ACTUALITATE 10 martie 2009

Taximetrştii se pregătesc de grevă

de Covasna Media | 529 vizualizări
Taxa de parcare de 200 de lei pe lună pe care doresc să o ia autorităţile locale de la taximetrişti este cea mai mare din ţară, urmând ca şoferii de taxi să intre în grevă.

Problema taxelor de parcare pentru taximetriştii din Sfântu-Gheorghe este departe de a fi încheiată, pentru că cele două părţi - autorităţile locale şi reprezentanţii taximetriştilor - nu au ajuns până acum la un consens în ceea ce priveşte valoarea lor. Mai mult, din cauză că apreciază taxa de 200 de lei pe lună pentru sta - ţio narea pe locurile din centru ca fiind exagerat de mare, unii din taximetrişti fie nu o plătesc deloc, fie achită doar taxa pentru zona

Taxa de parcare de 200 de lei pe lună pe care doresc să o ia autorităţile locale de la taximetrişti este cea mai mare din ţară, urmând ca şoferii de taxi să intre în grevă.

Problema taxelor de parcare pentru taximetriştii din Sfântu-Gheorghe este departe de a fi încheiată, pentru că cele două părţi - autorităţile locale şi reprezentanţii taximetriştilor - nu au ajuns până acum la un consens în ceea ce priveşte valoarea lor. Mai mult, din cauză că apreciază taxa de 200 de lei pe lună pentru sta - ţio narea pe locurile din centru ca fiind exagerat de mare, unii din taximetrişti fie nu o plătesc deloc, fie achită doar taxa pentru zona C a oraşului, de periferie, care este de 50 de lei, şi stau în centru. Nu demult, mai mulţi taximetrişti care nu achitaseră taxa de parcare în staţiile special amenajate sau plătiseră taxa de periferie şi foloseau locurile din centrul oraşului au fost depistaţi în urma unui control al organelor autorităţilor locale şi urmează a fi traşi la răspundere.

Viceprimarul Balint Jozsef a afirmat că la un astfel de control au fost identificaţi 30 de taximetrişti care au folosit staţiile de taxi fără să plătească taxa de parcare în acest sens, în timp ce mulţi alţii au plătit taxa de periferie şi au staţionat în centru. La aceştia se mai adaugă şi cei care nu aveau actele în regulă, respectiv nu aveau autorizaţii.

„Majoritatea stăteau cu o taxă inferioară şi ziceau că nu au ştiut, iar unii nu aveau nici actele în regulă”, a spus viceprimarul. El a precizat că nu doresc să aplice amenzi pentru neplata taxei sau plata ei parţială, însă vor lua măsuri astfel încât cel puţin să fie plătite retroactiv taxele respective, aprobate de Consiliul Local. În ceea ce priveşte taxa de parcare pentru taxiuri, viceprimarul a menţionat că la ultima discuţie pe această temă, care a avut loc în cadrul Comisiei Economice, s-a pus în discuţie ca taxa de parcare pentru taxiuri să fie unică, în valoare de 100 de lei, însă taxi metriştii nu au fost de acord, astfel că a rămas în vigoare vechea hotărâre.

Taxi mai ieftin

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Taximetriştilor Particulari Şugaş, Gyor Arpad, spune că taxa de 200 de lei în centru pe care doresc să o ia autorităţile locale de la ei este mult prea mare, cea mai mare din ţară, şi nu o vor accepta nicicum, urmând să facă o grevă pe această temă. „Este prea mare taxa, nu suntem de acord nicicum cu 200 de lei, vom face grevă, nu mai putem înghiţi”, a afirmat Gyor Arpad, cu menţiunea că vor propune ca taxa să nu fie mai mare de 50 de lei, deşi şi astfel tot ar fi cea mai mare din ţară. El a completat că taxa i se pare şi mai mare în contextul în care taximetriştii au aprobat de curând o diminuare a tarifului de taxare pe kilometru, şi anume au coborât de la 1,7 lei pe km la 1,49 de lei, astfel că şoferii reuşesc şi mai greu să îşi adune un salariu.

Taximetriştii în grevă

Potrivit lui Gyor Arpad în această săptămână nu vor organiza o grevă, întrucât pe data de 15 martie se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi nu doresc să perturbe evenimentul, însă săptămâna viitoare vor face şi acest pas. Înainte de acest lucru va mai avea loc o discuţie cu conducerea Primăriei.

Taximetriştii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la taxa de parcare pentru taxi, în staţiile special amenajate, încă de la aprobarea ei în cadrul unei şedinţe din toamna anului trecut. Potrivit hotărârii de CL, şoferii de taxi trebuie să plătească începând cu ianuarie anul acesta suma de 200 de lei pe lună pentru staţionarea în staţile amenajate pentru ei în centrul municipiului, 150 de lei pe lună în zone mai puţin centrale şi 50 de lei la periferia oraşului. Anul trecut taximetriştii plăteau 25 de lei pentru locul de parcare. La întâlnirea din cadrul Comisiei Economice, de acum aproape două luni, taximetriştii le-au prezentat liderilor locali taxele care se percep în alte oraşe ale ţării pentru staţionarea în staţiile de taxi special amenajate, arătând că cea mai mare este de 30 de lei, la Miercurea-Ciuc, alte oraşe au stabilit o taxă de 10 lei, în timp ce multe nici nu solicită deloc aceste sume.

În Sfântu-Gheorghe există 94 de locuri de parcare pentru taxi, iar şoferii de taxi mai solicită alte 36.

Consiliul local a aprobat un număr de 200 de autorizaţii de taxi, plus alte 37 suplimentare, însă potrivit viceprimarului Balint Jozsef nu se vor depăşi două sute de autorizaţii, întrucât unii au mai renunţat, având maşini vechi de peste 10 ani.

Ana Sidon

Teme articol: taxă taxi greva
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.