ACTUALITATE 22 aprilie 2009

Stela Buda, laureată Pro Urbe

de Covasna Media | 889 vizualizări
Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat acordarea premiilor “Pro Urbe” pentru trei reprezentanţi din rândul comunităţii maghiare şi unul din partea comunităţii române, respectiv prof. ing. Stela Buda, vicepreşedintele Fundaţiei Mihai Viteazul. Propunerea vine din partea unor asociaţii, fundaţii, ligi membre ale Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, care au luat această decizie pe baza activităţii Stelei Buda

Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat acordarea premiilor “Pro Urbe” pentru trei reprezentanţi din rândul comunităţii maghiare şi unul din partea comunităţii române, respectiv prof. ing. Stela Buda, vicepreşedintele Fundaţiei Mihai Viteazul.

Propunerea vine din partea unor asociaţii, fundaţii, ligi membre ale Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, care au luat această decizie pe baza activităţii Stelei Buda în domeniul învăţământului, culturii şi al promovării tradiţiilor româneşti în judeţ. Iniţiativa nu a trecut însă fără comentarii din partea unor consilieri PCM, care au reclamat faptul că deşi Stela Buda a avut o activitate deosebită pentru comunitatea românească, ar fi făcut acest lucru împotriva comunităţii maghiare şi i-ar fi jignit de multe ori pe membrii acesteia.

În acest context, primarul Antal Arpad a afirmat că acea autonomie culturală pe care comunitatea maghiară a dorit-o pentru ea, ar trebui acordată acum şi comunităţii româneşti, în sensul în care să-şi propună pe cine vrea, indiferent de cum consideră alţii propunerea – bună sau rea.

„Ei dau calificativ unui reprezentant al comunităţii româneşti, noi maghiarii nu trebuie să ne opunem şi să cerem altă propunere“, a spus primarul.

Una dintre ideile din partea PCM a fost ca fiecare persoană propusă pentru a primi premiul Pro Urbe să fie votată separat, o a cincea persoană, actriţa Molnar Gizella, fiind propusă de civicii maghiari pentru a primi distincţia. În acest caz exista însă şansa ca propunerea comunităţii româneşti să nu primească suficiente voturi.

Consilierii s-au lansat într-un lung şir de argumente pro şi contra, de opinii şi idei fie împotriva fie de susţinere a propunerii comunităţii româneşti, a modalităţii de vot şi aşa mai departe, pentru ca în cele din urmă ce a stabilit Comisia de Cultură să fie votat, în bloc, aşa cum fusese stabilit.

Distincţia Pro Urbe se acordă duminică, în cadrul Zilelor Sfântu-Gheorghe, în Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene. Acest premiu este un semn de recunoştinţă din partea comunităţii pentru acele persoane care de-a lungul anilor au desfăşurat o activitate deosebită în unul sau mai multe domenii.

Peste 50 de ani în slujba comunităţii româneşti

Prof. Ing. Stela Buda s-a născut în data de 11 noiembrie 1932, în comuna Boianul Mare, judeţul Bihor, din părinţi învăţători.

În perioada 1956-1962 a lucrat la Întreprinderea Oltul, unde a fost repartizată şi unde a fost maistru, şef de schimb, tehnolog. În decembrie 1962 a fost transferată şi numită director la Şcoala Profesională Textila din Sfântu-Gheorghe. A participat la cursuri de perfecţionare, cursuri postuniversitare, a susţinut examene şi lucrări precum obţinerea definitivatului, gradele didactice II şi I şi a publicat articole şi studii în reviste de specialitate.

În anul 1981 a elaborat manualul „Controlul calităţii produselor”, fiind coautor. În 1990, împreună cu un număr mare de cetăţeni români, părinţi şi profesori, a făcut parte din grupul care a militat pentru susţinerea învăţământului şi şcolilor româneşti, mai ales a celor din Sfântu-Gheorghe. A participat la mai multe întâlniri, manifestări şi contacte cu reprezentanţii Ministerului Învăţământului şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, la capătul cărora s-a reuşit, la separarea învăţământului pe criterii etnice, să se obţină clădirea în care se află astăzi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, edificiul în care, începând cu anul 1920, a funcţionat Şcoala Normală „Regina Maria”. În urma acestor acţiuni s-a hotărât denumirea Liceului „Mihai Viteazul” şi, tot atunci, a luat fiinţă asociaţia culturală care a primit numele de Fundaţia „Mihai Viteazul”, profesoara Stela Buda fiind aleasă preşedintele acesteia, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2006, în prezent fiind vicepreşedintele fundaţiei respective.

Trebuie amintit faptul că profesoara Stela Buda, împreună cu conducerea Fundaţiei „Mihai Viteazul”, a iniţiat şi a depus eforturi mari pentru organizarea unei manifestări la care să participe toţi cetăţenii municipiului, indiferent de apartenenţele etnice, respectiv - Zilele Sfântul Gheorghe - şi la care să fie invitaţi reprezentanţi din localităţile cu acelaşi nume din ţară şi de peste hotare. Prima sărbătoare „Zilele Sfântul Gheorghe”, în aprilie 1992, a fost acceptată cu mari rezerve de către Primărie şi de către primarul Albert Almos, manifestările desfăşurându-se separat.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.