ACTUALITATE 17 mai 2019

Tamás Sándor: „Am adus la Vatican mesajul comunității maghiare din Transilvania”

de Covasna Media | 933 vizualizări

 „În ultimii o mie de ani, noi, maghiarii transilvăneni, am învățat că vom putea supraviețui, vom putea progresa doar dacă avem o credință puternică și dacă avem brațe de fier. Am adus mesajul celor un milion și jumătate de maghiari din Transilvania, regiune care a devenit, începând de la Sfântul Ștefan, bastionul cel mai estic al culturii creștine occidentale. Ne bucurăm că Sfântul Părinte îi ascultă și pe maghiarii transilvăneni. Mai devreme au fost aici reprezentanții județului Harghita, săptămâna trecută părintele franciscan Böjte Csaba și copiii săi adoptivi, iar acum noi avem onoarea să fim prezenți aici. Este deosebit de important pentru noi faptul că, cu câteva zile înainte de pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, putem vorbi și la Vatican despre situația noastră proprie, așa cum o trăim noi˝ – a spus, miercuri, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, la Vatican, unde a participat la audiența papală alături de Szalai Béla, autorul cărții „Iconographia Locorum Transsylvaniae˝, cu scopul de a întări impresiile pozitive legate de maghiarii transilvăneni ale Papei Francisc. Tamás Sándor și Szalai Béla i-au adus Sfântului Părinte drept cadou acest volum excepțional, prezentând iconografia transilvăneană, demonstrând și prin aceasta că maghiarii din România sunt o comunitate națională creatoare de valori.

„Nu ne trebuie filtrul de la București, putem să spunem și noi înșine că suntem o națiune creștină credincioasă, începând de la Sfântul Ștefan. Că suntem o națiune pașnică, iubitoare de libertate și  o comunitate creatoare de valori. La fel ca și în ultimii o mie de ani, vrem să  ne păstrăm identitatea maghiară, împreună cu imnul și simbolurile noastre, cu dulcea noastră limbă maternă, cultura și tradițiile noastre, cu porturile noastre multicolore și cu patrimoniul nostru construit. Iubim pământul nostru natal, vrem să trăim și să rămânem aici, vrem să reușim, să ne dezvoltăm și să avem succes acasă. Astfel dorim că contribuim la dezvoltarea Transilvaniei și a Europei” – a mai spus Tamás Sándor. Așa cum a subliniat, „pentru asta ne vom ruga pe întâi iunie, la Șumuleu Ciuc, să nu ni se aplice standarde duble nici în România și nici în Europa. Pe întâi iunie ne vom ruga pentru pământul nostru natal, pentru Transilvania, pentru comunitatea noastră, pentru persistența noastră pe acest plai, pentru credința noastră în viitor.”

În opinia lui Tamás Sándor, vizita Papei Francisc la Șumuleu Ciuc reprezintă mai mult decât o misiune oficială, pentru că este prima vizită în Transilvania a succesorului Sfântului Petru. „Pentru noi această vizită ne oferă o încărcare spirituală, ne întărește în credința creștină și, în același timp, oferă o posibilitate pentru ca pământul nostru natal, Transilvania – inclusiv Șumuleu Ciuc – să apară pe harta Europei și a lumii. Șumuleu Ciuc este un loc sfânt pentru creștini, pentru secui, ceangăi și pentru totalitatea maghiarilor din Bazinul Carpatic” – a subliniat liderul județului Covasna, reamintind faptul că România a împiedicat includerea pelerinajului de Rusalii de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

Ambasada Ungariei pe lângă Sfântul Scaun și pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta i-a invitat pe Tamás Sándor și Szalai Béla, pentru a prezenta cartea intitulată Iconographia Locorum Transsylvaniae. Audiența papală a avut loc miercuri, 15 mai.

(Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.