de a înscrie anual o mie de studenți de oriunde.

Ana Sidon

Teme articol: teren Vârghiş golf
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.