ACTUALITATE 28 septembrie 2009

Teleasistenţă pentru vârstnicii din Covasna

de Covasna Media | 588 vizualizări
Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe a câştigat un proiect în valoare de 45.000 de euro, pentru implementarea unui program de teleasistenţă la domiciliu, destinat persoanelor vârstnice care locuiesc singure.

[singlepic=379,400,200,,left]Potrivit preşedintelui Fundaţiei Diakonia Sfântu Gheorghe, Toth Anna, programul de teleasistenţă oferă posibilitatea ca beneficiarii acestuia să poată solicita asistenţă, la orece oră din zi sau noapte, la dispeceratul constituit special în acest scop.

Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe a câştigat un proiect în valoare de 45.000 de euro, pentru implementarea unui program de teleasistenţă la domiciliu, destinat persoanelor vârstnice care locuiesc singure.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei Diakonia Sfântu Gheorghe, Toth Anna, programul de teleasistenţă oferă posibilitatea ca beneficiarii acestuia să poată solicita asistenţă, la orece oră din zi sau noapte, la dispeceratul constituit special în acest scop.

Siguranţă pentru vârstnici

„Prin acest proiect se măreşte şansa de salvare, de viaţă, a persoanelor care, într-un moment de criză, pot solicita ajutor cu apăsarea unui simplu buton de alarmă purtat permanent în forma unui ceas, pe mână. Teleasistenţa implică instalarea unui centru de dispecerat, existent în oraşul Baraolt, care funcţionează non-stop şi la care sunt care sunt conectate aceste aparate“, explică Toth Anna.

Aceasta a explicat că aparatele purtate de beneficiari la mâini sunt montate pe linii telefonice fixe, apelurile de alarme putând fi declanşate din orice locaţie; astfel, pacientul poate fi în orice situaţie în care are nevoie de ajutor, o simplă apăsare a butonului oferindu-i posibilitatea de a comunica cu dispecerul de serviciu şi de a cere intervenţia necesară. La rândul său, dispecerul, în funcţie de problema comunicată de beneficiar, îl trimite la domiciliul acestuia pe aparţinătorul indicat la încheierea contractului cu beneficiarul, ambu lanţa sau poliţia, după caz.

„Pentru acestea, în softul programului există o fişă individuală a fiecărui beneficiar, fişa cuprinzând toate detaliile legate de situaţia beneficiarului, situaţia sa generală”, arată Toth Anna. În prezent, în judeţul Covasna există deja 16 beneficiari ai acestui sistem.

Potrivit Fundaţiei Diakonia, cei mai recunoscători pentru acest serviciu de teleasistenţă au fost, în general, aparţinătorii beneficiarilor. Prin montarea acestora, aparţinătorii au dobândit o siguranţă în ceea ce-i primeşte pe beneficiari, astfel încât ştiu că, chiar dacă aceştia sunt bolnavi şi locuiesc singuri, pot solicita oricând ajutor, în caz de nevoie.

50 de aparate gratuite îşi aşteaptă beneficiarii

Costul unui aparat se ridică la aproximativ 200 de euro, dacă este montat pe linie telefonică fixă, în vreme ce aparatul care poate fi montat pe linie GSM costă aproape dublu. Fundaţia Diakonia a achiziţionat, recent, alte 50 de astfel de aparate care vor fi oferite în mod gratuit beneficiarilor din judeţul Covasna care doresc să fie incluşi în programul de teleasistenţă.

Pentru a acoperi, totuşi, o parte din cheltuielile impuse de întreţinerea sistemului, plata apelurilor telefonice şi alte resurse necesare, Fundaţia Diakonia a impus, un cost lunar simbolic, între 10 şi 30 de lei, în funcţie de veniturile beneficiarului.

Posibilităţi nelimitate de extindere

Tehnica implementată de Fundaţia Diakonia la Baraolt permite conectarea la dispeceratul de aici a peste 3.000 de aparate de semnalizare. În plus, serviciul de teleasistenţă ar putea fi implementat în toată ţara, însă pentru aceasta este nevoie şi de o susţinere locală, acolo unde se doreşte acest lucru.

Serviciul de teleasistenţă al Fundaţiei Diakonia este primul de acest gen implementat în România, motiv pentru care nu există, încă, norme referitoare la funcţionarea sa. Pentru a putea însă da drumul teleasistenţei, cei de la Fundaţia Diakonia au impus ca norme prevederile privind îngrijirea la domiciliu. Fundaţia Creştină Diakonia este o organizaţie non-profit care acordă ajutor persoanelor cu probleme de sănătate şi sociale, fără deosebire de sex, vârstă, religie sau naţionalitate.

Misiunea Fundaţiei Diakonia este întărirea simţului de răspundere individual şi comunitar - pe baza unui sistem de valori creştine, formarea de opinii, dezvoltarea unor aptitudini psihice, fizice, intelectuale, ocrotirea vieţii, ajutorarea bolnavilor şi a celor cu probleme sociale.

Monica Rizea

Teme articol: teleasistenta batrani singuri
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.