Superlativele anului 2016 așteaptă să fie votate de către covăsneni
În curând, anul se înnoiește. Ne despărțim de un 2016 care nu a fost deloc zgârcit în subiecte politice și declarații - binevenite pentru unii, gafe pentru alții - care au umplut cu articole paginile ziarului nostru, respectiv cu comentarii site-ul și pagina de Facebook a Covasnamedia.ro.
Sportivii județului au continuat să aducă acasă medalii de la competițiile naționale și internaționale, cu sprijinul antrenorilor lor, iar echipele sportive, fie ele de baschet, handbal sau fotbal, și-au surprins fanii reluând performanțe neegalate de ani de zile sau izbutind noi victorii, nemaiîntâlnite în sportul covăsnean. Totodată, anul 2016 a fost unul al caracterelor puternice, fie că a fost vorba de covăsnenii care au ales să străbată țări, continente sau tot globul pământesc cu puține resurse și mult curaj, sau de locuitorii județului care au știut să pună mână de la mână pentru a-i ajuta pe cei mai norocoși ca ei. Toate acestea și multe altele constituie superlativele anului 2016. Și pentru că aceste fapte și persoane merită cunoscute și apreciate la valoarea lor de către tot județul, am hotărât să le dedicăm nu doar suplimentul de miercuri, ci și să organizăm un sondaj online cu fiecare categorie. Astfel, reînnodând o mai veche tradiție a ziarului nostru, dăm ocazia covăsnenilor să aleagă ei înșiși faptele bune și rele și personalitățile, fie ele pozitive sau negative, care ne-au marcat anul.
„Pentru noi e important să primim feedback din partea cititorilor noștri, pentru a cunoaște cât mai bine subiectele care le-au atras interesul și pentru a ne construi mai departe politica editorială în funcție de acestea. Alegerea superlativelor lui 2016 este o modalitate simplă de a face acest lucru, precum și o ocazie foarte bună de a oferi recunoaștere unora dintre «protagoniștii» anului trecut. Prezentarea nominalizărilor s-a făcut în supliment, votarea are loc pe site, iar rezultatele le vom publica în primul ziar din 2017, ediția din 9 ianuarie. În felul acesta cititorii interacționează cu toate cele 3 produse editoriale pe care noi le realizăm, în cadrul aceleiași campanii“, declară patronul ziarului Observatorul de Covasna, Daniel Santa.
Superlativele, pe scurt
Pentru cine nu a apucat să vadă superlativele propuse în supliment și pe site, le prezentăm, pe scurt, în continuare.
La categoria Subiectul anului, cititorii au de ales între două subiecte politice și unul monden. Audierea primarului Antal Arpad de către DNA, șansele bucătarului Veres István pentru o stea Michelin și reprezentarea românilor din județ de către PMP în urma redistribuirii sunt cele trei superlative pe care vi le propunem la această categorie.
Pentru Declarația anului sunt nominalizate afirmația lui Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, cu privire la steagul secuiesc primit cadou la Sfântu Gheorghe, anunțul edilului Antal Arpad despre participarea sa în 2017 la manifestările de 1 Decembrie, precum și propunerea copreședintelui ALDE Covasna, Dan Suciu, cu privire la mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
Scandalul anului poate fi ales dintre arborarea steagului secuiesc în plenul Consiliului Județean, movila „balaurului“ din Sfântu Gheorghe și schimbul de replici dintre Horia Grama și Leca Băncilă.
Cel mai important eveniment de pe piața de afaceri va fi ales de către cititori dintre investițiile covăsnene în aeroportul din Brașov, parcul industrial de la Câmpu Frumos și vânzarea fabricii de polistiren ARCON.
La categoria Performanța anului se poate alege dintre recordul mondial la săritura pe o roată al lui Orbán-Barra Gábor, locul I la mondialele de dans obținut de copiii de la Z Dance și premiul Women in Physics Lecturer, oferit pentru Dr. Cătălina Curceanu.
Cum anul nu a dus lipsă de gafe, top 3-ul acestora cuprinde mesajul de „înfrățire“ interetnică adresat de către un preot ortodox de 1 Decembrie, la Sfântu Gheorghe, drapelul de doliu arborat de către Primăria Sfântu Gheorghe pe 24 ianuarie, precum și sceneta cu „refugiați sirieni“ și „mașini frigorifice“, regizată la Zilele Comandăului.
În alt registru, Evenimentul cultural al anului poate fi ales dintre Bienala de grafică, festivalul D-butant-T și prima ediție națională a Festivalului Mlădițe Românești.
În ceea ce privește personalitățile sportive ale județului, Sportivul anului poate fi votat dintre Incze Kriszta - lupte libere -, Trofin Cosmin - atletism - și Daniel Attila - duatlon, triatlon -, în timp ce Antrenorul anului va fi unul dintre următorii trei: Ciprian Grosu - înot-, Cristina Oltean - ju jitsu, judo - și Matefi Arpad - lupte libere.
Tot în domeniul sportului, pentru Echipa anului sunt „înscrise“ Sepsi OSK - fotbal -, Sepsi SIC - baschet - respectiv CSM - handbal juniori.
Sportul este un domeniu care aduce oamenii laolaltă, însă nu e singurul. În ciuda materialismului și a individualismului, tot mai prezente în societate, binele făcut celui aflat la nevoie este o altă cauză care îi unește pe oameni. Acest fapt este demonstrat cu desăvârșire de candidatele la titlul Campania socială a anului: colectarea de fonduri pentru operația Mariei Darocz, ajutorul în timp record oferit tânărului Mauro Sporea, respectiv evenimentul surpriză organizat pentru sportivul paralimpic Olah Attila.
În ceea ce privește popularitatea articolelor Observatorul de Covasna, măsurată în număr de vizualizări, în top 3 se află „Veres István e pe cale să devină primul bucătar român care obţine o stea Michelin“, „Visuri la cheie la Mănăstirea Mărcuș din Dobârlău“, respectiv „Flori pentru medicamente“ - un articol din 2014 despre tanti Zsuzsanna, reintrat în atenția cititorilor după ce îndrăgita vânzătoare de flori a trecut la cele veșnice.
Ultima, dar nu cea din urmă categorie, Covăsneni în jurul lumii, îi propune în top 3 pe Alex Pătrașcu - tânărul care-și trăiește viața călătorind în jurul globului -, Andreea și Cristi Șerban care au petrecut „un an în sandale“ prin Asia, respectiv pe Daniel Bulai, care a vizitat șase țări cu doar 25 de euro.
O tradiție reînnodată la Observatorul de Covasna
Cum scriam mai sus, obiceiul de a desemna Superlativele Anului nu este nou pentru ziarul Observatorul de Covasna, ziarul nostru prezentând „cele mai“ personalități și evenimente și în alți ani. De exemplu, în articolul „Covasna în 2008“, - publicat în numărul din 30 decembrie al ziarului nostru și semnat de Ana Sidon -, subiectul anului era considerat „referendumul privind modificarea graniţelor judeţului, un pas spre autonomia Ţinutului Secuiesc“, inițiat de către Consiliul Național Secuiesc. Declarația anului a venit însă din partea UDMR, mai exact a președintelui organizației județene, Albert Almos. Acesta, înainte să-și încheie ultimul mandat de primar la Sfântu Gheorghe, a mărturisit că nu a deschis porțile județului marilor investiții pentru a nu schimba raportul etnic din zonă. Topul sportivilor covăsneni a fost dominat, în 2008, de către luptătoarea Ana Maria Pavăl (pe atunci, CSM), locul V la Jocurile Olimpice de la Beijing, în timp ce cei 40 de milioane de euro investiți în hotelurile covăsnene Cerbul, Căprioara și Covasna au reprezentat Investiția anului.
Superlativele anului 2016 se pot vota până pe 6 ianuarie
Votul la superlativele anului este deschis până pe 6 ianuarie, la adresa http://stiri.covasnamedia.ro/superlative/. „Vreau să le mulțumesc în avans tuturor celor care vor vota, pentru că în felul acesta ne ajută în încercarea noastră de a fi mai buni în 2017, mai aproape de interesul lor și mai atenți la lucrurile care sunt importante pentru ei”, subliniază Daniel Santa.