ACTUALITATE 19 februarie 2009

Sprijin pentru „Muzeul Maria”

de Covasna Media | 1559 vizualizări
După ce a investit energia ultimilor ani şi importante resurse financiare pentru a construi un Muzeu pentru urmaşii săi, bătrânul Gheorghe Luca din Dobârlău apelează acum la sprijinul celor care îl pot ajuta pentru a mai construi două clădiri la Muzeul Maria. Moş Luca a amenajat în ultimii ani în grădina sa un adevărat Muzeu în care a adunat toate poveştile sătenilor, din comună sau din apropiere, a pus cap la cap obiecte mai vechi sau mai

După ce a investit energia ultimilor ani şi importante resurse financiare pentru a construi un Muzeu pentru urmaşii săi, bătrânul Gheorghe Luca din Dobârlău apelează acum la sprijinul celor care îl pot ajuta pentru a mai construi două clădiri la Muzeul Maria.

Moş Luca a amenajat în ultimii ani în grădina sa un adevărat Muzeu în care a adunat toate poveştile sătenilor, din comună sau din apropiere, a pus cap la cap obiecte mai vechi sau mai noi şi a construit încăperi cărora le-a dat viaţă cu tot felul de unelte, ţesături, colecţia de bijuterii a mamei şi multe altele. El a construit inclusiv o stână în curtea muzeului, iar acum intenţionează să mai construiască o clădire pentru războaie de ţesut – cu roţi de tors şi diverse obiecte care aparţin torsului – şi o a doua clădire cu obiecte de gospodărit şi arat.

„Caut sponsori, le voi fi veşnic recunoscător, ca să pot face cele două clădiri, sau pentru conservarea şi păstrarea obiectelor pe care le-am adunat”, a spus Gheorghe Luca. El va împărţi inclusiv formulare pentru a încuraja oamenii să vireze Fundaţiei Maria cei 2% din impozit, ca astfel să poată sprijini Muzeul. Acum între gul Muzeu a fost înregistrat ca persoană juridică.

Moş Luca spune că s-ar bucura şi de materiale de construcţii, pentru acoperiş, şi este determinat să se apuce de treaba cât mai repede, la mijlocul lunii martie.

Mii de obiecte vechi chiar de sute de ani

Muzeul Maria poartă numele mamei şi nepoţelei fondatorului, şi a fost înfiinţat în urmă cu câţiva ani. Gheorghe Luca a început să adune obiecte de la săteni, din gospodăriile bătrânilor mai ales, unde ştia că se mai găsesc obiecte vechi, iar pentru toate acestea a plătit o droaie de bani, că doar „nimeni nu dă pe gratis”, spune el. Acum are câteva mii de obiecte, unele vechi şi de sute de ani, şi de toate felurile: piepteni de descâlcit câlţii la războialele de ţesut, o măciucă din 1939, o icoană placată cu aur veche de 150 de ani, o ladă de zestre sau haine vechi de când lumea, fotografii, unelte şi multe altele.

Totul a pornit din dorinţa lui de a lăsa ceva în urma sa, de a le arăta urmaşilor ce era înaintea lor. Când l-am cunoscut pe moş Luca spunea: „M-am gândit mereu ce las în urma mea. Ce să le las urmaşilor?! Diplomele mele? Carnetul meu de muncă? Un album cu fotografii? Am poze cât să mănânce o vacă, dar trebuia să fac ceva pentru generaţia care vine. Toţi trăim o viaţă, toţi facem copii, toţi murim şi mergem în acelaşi loc, dar trebuia să fac mai mult. Şi atunci mi-a venit ideea să fac un muzeu cu obiecte de uz casnic din Dobârlău, să fac ceva ca oamenii să vadă şi peste 100 de ani cum era viaţa înainte”.

Cei care au posibilitatea să sprijine munca lui o pot face în cont RO 71BRDE 150SV13884741500, sau îl pot contacta la telefon 0267 375 732.

Ana Sidon

Teme articol: Dobârlău muzeu Muzeul Maria
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.