ACTUALITATE 10 noiembrie 2015

Teatrul independent Osonó, în turneu cu două spectacole documentare

de Agerpres | 1097 vizualizări

Teatrul independent Osonó din Sfântu Gheorghe va pleca, la sfârşitul acestei săptămâni, într-un nou turneu în ţară şi străinătate, în cadrul căruia va prezenta două producţii proprii – „Chipul din oglinda apei” şi „Cercul prietenilor neştiuţi”.

Managerul teatrului, Fazakas Misi, a declarat că ambele spectacole vor fi jucate în Sala Underground a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în zilele de 16 şi 17 noiembrie, la invitaţia Companiei Tompa Miklos şi vor fi supratitrate în limba română.

Spectacolul documentar „Chipul din oglinda apei”, montat în urmă cu aproape cinci ani, a fost prezentat până acum în peste 160 de oraşe, din 21 de ţări de pe trei continente şi surprinde aspecte legate de viaţa familiilor contemporane, de relaţiile dintre părinţi şi copiii însinguraţi, neglijaţi, lipsiţi de dragoste, de valori şi idealuri.

Cel de-al doilea spectacol, „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”, deschide, potrivit lui Fazakas Misi, „un necesar şi aşteptat spaţiu de dialog”, unde tinerii români şi maghiari „prind curajul de a vorbi despre ceea ce au păstrat până acum sub tăcere”, eliberându-se din „captivitatea unor clişee şi prejudecăţi etnice”.

„Cercul prietenilor neştiuţi funcţionează ca o formulă inovatoare de educaţie interculturală, care le deschide tinerilor maghiari şi români un spaţiu de joc, unde ei se pot confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de convieţuirea interetnică. Este vorba de experienţe trăite, documentate şi dramatizate chiar de tinerii maghiari şi români care joacă în această producţie”, a declarat Fazakas Misi.

La ambele reprezentaţii intrarea va fi liberă, dar spectatorii care doresc pot face donaţii pentru susţinerea activităţii teatrului. Turneul, cu o durată de două săptămâni, va continua la Cluj-Napoca, iar apoi în Ungaria şi Ucraina.

Fazakas Misi a subliniat că este pentru prima dată când trupa pleacă într-un turneu cu două spectacole diferite şi a menţionat că este curios să vadă cum va reacţiona publicul din Budapesta la spectacolul „Cercul prietenilor neştiuţi”.

„La Sfântu Gheorghe spectacolul a plăcut publicului, am avut la finalul fiecărei reprezentaţii dezbateri foarte interesante şi utile cu tinerii din şcoli şi suntem foarte curioşi să vedem cum va fi primit în altă parte. Noi credem că temele abordate în spectacol sunt importante şi de actualitate într-un context mai general, pentru că este vorba despre cum putem trăi împreună români şi maghiari sau orice altă naţie. Noi putem vorbi prin teatru şi simţim că sunt vremuri în care trebuie să vorbim despre asta”, a mai spus managerul Osonó.

Trupa din Sfântu Gheorghe a efectuat în această vară un turneu de nouă săptămâni în mai multe ţări europene şi a reprezentat România la mai multe festivaluri internaţionale de teatru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.