„Ştafeta veteranilor” ajunge la Sfântu Gheorghe
Locuitorii sunt invitaţi să se alăture ştafetei care va marca 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă
„Ştafeta veteranilor”, organizată în contextul „Anului veteranilor de război” şi comemorării eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, va ajunge săptămâna viitoare la Sfântu Gheorghe, potrivit unui comunicat al Prefecturii Covasna.
Ştafeta va porni vineri din Bucureşti şi va străbate localităţile Ploieşti, Predeal şi Braşov, urmând să ajungă la Sfântu Gheorghe pe data de 8 septembrie a.c., când se vor sărbători, într-un cadru festiv, 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă.
Drapelul naţional al României, pe care alergătorii îl vor purta cu ei pe traseu, va fi preluat la intrarea în judeţ de către o echipă formată din reprezentanţi ai Unităţii Militare 01048 Sfântu Gheorghe, ai instituţiilor publice aparţinând MAI, MApN şi voluntari şi va fi adus până în faţa Primăriei municipiului, unde vor avea loc ceremoniile militare şi religioase. Potrivit programului oficial al evenimentului, dat miercuri publicităţii de Prefectura Covasna, drapelul va fi înmânat unui veteran de război, care, la rândul său, îl va înmâna conducerii Primăriei pentru a fi arborat pe turla instituţiei. Organizatorii au făcut un apel către cetăţeni să se alăture în număr cât mai mare acestei acţiuni, atât ca spectatori, cât şi ca participanţi la ştafetă, în semn de recunoştinţă faţă de cei care au luptat ori au murit pe front.
Ştafeta este organizată de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, împreună cu Grupul Invictus România, constituit preponderent din tineri veterani ai teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan.
Acţiunea constituie o reeditare a ştafetei de anul trecut, când tineri voluntari ai Grupului Invictus România au alergat aproape 800 de kilometri între oraşele Bucureşti şi Carei, urmând, în mod simbolic, traseul parcurs de Armata Română în luptele pentru eliberarea teritoriului naţional de după 23 august 1944. Anul acesta şi-au propus ca ştafeta să se desfăşoare pe patru itinerarii, respectiv pe traseul Bucureşti – Ploieşti – Predeal – Braşov – Sfântu Gheorghe, traseul Curtea de Argeş – Sibiu – Sighişoara – Târgu Mureş, ruta Timişoara – Păuliş – Arad şi Iaşi – Piatra Neamţ – Vatra Dornei – Bistriţa – Târgu Mureş – Oarba de Mureş – Cluj Napoca – Carei.
„Principalul scop al ştafetei este de a promova valorile naţionale prin comemorarea celor care au luptat sub drapelul României. Totodată, proiectul vizează strângerea de fonduri pentru cauza Invictus, respectiv de a trimite cel puţin un militar rănit în teatrele de operaţii la Jocurile Paramilitare Invictus 2016. Concret, voluntarii din echipele Invictus vor alerga cu o ştafetă conţinând drapelul României, pe care o vor duce în fiecare localitate eliberată, unde drapelul va fi predat unui veteran de război. Acesta, cu sprijinul organelor locale, îl va arbora pe primăria localităţii respective, în punctul cel mai înalt, distinct de drapelele arborate uzual la sediile primăriilor, ca un omagiu adus supremei jertfe săvârşite de ostaşii români”, se menţionează în comunicatul de presă al Prefecturii Covasna.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertăţii. În luptele ce au avut loc pentru eliberarea oraşului au căzut, printre alţi eroi, locotenentul David Păiş şi generalul Grigore Bălan.
Tricolorul românesc a fost repus pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe în 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu. Anul acesta, clădirea Primăriei a fost reabilitată, iar steagul a fost coborât de pe cupola instituţiei. Mai multe organizaţii civile româneşti, membre ale Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, au lansat în urmă cu câţiva ani propunerea ca steagul de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să fie declarat monument istoric în memoria ostaşilor căzuţi pentru eliberarea oraşului.