ACTUALITATE 5 iunie 2019

Străzi inundate la Băcel

de Daniela Luca | 1186 vizualizări

Având în vedere că este șantier, autoritățile îndeamnă la răbdare și înțelegere

După ce în februarie băcelenii erau nevoiți să „înoate” prin noroi din cauza drumul aflat în execuție din vara anului trecut, pentru că devenise impracticabil din cauza bălților si noroaielor formate, acum situația pare că s-a înrăutățit. Din cauza vremii nefavorabile, în șantierul aflat în lucru s-a format un lac. Cititorii ziarului Observatorul de Covasna au trimis imagini din Băcel în care se poate vedea că circulația este aproape imposibilă în anumite porțiuni.  

„Pe aici nu se trece, doar dacă aveți barcă”, a scris luni pe o rețea de socializare o femeie din Băcel, ca descriere care însoțea alte câteva poze din zonă. Dacă iarna trecută ea postase poze cu noroiul din cauza căruia localnici nu mai puteau ieși din curte, acum situația pare a fi și mai dezastruoasă. O baltă imensă, nu asfaltul, înlocuiește acum gropile și praful de altădată.

În luna martie echipa de muncitori a revenit pe șantier, iar situația părea să se remedieze încet-încet. Vremea ploioasă din ultimele luni a îngreunat însă munca executantului, pentru că în săpătura de aproximativ 50 de centimetri, care trebuia să slujească drept fundație, se adună apa pluvială.

„E destul de rău la Băcel, azi dimineață nu am putut să trec cu mașina la școală pentru că s-a săpat și cum a plouat s-a inundat drumul. Azi dimineață au scos apa cu pompa din drum, acum să sperăm că mâine se poate trece”, ne-a spus marți un localnic din Băcel.  

Viceprimarul din Chichiș, comună de care aparține satul Băcel, ne-a declarat că se lucrează în prezent cu utilaje speciale pentru a pompa apa, iar în aceste condiții, aceasta este unica soluție. Pietrișul pentru fundație nu poate fi pus în noroi, spune viceprimarul.

„În această situație muncitorii nu au ce să facă. Dacă plouă, singura soluție este să pompeze apa ca să se poată circula cel puțin cu mașinile mici pentru că acum aproape până la prag este apa. Se circulă foarte greu, dar totuși drumul trebuie făcut în așa fel încât să se poată folosi de către localnici. Asta este o obligație a executantului. El trebuie să facă în așa fel lucrarea încât drumul să fie circulabil și să se poată folosi. E foarte multă apă de pompat pentru că s-a adunat și din toate părțile și este un lac, ceea ce este o problemă. Ceea ce pot eu să fac este să le cer localnicilor să fie răbdători și înțelegători, având în vedere că este șantier”, ne-a spus viceprimarul din Chichiș, Silviu Tăraș.

În luna martie, când au revenit muncitorii pe șantier, acesta a declarat că lucrările de asfaltare ar trebui să se încheie la sfârșitul lunii august a acestui an, însă dacă nu va interveni nici o situație neprevăzută, lucrarea ar putea fi dusă la bun sfârșit în patru luni, adică înainte de termen.

„Mai bine strângem din dinți și încercăm să trecem cumva peste această situație grea”

Deși în prezent precipitațiile abundente le dau tuturor bătăi de cap, dacă vremea își va reveni, există șanse ca executantul să se încadreze în termen, ne-a mai spus edilul. Autoritățile punctează și faptul că dacă s-ar dispune sistarea lucrărilor cât timp ține vremea rea, acest lucru ar duce la prelungirea termenului de execuție.

„Din punctul nostru de vedere, dacă își revine vremea și sperăm că n-o să plouă toată vara, atunci executantul are posibilitatea de a termina lucrările până la sfârșitul termenului, care este 30 august, dar acest lucru este bineînțeles variabil în funcție de cum va fi vremea. Cât timp plouă și până când nu scăpăm de noroi acolo unde va trebuie să compacteze fundația, nu se poate avansa. (...) Mai bine strângem din dinți și încercăm să trecem cumva peste această situație grea, dar să avem certitudinea că se va termina execuția drumului cât mai repede. E o decizie pentru care îmi asum răspunderea”, a mai spus Silviu Tăraș.

În ultima vreme județul Covasna a fost sub cod portocaliu de ploi torențiale și nu se știe sigur când va scăpa de precipitațiile abundente, așa că nu e clar când băcelenii vor putea afirma „A ieșit soarele și pe strada noastră!”.

Sursă foto: Facebook.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.