TAM s-a săturat de atâta așteptare
Pentru că situaţia fostului Cinema Arta se tergiversează, Teatrul Andrei Mureşanu vrea să se mute în clădirea fostei discoteci Excalibur.
În cadrul ultimei ședințe extraordinare a Consiliului Local (CL) Sfântu-Gheorghe s-a votat bugetul instituțiilor deconcentrate și de cultură care aparțin de CL, iar Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) va trebui să se gospodărească din suma totală de 756 mii lei. Conform documentației depuse anterior aprobării bugetului, conducerea TAM a prevăzut pentru anul în curs încasări de 56 mii lei, restul sumei de buget urmând să vină ca finanțare de la bugetul local, 215 mii de lei din aceasta fiind cheltuieli de personal.
În aceeași ședință a CL, subiectul legat de sediul TAM – care în prezent este oaspete al Teatrului Tamási Áron (TTA), a fost repus pe tapet, consilierul local Rodica Pârvan vorbind despre posibilitatea ca TAM să se mute în sediul fostei discoteci Excalibur de la Clubul Doja, însă primarul Antal Árpád a arătat că este doar o chestiune de zile sau de săptămâni până când chiriașul fostului Cinema Arta – clădire promisă TAM, va fi executat silit și va elibera spațiul.
Clubul Doja, varianta unui nou sediu pentru TAM
Varianta agreată de autoritățile locale – cea a mutării TAM în clădirea fostului Cinema Arta (actualul Club Cinema) a fost până nu demult și speranța celor de la TAM. Tergiversarea lucrurilor însă, faptul că mutarea propriu-zisă nu se întrezărește nicicum, i-a determinat pe cei de la TAM să caute alte soluții. În acest sens, directorul Teatrului, Horațiu Mihaiu, susține că s-a identificat o posibilă nouă casă pentru TAM în clădirea fostului Club Doja (vizavi de Textila Oltul).
„Pentru că varianta cu clădirea Clubului Cinema întârzie, am căutat soluții și cea mai bună e aceasta, cu clădirea Clubului Doja. Acolo situația juridică e oarecum clară – există un concesionar care e dispus să ne închirieze clădirea pe mai mult timp, iar prețul e unul acceptabil. Clădirea în sine se pretează activității de spectacole, deși ar fi nevoie de investiții în sensul adaptării necesare unui teatru. I-am prezentat domnului primar Antal această variantă, iar acum așteptăm un răspuns. Ceea ce vreau însă să subliniez este faptul că am ajuns într-un punct în care nu mai există altă soluție. Noi avem nevoie de un spațiu propriu, ca și cei de la TTA, nu mai merge așa, căci fără spațiul nostru nu ni se pot cere rezultate spectaculoase – nu avem unde repeta, unde performa, mereu ne încurcăm unii pe alții. Prin urmare, nu cred că vrea cineva o reblocare a lucrurilor și nici nu cred că mai poate fi vorba de orgolii – e o situație ce trebuie să-și găsească rezolvare, căci și așa, fără un spațiu propriu și cu un buget auster de ani de zile, TAM a dovedit că face cinste municipiului Sfântu-Gheorghe, prin rezultatele sale artistice”, a declarat Horațiu Mihaiu.
Directorul TAM susține că spațiul Clubului Doja se mulează perfect necesităților TAM, iar o mutare nu ar costa atât de mult, căci infrastructura necesară există, ar mai fi nevoie deci doar de mici ajustări. Până la rezolvarea situației de la Club Cinema, Horațiu Mihaiu crede că aceasta ar fi cea mai bună soluție și este de părere că, dacă ar exista voință la toate nivelele, mutarea s-ar putea face în câteva luni.
Autorităţile insistă pe mutarea în fostul Cinema
Cu toate acestea, autoritățile locale insistă pe mutarea TAM în clădirea fostului Cinema Arta; și aici însă vor fi necesare investiții, spațiul necesitând modificări pentru a se preta unui spațiu artistic. Peste asta, întreaga chestiune este învăluită într-o luptă aprigă ce se duce între Primărie și fostul chiriaș care nu dorește eliberarea clădirii până când nu i se vor „deconta” anumite cheltuieli de investiții pe care susține că le-a realizat de-a lungul anilor. Deși Primăria Sfântu Gheorghe a câștigat dreptul de a-i executa pe cei de acolo, deocamdată nu a reușit să golească imobilul promis TAM. Protocolul de predare a clădirii fostului Cinema Arta din Sfântu-Gheorghe a fost semnat în primăvara lui 2009, la Bucureşti, între administraţia locală din Sfântu Gheorghe şi RADEF, dar a fost contestat în instanţă de către proprietarul firmei ILG Discret, cea care are în folosinţă clădirea fostului Cinema Arta.
Aniversare de 25 de ani fără sprijin local
Subliniind faptul că bugetul pe acest an aprobat pentru TAM este unul de subzistență care va pune din nou în dificultate instituția de cultură, directorul Horațiu Mihaiu s-a arătat de asemenea dezamăgit de faptul că autoritățile locale nu au prevăzut niciun leu pentru susținerea evenimentului aniversar a 25 de ani de teatru românesc în Sfântu-Gheorghe.
„În luna aprilie, TAM împlinește 25 de ani și am sperat că Primăria va aloca niște bani, cât de puțini, pentru finanțarea săptămânii în care vrem să marcăm acest eveniment. Din păcate însă, nu s-a prevăzut niciun leu în acest sens”, a arătat Mihaiu, care a admis totodată că nu a cerut în mod expres în acest sens, sperând că cei de la Primărie vor ține cont oricum de acest eveniment de care au fost anunțați. Pentru această aniversare, care se va sărbători în luna septembrie pentru a nu se suprapune cu alte evenimente culturale din primăvară – Festivalul Reflex și Zilele Sfântu-Gheorghe, TAM a depus totuși un proiect la Ministerul Culturii, solicitând o finanțare de 350.000 de lei în vederea organizării a șase zile de sărbătoare care vor marca existența a 25 de ani de teatru românesc în Secuime.
Ruxandra Cristea, Székely Emőke