ACTUALITATE 5 iunie 2020

Tânăr covăsnean, în dialog direct cu un europarlamentar

de Covasna Media | 2607 vizualizări

Discuția a avut loc în cadrul proiectului „EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European”

La o discuție cu Dragoș Pîslaru, membru al Parlamentului European din partea partidului politic PLUS, au participat trei elevi de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”, București, dar și un elev covăsnean, David Ușurelu. Discuția a avut loc miercuri, 03.06.2020, pe platforma Zoom, iar David Ușurelu spune că europarlamentarul a fost „super dezinvolt”, semn că discuția a fost plăcută și s-a desfășurat pe un ton calm.

David Ușurelu, în vârstă de 15 ani și elev al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” ne-a spus că discuția a durat aproximativ o oră și a avut ca teme principale de dezbatere cum este acum Uniunea Europeană și cum va fi în viitor, dar și ce face aceasta în contextul pandemiei de coronavirus. Totodată, Dragoș Pîslaru le-a spus tinerilor care sunt atribuțiile care vin odată cu funcția de europarlamentar.

„În principal am vorbit despre Uniunea Europeană, am vorbit despre ce face dânsul ca europarlamentar, am vorbit despre ce face Uniunea Europeană în contextul pandemiei și despre ce se va întâmpla în Uniunea Europeană. Noi ne-am pregătit niște întrebări pe care le-am dezbătut apoi. Domnul europarlamentar, Dragoș Pîslaru, a fost super dezinvolt și ne-a spus totul și le-a explicat într-o manieră în care și dacă nu erai pe subiect, tot înțelegeai și chiar a fost super ok”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, David Ușurelu.

„Am discutat despre programul reindustrializării”

Chiar dacă prima dată poate ne gândim, oarecum firesc, că niște adolescenți nu pot aborda subiecte de real interes, importante, în discuția cu un om care ne reprezintă în Parlamentul European, am rămâne surprinși să aflăm că s-au discutat și teme ce țin de industrializare și infrastructură.

„Am aflat, din nou, că Uniunea Europeană face mult mai multe decât m-aș aștepta că face pentru România. Spre exemplu am discutat despre programul reindustrializării și despre cum ar urma ca în următoarea perioadă să fie investite miliarde de euro în România pentru construirea de fabrici și infrastructură. Nu am avut momente tensionate, pentru că chiar dacă a fost un moment în care i-am pus o întrebare legată de o firmă pe care a deținut-o în România, care avea un capital foarte mare, ne-a răspuns calm și nu a deviat subiectul. Nu s-au încins spiritele”, ne-a mai spus tânărul covăsnean.

„Tot timpul e loc de mai bine”

În același timp, David Ușurelu spune că orice europarlamentar ar trebui să fie cinstit, onest și să pună întotdeauna în față problemele cu care se confruntă țara, apoi problemele personale. Însă este de părere că mai avem de lucrat la acest capitol.

„Mai avem de lucrat, dar totuși simt că se vede o îmbunătățire față de 2007, de când am intrat în Uniune, chiar se vede o îmbunătățire, dar tot timpul e loc de mai bine”, ne-a spus, cu o oarecare dezamăgire, David Ușurelu.

E posibil să mai urmeze astfel de discuții și cu alți politicieni

Ambasadorul junior din cadrul programului „EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European”, David Ușurelu, ne-a spus că se fac în continuare demersuri pentru ca astfel de discuții să mai fie și în viitor. Fie cu europarlamentari, fie cu alți actori de pe scena politică.

„Am discutat cu colegii de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București și ei au zis că sunt deschiși pentru următoare parteneriate cu școala noastră (n. red. Liceul Teoretic „Mircea Eliade”), fie cu europarlamentari sau alte figuri politice. Doamna directoare Maria Bularca de la noi a încercat, tot cu ceilalți profesori, să ia legătura cu europarlamentari. Deci probabil vor mai exista astfel de discuții”, a încheiat David Ușurelu, nu înainte de a le mulțumi profesorilor și colegilor săi pentru ajutorul și susținerea oferită.

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din orașul Întorsura Buzăului a fost ales, în luna octombrie a anului trecut, alături de alte 14 licee din țară, să facă parte din programul „EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European”.  

De atunci, elevii și profesorii de la LTME au desfășurat diferite activități, de la discuții față în față cu senatorul Gheorghe Baciu, în luna ianuarie a acestui an, până la discuții online pe diferite teme cu elevi din Satu Mare și chiar Republica Moldova. Iar anul acesta, de Ziua Europei, patru elevi de la liceul întorsurean au transmis un mesaj video comunității europene.

David Leonard Bularca

Sursa foto: Facebook - Dragoș Pîslaru/David Ușurelu. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.