ACTUALITATE 15 noiembrie 2023

Ce să faci atunci când copilului îi curge sânge din nas

de Diana Pantelimon | 1230 vizualizări

Sfaturi de la Spitalul Județean 

Sângerările nazale, cunoscute și sub denumirea de epistaxis, reprezintă pierderea de sânge din nas. Acestea pot avea multiple cauze, iar majoritatea episoadelor de sângerare nazală, la copii, sunt banale și nu sunt grave. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe au transmis informații pe subiect, prin intermediul platformei de socializare Facebook. Acestea fac parte din seria „Bine de știut!”, care cuprinde recomandări și sfaturi pe diferite subiecte.

În majoritatea cazurilor, sângerările nazale la copii nu necesită îngrijiri ORL, dar este esențial ca părinții să fie informați și să știe cum să gestioneze situațiile de urgență.

Sângerările nazale la copii pot fi clasificate în sângerări anterioare (frontale) și sângerări posterioare. Cele anterioare apar pe capilarele și vasele mici din sept, iar cele posterioare, mai puțin frecvente, dar mai grave, au originea în partea din spate a nasului, potrivit noului episod din seria „Bine de știut!”

Printre cauzele sângerărilor se numără:

„• Infecții ale căilor respiratorii superioare asociate cu febră; sinuzita, în special episoadele care provoacă strănut, tuse și suflatul nasului;

• Leziuni ale mucoaselor. Sângerările nazale sunt mai frecvente în cazul copiilor, care obișnuiesc să se scobească în nas;

• Traumatism la nivelul nasului sau feței;

• Introducerea în nas a unor corpuri străine;

• Bolile hematologice (leucemie, hemofilie etc);

• Tumori maligne sau tulburări de coagulare”, transmit reprezentanții spitalului.

Adolescenții, în special fetele în perioada pubertății, pot experimenta sângerări nazale concomitent cu menstruația.

Specialiștii recomandă ca, în caz de sângerare nazală, persoanele afectate să aplece capul înainte, să apese ambele nări cu degetul mare și arătător pentru cel puțin cinci minute și să respire pe gură. Pentru copii, este crucial ca părinții să explice calm și să îi învețe pe cei mici cum să gestioneze astfel de situații pentru a preveni panica.

Chiar dacă majoritatea cazurilor sunt inofensive, autoritățile medicale recomandă consultarea medicului în cazul sângerărilor nazale persistente sau severe, pentru a exclude posibilele cauze ascunse și a asigura o gestionare corectă a situației.

Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.