Tabără Interetnică de Teatru la Zăbala
Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, va organiza între 14-18 august a doua ediţie a Taberei Interetnice de Teatru, care se va desfăşura în Zăbala (la Csipkés, judeţul Covasna), cu scopul de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii. Astfel, tabăra este destinată tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 14 ani. Taxa de participare este de 225 de lei, sumă care include cazarea şi masa de trei ori pe zi, precum şi atelierele (workshopurile).
Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, proaspăt absolvent al Departamentului de Artă Teatrală, Artele Spectacolului – Actorie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, şi actor colaborator la Teatrul Naţional „Radu Stanca” și Teatrul pentru Copii si Tineret „Gong” din acelaşi oraș. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care o să le prezinte în ultima zi a taberei.
Cei interesaţi se pot înscrie pe email osonoszinhaz@osono.ro, sau prin telefon 0740 578 725. Înscrierile se pot face până în data de 30 iulie.
Despre atmosfera Taberei de anul trecut, participanții și-au exprimat opiniile și entuziasmul în următoarele articole:
Maria Bujancă, Timişoara (16 ani): „Plec de aici cu sufletul reîncărcat de emoţii, ochii plini de lacrimi, mintea încărcată de gânduri şi tot corpul plin de fiori. Nu pot să cred că oamenii de aici sunt cei pe care i-am văzut prima dată acum patru zile. Simt că îi cunosc de o viaţă, că suntem o familie... Da, o familie.”
Dani Pálma, Sfântu Gheorghe (17 ani): „Asta a fost prima dată în viaţa mea când am stat împreună cu tineri români. Experienţa a fost fantastică şi e greu de descris prin cuvinte. Când am vorbit sau am lucrat împreună cu un tânăr român, deseori am avut sentimentul că nu contează că el vorbeşte într-o altă limbă, mi-am dat seama că şi el gândeşte ca mine, vorbele lui completează ideile mele şi ne înţelegem perfect. Da, aşa simplu: ne înţelegeam unul cu celălalt.”
Bartos-Elekes Imre, Târgu Mureş (16 ani): „După tabăra asta mă simt un alt om. M-am întâlnit cu mentalităţi diferite, am învăţat foarte multe cuvinte româneşti, am devenit mai deschis şi este incredibil cum doar în patru zile ne-am împrietenit.”
Silvia Oprean, Timişoara (16 ani): „Toţi diferiţi, toţi egali indiferent de etnie. Şi românii şi maghiarii sunt oameni frumoşi. Să încercăm să nu ne mai criticăm după aparenţe.”