Super-radarul pe care nu îl mai poţi contesta în instanţă. Cum va fi măsurată viteza în 2,5 metri
Suprize neplăcute pentru şoferii care vor merge în acest an pe litoral. Şase radare îi vor filma, zi şi noapte, pe cei care vor depăşi 130 de kilometri pe oră.
Autostrada Soarelui este prima şosea de viteză cu radare fixe din România. Aceste aparate au fost montate până acum doar pe drumurile naţionale şi, pentru că folosesc un sistem inteligent, sunt imposibil de detectat.
Radarul inteligent începe să funcţioneze în momentul în care roţile din faţă ale unei maşini trec peste senzorul ascuns în asfalt. În continuare, sistemul calculează în cât timp veţi parcurge 2,5 metri. Adică distanţa până la următorul senzor. Dacă aţi depăşit limita maximă de viteză, maşina dumneavoastră va fi fotografiată şi veţi fi amendat.
Trei astfel de aparate pe un sens, şi trei pe altul vor fi montate până la vară pe autostrada soarelui, între Cernavoda şi Medgidia.
"Cel târziu la sfârşitul lunii mai, atunci vom termina tot sistemul de la Cernavodă la Constanţa. Este o noutate, este autorizat şi poate rezolva toate problemele pe care le cere Poliţia", a spus Teodosie Neacşu, directorul proiectului.
Un singur radar costă 35.000 de euro. Potrivit avocaţilor, există puţine modalităţi legale de a contesta amenzile emise de aceste aparate, pentru a câştiga un eventual proces.
"În unele cazuri, certificatul metrologic al radarelor a expirat. Ele trebuiesc calibrate o dată la 6 luni", a dezvăluit Marius Coltuc, avocat.
Aşa că, mare grijă la viteză pe drumul spre litoral, mai ales că autorităţile nu s-au hotărât dacă vor instala şi panouri de semnalizare pentru noile radare.