Tamás Sándor (CJ Covasna): Nu e posibil să blochezi posturile şi să laşi un spital de urgenţă fără medici
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, consideră că situaţia creată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, care va rămâne de la 1 iulie a.c. cu mai puţin de jumătate dintre medicii neurologi, a fost cauzată de o „problemă de legislaţie”.
Acesta a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu este normal ca posturile din sistemul sanitar să fie blocate şi să se ajungă în situaţia ca unităţile medicale să rămână fără „suport medical”.
„Este o problemă ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean. Este o problemă, cum să vă spun, tot de-a legislaţiei, pentru că se permite într-un mod neorganizat practica privată paralel cu practica la spital de stat, cu practica publică. Şi uite că cinci medici s-au dus spre privaţi, pentru că aşa au vrut ei, că probabil câştigă mai mult sau au speranţă să câştige mai mult. (...) Este o problemă de legislaţie naţională, întrucât nu e posibil să laşi un spital public, un spital de urgenţă public fără suport medical în acest hal. Plus, blocarea posturilor. (...) Eu sunt de acord cu restrângerea bugetelor, dar sunt anumite situaţii în care nu poţi bloca postul. Nu poţi bloca posturile în sistemul de sănătate”, a declarat Tamás Sándor.
Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va rămâne, de luna viitoare, cu mai puţin de jumătate dintre medici, cinci dintre cei nouă neurologi alegând să demisioneze şi să lucreze în mediul privat.
Managerul spitalului, András Nagy Róbert, a declarat că, din acest motiv, activitatea secţiei va fi reorganizată, o parte dintre urgenţe urmând să fie preluate de spitalele din Braşov. Şi activitatea din Policlinică va fi reorganizată de la 1 iulie, urmând, cel mai probabil, să fie acordate consultaţii în doar unul dintre cele două cabinete de Neurologie.
András Nagy Róbert a menţionat că vrea să „reclădească” secţia de Neurologie, însă problema este că nu pot face angajări deoarece posturile sunt blocate.
„Începând de la 1 iulie, o să rămână pe secţie patru medici. Cinci dintre medici, din motive personale şi nepersonale (...), au ales să iasă din sistemul public spitalicesc şi-au anunţat demisia şi, practic, începând de la 1 iulie, o să rămână secţia fără cinci medici neurologi. (...) Asta înseamnă cel puţin trei chestiuni: în primul rând, gărzile o să fie neacoperite integral, din cauză că cele patru colege care o să rămână în spital o să trebuiască să ducă şi activitatea de policlinică, şi activitatea de pe secţie, şi activitatea de pe celelalte secţii, respectiv Terapie Intensivă şi consulturile interdisciplinare. Deci nu o să poată să acopere integral toate zilele de gardă în perioada lunii. În aceste zile, urgenţele majore o să fie preluate de către spitalele din Braşov, (...) iar alertele de tromboliză o să fie transferate direct de către ambulanţă la Braşov, ca pacientul să primească cât mai rapid, cât mai repede, tratamentul antitrombolitic. (...) În perspectivă, ţinta noastră este să reclădim această secţie, să o punem pe noi temelii, dar în momentul de faţă posturile sunt blocate. Avem discuţii cu patru medici neurologi, doi termină rezidenţiatul, şi cu doi specialişti, în sensul relocării lor din alt oraş la spitalul nostru. Sunt, deci, chestiuni care nu ţin de noi, dar pe care încercăm să le rezolvăm", a mai spus managerul Spitalului Judeţean.
Potrivit acestuia, în secţia de Neurologie a spitalului sunt internaţi lunar aproximativ 140 de pacienţi, iar în cadrul Policlinicii se acordă, în medie, circa 6.000 de consultaţii anual.