Tăbliţele bilingve cu denumirile străzilor sunt legale, spune primarul municipiului Sfântu Gheorghe
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că noile tăbliţe bilingve cu denumirile străzilor sunt legale, fiind în acord cu legislaţia europeană, el adăugând că discuţia din spaţiul public pe această temă a intrat în domeniul absurdului.
Antal Arpad a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că instanţa de judecată va clarifica atât problema legalităţii tăbliţelor, cât şi calitatea procesuală a contestatarilor, în acest caz fiind vorba despre Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), potrivit căreia inscripţionarea denumirilor este incorectă, nefiind respectată limba oficială a statului român.
„Din punctul meu de vedere sunt legale (...) Apropos de legalitate, sunt instanţe în România care spun că o asociaţie sau asociaţiile de acest gen, care ne pârăsc peste tot, nu au calitate procesuală în aceste tipuri de chestiuni. Curtea de Apel Braşov până acum a decis că au calitate procesuală, acuma se va ajunge la Înalta Curte. În momentul în care sunt două decizii contrare la nivel naţional, Înalta Curte va trebui să se pronunţe cine are dreptate. Eu sunt optimist în ceea ce priveşte evoluţiile statului de drept în România, eu cred că direcţia este una bună, statul de drept începe să se consolideze, puterile statului încep să se separe. Eu cred că acesta este un lucru bun şi poate vom ajunge în situaţia în care şi o instanţă din România va citi Carta Europeană a Limbilor Minoritare şi Regionale, care a fost ratificat de Parlamentul României, iar Constituţia spune foarte clar că în acest caz aceste reglementări internaţionale sunt peste dreptul din România. Şi atunci nu mai intrăm în această discuţie total absurdă, să luăm centimetrul să ne uităm dacă este în faţă, în spate, sub, peste, de unde privim, de jos, de sus, din stânga sau din dreapta. Eu cred că normalitatea ar trebui să primeze, iar din punctul meu de vedere tăbliţele sunt legale”, a declarat primarul Antal Arpad.
Conducerea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) afirmă că noile tăbliţe nu respectă caracterul de limbă oficială de stat a limbii române şi a avertizat conducerea Primăriei că o va acţiona în judecată dacă nu le va retrage. (...)
Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a anunţat, luni, că a demarat o amplă campanie de schimbare a tăbliţelor cu denumirile străzilor din oraş, propunându-şi să le reînnoiască pe toate până la finalul acestui an.
Pentru început vor fi montate 118 tăbliţe noi pe 29 de străzi şi pieţe aflate în centrul oraşului şi zona adiacentă.
Pe noile tăbliţe apare stema municipiului Sfântu Gheorghe, iar denumirile străzilor sunt scrise bilingv, pe aceeaşi linie, prima dată în limba română şi apoi în limba maghiară.