ACTUALITATE 13 ianuarie 2010

Strada pe care nici poştaşul nu vrea să intre

de Covasna Media | 828 vizualizări
Strada Muncitorilor din Sfântu-Gheorghe – pe care îşi are sediul şi ITM Covasna – arată ca un teren de lupte în noroi, dar fără nimic distractive 13ian2009-noroi1Noroi până la glezne şi o mocirlă alunecoasă în care nu mergi, ci patinezi de-a dreptul, aşa arată – mai ales când plouă – strada Muncitorilor, o stradă importantă din municipiu dacă ne gândim că pe lângă case aici se află şi sediul unei instituţii publice, şi anume Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Oamenii care locuiesc aici şi-au luat deja măsuri de siguranţă şi fac faţă noroiului cu cizme înalte de cauciuc la nevoie, în schimb cei care vin mai rar se îngrozesc şi pleacă inevitabil plini de noroi, stropiţi până în vârful capului dacă nu cumva au şi căzut când plouă, şi înjurând de nervi.

Strada Muncitorilor din Sfântu-Gheorghe – pe care îşi are sediul şi ITM Covasna – arată ca un teren de lupte în noroi, dar fără nimic distractive

13ian2009-noroi113ian2009-noroi213ian2009-noroi3Noroi până la glezne şi o mocirlă alunecoasă în care nu mergi, ci patinezi de-a dreptul, aşa arată – mai ales când plouă – strada Muncitorilor, o stradă importantă din municipiu dacă ne gândim că pe lângă case aici se află şi sediul unei instituţii publice, şi anume Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

Oamenii care locuiesc aici şi-au luat deja măsuri de siguranţă şi fac faţă noroiului cu cizme înalte de cauciuc la nevoie, în schimb cei care vin mai rar se îngrozesc şi pleacă inevitabil plini de noroi, stropiţi până în vârful capului dacă nu cumva au şi căzut când plouă, şi înjurând de nervi.

„Am vrut să mă întorc când am văzut ce e aici. Nu vin des, am treabă la ITM, dar e groaznic, aşa ceva nu am văzut“, spune o doamnă care îşi făcea drum pe vârfuri, prin noroi.

O altă doamnă păşeşte concentrată pe dalele puse până la intrarea în curtea instituţiei, încercând din răsputeri să nu-şi stropească prea mult fusta sau să nu alunece cumva în mocirlă. Abia şi-a scos maşina de la spălat, dar deja regretă că s-a încumetat să vină cu ea până aici.

Groaza poştaşului

Mai în glumă, mai în serios, şi sărmanul poştaş se îngrozeşte când aude unde are de dus scrisori şi probabil că în sinea lui îşi doreşte să ajungă cât mai puţin pe strada Muncitorilor. Zilele trecute, un riveran îşi aminteşte că a asistat la un moment tragi-comic, în care poştaşul se înglodase în noroi şi patina aproape de destinatarul la care vroia să ducă scrisoarea, şi a fost nevoit să-l roage pe un vecin, care era încălţat cu cizme de cauciuc şi trecea pe acolo, să-l ajute şi să-i dea el scrisoarea vecinului aflat nu departe.

„Când vin copiii de la şcoală, îi aştept la capătul străzii, îi duc, îi aduc, nu poţi circula, dacă mergi pe jos te faci din cap până în picioare. Măcar de-ar pune piatră“, a spus un alt locatar, în timp ce altul se întreabă oare când vor fi gata lucrările şi dacă drumul va arăta tot aşa până atunci.

Pe strada cu pricina se mai aude chiar că unii angajaţi ai ITM nu au de ales şi ar veni câteodată cu câte două perechi de pantofi la muncă, ca să nu îşi distrugă încălţămintea. Întrebat despre cum arată strada, şeful ITM, Silviu Crăciun, spune că, într-adevăr, este foarte greu să se ajungă la ei, dar nu au ce face, au mai curăţat, au mai pus piatră, dar când plouă arată cum arăta şi ieri.

Au fost alocate fonduri

Managerul public al oraşului, Czimbalmos Csaba, a afirmat că strada Muncitorilor este una din cele pentru care au fost alocate fonduri guvernamentale în proporţie de 85% din valoarea lucrării, iar din aceşti bani trebuie realizate utilităţile, respectiv lucrări de canalizare şi apă.

Banii au venit însă greu şi abia în ultimele zile ale anului trecut au fost plătite datoriile la firma care lucra aici, precum şi la alte două străzi.

„Finanţarea pe Ordonanţa respectivă a venit destul de greu anul trecut, în 25 decembrie am primit bani, toate firmele au lucrat câteva luni şi au primit doar banii din cei 15% care reprezenta contribuţie locală de la Consiliul Local, de la Guvern nimic. Au lucrat ce au lucrat dar unele s-au oprit. Bine că măcar au început şi sperăm să termine”, a spus acesta.

După lucrările de canalizare şi apă, care au fost realizate pe o parte a străzii, va urma o nouă licitaţie şi o nouă lucrare, după alt proiect, pentru refacerea şi amenajarea carosabilă, care revin în grija municipalităţii.

Din păcate, şi pe alte străzi din municipiu mai sunt probleme similare, cum ar fi Orko sau Cânepei, dar urmează a fi reabilitate cu timpul.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
MIHAI, 14 ianuarie 2010
Bine ca hoata de Popica Liliana a facut un sediu in care sa stea parazitii iar contribuabilul sa meaga in noroi pana la genunchi sa-si dea banii la hoti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.