ACTUALITATE 21 noiembrie 2013

Strategie de dezvoltare a serviciilor sociale

de Administrator | 1090 vizualizări

Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, mustrată pentru prea puțină fermitate

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna a prezentat miercuri, în Sala de ședințe a Consiliului Județean, Proiectul Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Covasna pentru perioada 2014 – 2020. La prezentare au luat parte reprezentanți ai CJ, ai diverselor instituții și o parte dintre primarii județului.

Potrivit reprezentantei Direcției, Molnár Éva, proiectul Strategiei se află postat pe site-ul instituției de mai multe săptămâni, însă foarte puțini au fost cei care au trimis observații sau propuneri. La proiect s-a lucrat inclusiv cu propunerile venite din partea unor ONG-uri – Crucea Roșie Covasna, Fundația Creștină Diakonia, Filiala Covasna a Caritas și Colegiul Național al Asistenților Sociali – Filiala Covasna.

Centre pentru copii cu handicap la Sfântu Gheorghe şi Întorsura

Strategia fundamentează trei mari obiective: furnizarea serviciilor sociale conform nevoilor existente, creșterea calității acestor servicii și asigurarea de personal în conformitate cu standardele minime necesare. Strategia cuprinde şi o serie de propuneri – înființarea de case familiale, centre de îngrijire pentru vârstnici și persoane cu handicap, centre de zi pentru bătrâni, atragerea și calificarea unor noi asistenți maternali, servicii speciale pentru copiii delincvenți, centre de găzduire pentru persoanele adulte aflate în nevoi, integrarea socio-profesională a tinerilor proveniți din instituțiile de instituționalizare, prevenirea violenței în familie, a traficului de persoane și multe altele. În plus, Strategia propune înființarea la Covasna și Întorsura Buzăului a câte unui centru pentru copiii cu handicap – aceste zone nu au așa ceva și se simte nevoia, precum și a unui Centru de recuperare și reabilitare neuropsihică, deoarece județul nostru nu are o astfel de instituție. ONG-urile au venit la rândul lor cu diverse propuneri, cele mai multe orientate spre îngrijirea sub diverse forme a bătrânilor și copiilor, precum și cu proiecte de perfecționare și ridicare a standardelor serviciilor sociale prin educarea continuă a asistenților sociali și a oamenilor din sistem.

Antal Árpád insistă pe amenințarea nașterilor necontrolate în comunitățile foarte sărace

Prezentarea Strategiei a atras însă reacțiile celor prezenți, iar primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a fost foarte ferm, afirmând că dincolo de teorii, DGASPC nu-și face foarte bine simțită prezența în anumite cazuri. În primul rând, Antal a ținut să arate că toate planurile prezentate în strategie – și mai ales centrele ce se doresc a fi înființate până în 2020 – trebuie concepute la nivel de micro-regiune și nu local, tocmai pentru a nu risca aglomerarea în unele zone și omiterea altora. În al doilea rând, primarul a spus că prioritizarea acțiunilor ar trebui realizată clar și a arătat că, în opinia sa, cel mai îngrijorător aspect actual este cel al mamelor minore provenite din familii cu probleme și cu mari lipsuri materiale.

„Este un fenomen tot mai necontrolabil și oamenii cu probleme din comunele vecine încep să se apropie tot mai mult de orașe, de Sfântu Gheorghe. Cred că e o chestiune ce ține de siguranța națională – eu tot spun asta de ani de zile, avem multe mame minore, prea multe, într-un anumit segment al societății. Din păcate, nu văd ca în acest moment vreo instituție a statului să aibă vreo autoritate reală, simt că nu există abordare și nici rezultate în această direcție. Direcția ar trebui să se implice mai ferm, căci dacă așteptăm rezolvarea de la nivelul comunelor, unde nu există resurse de niciun fel, atunci avem o luptă pierdută din start”, a explicat Antal, sugerându-le celor de la DGASPC să facă presiuni mai mari spre CJ, astfel încât acesta din urmă să direcționeze bani mai mulți în acțiuni de educare a populației rome și celei din medii sărace.

„Propun să fiți mai fermi în relația cu CJ, să se acorde atenție sporită acestei probleme. E o problemă pe care trebuie să cheltuim bani acum, dar dacă mai stăm cinci ani, atunci va trebui să cheltuim mult mai mult și riscăm să scăpăm situația din mână. Vorbim de mame minore, de copii care se nasc în familii în care nu au șansa de a se dezvolta și a deveni cetățeni capabili de o integrare normală în societate, e un real pericol pentru siguranța națională – se întâmplă peste tot, nu doar în Covasna, dar eu propun să lucrăm acum pe județul nostru. Știm ce se întâmplă la Vâlcele – cum e posibil să avem acolo peste 50 de minore gravide…? Iar Valea Crișului riscă să devină la fel, peste 90% dintre copiii născuți acolo anul acesta sunt în familii care trăiesc în sărăcie adâncă”, a mai spus Antal.

Consiliul Judeţean e de acord să aloce mai mulți bani

Poziția primarului a fost susținută și de vicepreședintele CJ, Nagy Iosif, care a declarat că instituţia are toată deschiderea în susținerea unor proiecte concrete. Directoarea DGASPC, Vass Mária, a ripostat spunând că Direcția nu poate fi responsabilizată pentru natalitatea foarte ridicată din rândul romilor și a acestor familii foarte sărace și a insistat pe faptul că autoritățile locale trebuie să colaboreze cu Direcția în acest sens.

Și directorul Spitalului Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe, Nagy András Róbert, a luat cuvântul,  arătând că deși există un bun dialog cu DGASPC, uneori Unitatea de Primire Urgențe (UPU) pare să ia locul acesteia: aici sunt aduse diverse cazuri care nu sunt medicale ci sociale, iar Spitalul e constant împovărat cu acestea, deoarece nici nu poate lăsa oamenii pe stradă. Nagy a prezentat cazul recent al unui bărbat din Hăghig care a fost adus la UPU cu Ambulanța fără să aibă nimic grav și abandonat acolo de către familie. Vass a replicat că Direcția cunoaște cazul și a precizat că rezolvarea acestuia în colaborare cu autoritățile locale din Hărghig a fost îngreunată ca urmare a dezinteresului acestora din urmă. Managerul Spitalului  a mai amintit și de numeroasele cazuri în care copiii sunt abandonați în spital, durând destul de mult până se rezolvă situația acestora – implicit ca urmare a faptului că legislația e stufoasă și birocrația complicată.

În final, toată lumea a fost de acord că trebuie să existe o colaborare strânsă între instituții – Poliție, Școli, AJOFM, Direcție și autorități locale.

Strategia DGASPC Covasna poate fi încă îmbunătățită trimițându-se propuneri și sugestii pe site-ul www.protectiasocialacv.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.