ACTUALITATE 21 iulie 2010

Ştiri economice

de Covasna Media | 370 vizualizări
Asistenţă pentru înregistrarea în Registrul Operatorilor Intracomunitari CCI Covasna lansează noul serviciu de Asistență pentru înregistrarea companiilor în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Conform unor reglementări recente (OUG 54/2010 - măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi ORDINUL nr. 2101/2010 al ANAF) toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operațiuni intracomunitare trebuie să se înregistreze în Registrul operatorilor intracomunitari.

Asistenţă pentru înregistrarea în Registrul Operatorilor Intracomunitari

CCI Covasna lansează noul serviciu de Asistență pentru înregistrarea companiilor în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Conform unor reglementări recente (OUG 54/2010 - măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi ORDINUL nr. 2101/2010 al ANAF) toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operațiuni intracomunitare trebuie să se înregistreze în Registrul operatorilor intracomunitari.

Termenul este de 1 august 2010. Acest termen, foarte apropriat, este determinant pentru cei care doresc să deconteze TVA aferent operațiunilor intracomunitare ce vor fi efectuate după data de 1 august a.c. În cadrul procedurilor prealabile înregistrării un factor important îl constituie obținerea cazierului judiciar pentru asociații, administratorii şi firmele care au unul din aceste statute.

CCI Covasna a inițiat demersuri la Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna, compartimentul de resort, pentru clarificarea şi fluidizarea procedurilor, solicitând chiar un program special pentru firmele implicate în procesul de înregistrare în Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Oportunităţi de afaceri din reţeaua EEN

CCI Covasna, parteneră în proiectul EEN – Enterprise Europe Network, oferă asistență în identificarea de cereri şi oferte de produse şi tehnologii in UE. Baza de date cu oferte şi cereri a cărei gestionare este sprijinită de Comisia Europeană, conține mii de profile de cooperare introduse de peste 500 de centre. La cerere, se pot identifica parteneri de afaceri din orice țară şi din orice domeniu de activitate.

Ofertele firmelor sunt înscrise în baza de date a rețelei EEN prin completarea formularului EEN – disponibil la CCI Covasna. Câteva exemplificări de oportunități de afaceri preluate din rețea: firmă ungară specializată în furnizarea de produse din carton, cum ar fi cutii pliante, în special pentru industria farmaceutică oferă activitățile sale de producție şi fabricație pentru acorduri reciproce de producție. Companie din Danemarca implicată în sectorul de construcții, aluminiu şi panouri compozite doreşte să se extindă pe piață; companie din Danemarca implicată în sectorul construcțiilor este în căutare de agenți; companie din Danemarca specializată în fabricarea maşinilor de imprimare este în căutare de agenți (c.155 een); companie suedeză specializată în sectorul energiei regenerabile este în căutare de distribuitori; firmă suedeză producătoare de cântare şi sisteme de măsurare folosite în comerțul cu amănuntul caută parteneri de cooperare; companie austriacă specializată în energie eoliană caută distribuitori pentru produsele sale şi este dispusă să intre în acorduri reciproce de producție; producător belgian specializat în furnizarea de soluții de monitorizare a umidității pentru industrie alimentară (depozitare şi logistică, HACCP), agricolă, farmaceutică caută importatori/distribuitori; companie germană specializată în producția şi vânzarea produselor pentru copii caută distribuitori; companie turcească specializată în producția de saltele, paturi, mobilier şi textile caută intermediari şi oferă franciză; companie italiană specializată în maşini şi unelte pentru procesarea materialelor din plastic propune un join­venture referitor la un sistem PVC.

Finanţarea acordată microîntreprinderilor va fi de 100%. A fost eliminată contribuţia solicitantului!

În cadrul Comitetului de Monitorizare al POR au fost luate o serie de măsuri cu scopul accelerării implementării financiare a proiectelor şi utilizării fondurilor POR. Astfel, pentru DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contribuției proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finanțare. În consecință, valoarea maximă a finanțării acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, nu mai mult de 200.000 de euro. Decizia a fost luată în contextul procesului de simplificare a accesării fondurilor structurale şi a crizei economico-financiare.

Tot ca modalitate de a ajuta microîntreprinderile în procesul de accesare a fondurilor europene s-a luat decizia flexibilizării condiției de eligibilitate referitoare la profitul din exploatare prin acceptarea profitului înregistrat în ultimul an drept condiție suficientă.

Firmele din rural pot accesa fonduri pentru panificaţie, dulciuri, procesare lemn

APDRP a lansat pe 1 iulie 2010, prima sesiune pentru depunerea proiectelor din cadrul Schemei de Ajutor de Stat N578/ 2009 aferentă Măsurii 1.2.3. „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”.

Fondurile totale disponibile, în cadrul acestei sesiuni de primire a proiectelor, sunt de 99 de milioane de euro, din care 79,2 milioane de euro sunt alocați pentru investițiile care vizează sectorul agricol si 19,8 milioane de euro pentru investițiile care se încadrează în sectorul forestier.

Investițiile finanțabile în sectorul agricol vizează: sectorul panificație (pâine, produse de patiserie, biscuiți, paste făinoase, etc); dulciuri (de exemplu ciocolată sau înghețată); alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe).

În ceea ce priveşte procesarea din sectorul forestier, vor primi sprijin financiar proiectele care au ca scop valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestieră) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de pădure, etc). Ca o categorie de investiție specială pentru care se oferă finanțare: producerea de biocombustibili – biodiesel şi bioetanol – pentru transporturi. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanțarea unui proiect este de 3 milioane de euro, iar procentul de cofinanțare publica nu va depăşi 50% din valoarea eligibilă a investiției. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Schema de Ajutor de Stat sunt întreprinderile. Termenul limită de depunere este 30 iulie 2010. (Ghidul este disponibil la CCI Covasna).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.