Supraveghere video ca-n marile orașe!
Mai sunt câteva zile până la implementarea totală a celor şase camere de supraveghere din Sfântu-Gheorghe.
Monica Vajna, Szekely Emoke
Sfântu-Gheorghe va deveni în scurt timp unul dintre orașele supravegheate cu camere video, astfel că unele dintre cele mai importante zone nu vor mai constitui niciun secret. Mai exact, este vorba despre șase camere video care peste câteva zile vor începe să înregistreze non-stop imagini de pe străzile orașului. Măsura este una aprobată în Consiliul Local (CL), iar inițiativa a fost luată alături de IPJ Covasna și Poliția Locală din Sfântu-Gheorghe, în ideea de a mări gradul de siguranță din oraș.
Au stat degeaba destul
Camerele de luat vederi, speciale pentru supraveghere video, au fost achiziționate de către municipalitate în urmă cu mai multe luni, iar între timp au fost amplasate în diverse locații, fiind totodată pus la punct un sistem de stocare a imaginilor, pe servere de la Poliție și Primărie. Pentru că Poliția Locală va fi principalul supraveghetor al acestor camere, în sensul în care va avea un departament separat care va monitoriza permanent camerele, aici era nevoie de o aparatură specială necesară stocării acesteia. Camerele au funcționat totuși încă de la amplasare, însă chiar dacă datele înregistrate au fost strânse pe un server special, nu prea a existat o monitorizare constantă.
”Poliția Locală se va ocupa de monitorizarea imaginilor, astfel că vom avea personal care se va ocupa de acest lucru. Noi am așteptat să primim bani de la CL pentru achiziționarea unui sistem necesar conectării camerelor astfel încât să avem acces la imagini în timp real, iar acest lucru tocmai s-a întâmplat. Prin urmare, tot ceea ce trebuie este să aducem acum calculatorul și monitorul de care mai este nevoie, după care sistemul poate porni imediat”, a declarat șeful Poliției Locale, Hadnagy Istvan.
Potrivit acestuia, nu va mai dura mult până când camerele vor fi 100% funcționale pe întregul sistem, astfel că în cel mult o săptămână acestea vor începe să-și facă treaba în adevăratul sens al cuvântului, înnregistrând permanent mișcările din anumite zone ale orașului.
Camerele de luat vederi amplasate de către autoritățile publice nu sunt o noutate în alte orașe, multe metropole europene având adevărate astfel de sisteme bine puse la punct, în primul rând pentru reducerea și combaterea infracționalității. Chiar dacă în Sfântu-Gheorghe nu există un grad ridicat de infracționalitate, autoritățile consideră că aceste camere video vor ajuta, cu siguranță, din punct de vedere al prevenției și se va contribui la îmbunătățirea ordinii publice din oraș, astfel că unul dintre punctele în care s-au amplasat camere este blocul Sing-Sing din cartierul Ciucului, dar și magazinele din apropierea acestuia. O altă cameră video se află la colţul străzii Petőfi Sandor, având în vizor spaţiul din faţa Hotelului Bodoc. În plus, Primăria a pus la punct și planul de amplasare a camerelor de supraveghere pentru intrările și ieșirile din Sfântu-Gheorghe – Miercurea-Ciuc, Brașov și Vâlcele – Ilieni.
Unii ţin la „intimitatea publică”
Pe de altă parte, dincolo de beneficiile acestor camere, care vor ajuta la identificarea răufăcătorilor, a celor care distrug spațiul public sau comit diverse accidente, unele persoane cred că aceste camere ne-ar viola, de fapt, „intimitatea publică”.
Ilyes Marta are 34 de ani și crede că la un soi de intimitate ar trebui să avem dreptul cu toții, chiar și atunci când suntem pe stradă. „Mie nu mi se pare corect să mă plimb cu cineva pe undeva sau să stau pe o bancă undeva și să fiu filmată. Până la urmă, nu știu cine anume se va uita pe înregistrările acelea... și ce garanție am că nu vor fi făcute publice... nu știu, e cam discutabil! Dacă tot filmăm și zicem că aceste camere ne ajută în prinderea infractorilor sau scăderea faptelor de acest gen, păi atunci să nu mai plătim și polițiștii care umblă pe străzi. Adică ori una, ori alta”, susține Ilyes Marta,
Cătălin Dumitru nu este nici el de acord cu iniţiativa autorităţilor. „Nu cred că este corect ca banii noştri să fie cheltuiţi pentru camere – spune el. Sunt de părere că poliţiştii ar trebui să fie mai instruiţi, mai atenţi, mai ales la huliganii care vin din alte părţi, pentru că aici oamenii nu sunt chiar aşa de răi. Simt o tentă de abuz asupra drepturilor omului, a intimităţii, cu toate că aceste camere vor fi puse pe domeniu public. Oamenii de aici şi aşa sunt necăjiţi, le pasă numai de locul de muncă, de faptul de a avea ce pune pe masă, iar ideea că sunt filmaţi ar putea genera o stare de disconfort” – a conchis tânărul.
„Haideţi să fim serioşi – spune Bordás Ştefan. Nu suntem în America, nici în Germania, unde acest sistem chiar funcţionează. Nu cred că vor fi prinşi mai mulţi infractori. Să luăm numai celebrul caz de jaf de la banca din Cluj. S-a întâmplat acum doi ani, au fost camere, dar nici acum nu se ştie cu certitudine dacă banca a fost sau nu jefuită de către cei care sunt închişi. Hoţului nu-i este teamă de nimic, nici de camere, nici de poliţie, el este întotdeauna cu un pas în faţa altora, a legii, a autorităţilor. Eu le urez succes celor ce au avut această iniţiativă, dar îi sfătuiesc să nu se aştepte la rezultate spectaculoase”.
Camerele, indicate mai ales zonelor „periculoase”
„Păcat că va fi cu circuit închis, la Braşov se transmite pe Internet, ceea ce este util, dat fiind faptul că poţi vedea şi cum este vremea. Dar este bine şi aşa, mai are lumea frică de ceva – şi pietoni, şi şoferi. Cât despre cei ce se plimbă şi nu ar vrea să fie văzuţi, e riscul meseriei, cum se spune, să caute rute unde nu sunt camere” – spune Ciprian Hugian, un inginer care locuieşte în zona Gării.
„Eu cred că prin amplasarea camerelor se pot prinde mai mulţi infractori, nu vor mai fi atâtea probleme pe străzi. Este bine că se montează în zonele intens circulate, cât şi în cartierul-problemă al oraşului, Ciucului. Aici ştim că se întâmplă multe, iar poliţiştii vor fi cu siguranţă ajutaţi de imaginile video. Sistemul funcţionează foarte bine şi la Odorheiu Secuiesc, nu văd de ce nu ar funcţiona şi aici. Pe lângă asta, camerele sunt în locuri publice, nu au nimic cu intimitatea nimănui. Nu sunt puse nici în casa omului, nici la locul de muncă”, este de părere Kálmán Éva.
„În principiu trăim într-un oraş liniştit. Mie nu îmi este frică să merg noaptea pe stradă, aşa cum mi-a fost de exemplu la Cluj Napoca, în timpul studenţiei. Aici nu se leagă nimeni de tine pe stradă. Amplasarea camerelor e binevenită totuşi, în caz că începem să o luăm şi noi razna. Cartierul Ciucului este problematic demult, dar dacă omul merge liniştit acasă, nimeni nu îl bagă în seamă. Indicată ar fi şi montarea unor astfel de instalaţii în apropierea cartierului Őrkő, mai ales că cei din acea zonă mai merg prin împrejurimi şi fură orice”, a declarat Anamaria Iovan, dându-le astfel o idee celor din zona de decizie a orașului.
Un alt localnic, Mihai, în vârstă de 29 de ani, crede că amplasarea camerelor nu poate fi decât o inițiativă benefică, dar este de părere că tot binele se va duce pe apa sâmbetei dacă potențialul acestui sistem nu va fi utilizat așa cum trebuie – prin verificări riguroase. În plus, Mihai este de părere că autoritățile își iau „pe cap” încă o problemă cu aceste camere: grija pentru el, căci tocmai din cauză că aparatura va reprezenta o amenințare pentru unii, i-ar putea „tenta” să o fure sau să o distrugă.
Orice ar crede unii însă, camerele de supraveghere din Sfântu-Gheorghe vor începe să-și facă treaba cu adevărat în următoarele zile, iar autoritățile locale au anunțat deja că vor să mărească numărul acestora, pe viitor. În aceeași idee, polițiștii susțin că aceste camere îi vor ajuta foarte mult în munca lor. În județul nostru mai există astfel de camere numai la Ozun – aici sunt supravegheate mai multe zone ale comunei, precum și drumul național care o străbate, imaginile fiind transmise direct la Primărie.