ACTUALITATE 30 ianuarie 2009

Tega îşi perfecţionează angajaţii

de Covasna Media | 637 vizualizări
Societatea de salubritate a oraşului va alfabetiza 36 de angajaţi ai săi care nu ştiu să scrie şi să citească

Societatea care se ocupă de serviciul de salubritate din municipiu, Tega SA, a câştigat un proiect finanţat prin Phare referitor la Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane la SC Tega SA Sfântu-Gheorghe, prin care va organiza pentru angajaţii săi cursuri de specializare şi chiar alfabetizare, în cazul acelor angajaţi care nu ştiu să scrie şi să citească. Cur su rile vor avea loc pe durata acestui an, iar în cadrul proiectului orga nizatorii vor amenaja şi o sală de curs ...

Societatea de salubritate a oraşului va alfabetiza 36 de angajaţi ai săi care nu ştiu să scrie şi să citească

Societatea care se ocupă de serviciul de salubritate din municipiu, Tega SA, a câştigat un proiect finanţat prin Phare referitor la Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane la SC Tega SA Sfântu-Gheorghe, prin care va organiza pentru angajaţii săi cursuri de specializare şi chiar alfabetizare, în cazul acelor angajaţi care nu ştiu să scrie şi să citească. Cur su rile vor avea loc pe durata acestui an, iar în cadrul proiectului orga nizatorii vor amenaja şi o sală de curs dotată corespunzător, în sediul din strada Energiei.

Ce anume prevede proiectul câştigat?

Tóth-Birtan Csaba, director TEGA: Am câştigat un proiect în cadrul programului Phare 2006 CES, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvern pe linia dezvoltării resurselor umane pentru creşterea gradului de calificare profesională a angajaţilor, în cadrul căruia ne-am propus mai multe ţeluri. Unul dintre cursurile care vor avea loc se referă la specializarea angajaţilor în meseriile de lucrător salubritate şi pe utilaje de salubritate, oficial recunoscute anul trecut. Vrem să specializăm angajaţi în aceste meserii, 25 ca lucrători în salubritate şi 25 ca lucrători pe utilaje de salubritate. Vor fi 180 de ore de curs, care se vor finaliza cu diplome recunoscute la nivel de intreprindere, deocamdată. Scopul nostru este ca oamenii angajaţi aici să beneficieze de pregătire în plus.

Cursuri de alfabetizare

Pentru 36 de persoane, dintre care majoritatea sunt romi, organizăm cursuri de alfabetizare. Este vorba de angajaţi în secţia de salubritate, iar în baza unei evaluări interne s-au dovedit a fi analfabeţi. În cadrul cursului de alfabetizare vor învăţa să scrie şi să citească, iar în anii următori vor avea şi ei posibilitatea să urmeze cursuri în meserii. În afară de aceste cursuri vor

mai fi două cursuri de negocieri, pentru personalul de conducere şi de contact cu clienţii societăţii, iar pentru cursurile pe meserii două persoane – directori de secţie - vor urma curs de formatori. Ei vor fi şi lectori şi vor urma şi cursurile de formator, iar restul lectorilor sunt externi, prin parteneriat cu Human Perform Odorheiu-Secuiesc. Pentru alfabetizare vom avea un profesor cu experienţă în şcoala pentru romi din Orko. Un alt curs, care se face în fiecare an, este prelucrarea politicii pentru 2009 a conducerii societăţii, susţinut de mine, doar că acum alocăm mai mult timp şi prin banii din proiect vor primi suportul de curs editat la nivel de societate.

Ce beneficii vor avea angajaţii în urma cursurilor?

Tóth-Birtan Csaba: Până acum în aceste posturi de lucrător salubritate şi lucrător pe utilaje de salubritate au fost încadraţi muncitori necalificaţi. Sunt multe calităţi pe care un lucrător care este încadrat în aceste funcţii trebuie să le îndeplinească. Vrem să venim în întâmpinarea angajaţilor noştri, să le oferim aceste cunoştinţe. Cunoştinţele pot ţine de mai multe – este vorba de lucrul în echipă, de comunicare în echipă, de înţelegerea unor respon sabilităţi, unor atribuţii pe care trebuie să le îndeplinească în cursul procesului de lucru. Este vorba despre modul de a presta activitatea în stradă, la vederea cetăţenilor urbei şi trebuie să se comporte ca atare. De asemenea, vor dobândi cunoştinţe în protecţia muncii, de natură să-l protejeze, care îi oferă o siguranţă în timp ce este pe stradă. La cei care lucrează pe utilaje sunt mai multe cunoştinţe specifice pe care trebuie să le dobândească, pe care le acumulau din mers sau văzând de la alţii. Acum au ocazia şi teoretic să cunoască, de exemplu, noţiuni de hidraulică. Sunt o sumedenie de cunoştinţe, prin dobândirea cărora noi credem că pe lângă faptul că aceşti angajaţi vor dobândi un respect de sine la un nivel mai ridicat, vor ridica şi nivelul serviciilor pe care le prestăm pentru populaţie.

Care este valoarea proiectului şi pe ce durată se derulează acesta?

Tóth-Birtan Csaba: Costul total al proiectului este de 43.224 de euro, din care 80% reprezintă contribuţia Phare, nerambursabilă. Durata proiectului este de 12 luni, cu începere din luna decembrie anul trecut şi până în noiembrie anul acesta.

Ana Sidon

Teme articol: cursuri TEGA analfabetizare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.