ACTUALITATE 16 februarie 2010

Spitalul din Vâlcele – investiţii din sponsorizări

de Covasna Media | 11267 vizualizări
Unitatea ar avea nevoie de 2.000 de euro pentru a aduce un transport de mobilă de la un spital elveţian 16feb2010-vigheciÎn lipsa fondurilor de la minister, conducerea Spitalului de patologie neuromusculară din staţiunea Vâlcele a reuşit în ultimii ani să investească în unitate fie din sponsorizări, fie din fonduri proprii. Nu mai departe de anul trecut, toate geamurile de la Spital au fost schimbate cu termopane printr-o sponsorizare în valoare de 60.000 de lei, din partea unei firme care a suportat toate cheltuielile, în timp ce

Unitatea ar avea nevoie de 2.000 de euro pentru a aduce un transport de mobilă de la un spital elveţian

16feb2010-vigheciÎn lipsa fondurilor de la minister, conducerea Spitalului de patologie neuromusculară din staţiunea Vâlcele a reuşit în ultimii ani să investească în unitate fie din sponsorizări, fie din fonduri proprii.

Nu mai departe de anul trecut, toate geamurile de la Spital au fost schimbate cu termopane printr-o sponsorizare în valoare de 60.000 de lei, din partea unei firme care a suportat toate cheltuielile, în timp ce zugrăvelile şi revopsirile s-au făcut din forţe proprii, la fel şi dotarea sălii de sport.

Conducerea Spitalului ar mai avea însă idei privind investiţiile care se pot face aici.

„Strictul necesar cât să ne descurcăm avem, am avea nevoie de nişte fonduri pentru renovări, am putea renova acoperişul, am vrea să refacem faţada Spitalului, să facem izolaţie, dar ne trebuie bani. Ce am reuşit să schimbăm au fost geamurile, prin donaţie. Am mai vrea să facem lucrări şi pe interior, acum s-a zugrăvit, am revopsit tot şi s-au schimbat lămpile, s-a schimbat în bine faţa saloanelor“, spune managerul Spitalului, Claudia Vigheci.

Acoperişul unităţii a fost afectat de un incendiu în urmă cu câţiva ani şi deşi a fost reparat cât de cât, ar fi nevoie de aproximativ 2 – 3 sute de mii de lei pentru a-l consolida şi amenaja aici spaţii utile pentru funcţionarea unităţii.

Donaţie care aşteaptă bani de transport

Tot din capitolul donaţii face parte şi dispoziţia unui spital elveţian de a oferi spitalului din Vâlcele mobilier gratuit. Directoarea Spitalului a afirmat că au aflat de această dorinţă de donaţie de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi singurul lucru care le mai lipseşte sunt 2.000 de euro plus TVA pentru a acoperi cheltuielile de transport din Elveţia până la Vâlcele.

„Ne­ar dona paturi, noptiere. Este vorba de un spital care a schimbat mobila şi ar avea de dat, sunt foarte noi şi foarte bune, transportul costă 2.000 de euro plus TVA. Dacă vreo firmă e interesată să ne ajute cu transportul, am fi mai mult decât fericiţi. La actualul mobilier din cele 81 de paturi zece sunt un model mai nou, 20 alt model, oricum lasă de dorit. Cu mobilierul din Elveţia am schimba în toate saloanele“, a precizat Claudia Vigheci.

Au renunţat la parafină

În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală, Spitalul ar dori un analizor, sau un magnetodiaflux, pentru fizioterapie, şi nici un aparat cu infraroşii n-ar strica, dar Ministerul a alocat fonduri pentru aparatură doar acum doi – trei ani, şi nu la Vâlcele. Ceea ce s-a mai înnoit a fost sala de cultură fizică medicală, dotată din forţe proprii, urmând ca în scurt timp aici să ajungă şi două canapele noi de masaj.

Din anul 2008 Spitalul a renunţat şi la parafina clasică pe care o topeau şi o turnau pe materiale textile ca să le folosească la pacienţi, astfel că acum se folosesc de nişte pungi cu argilă.

„Pe vremuri se folosea parafina clasică, o topeau, o turnau pe nişte materiale textile, se făcea fum, mizerie şi era şi scumpă“, a explicat directorul medical, Ioana Baciu. Pe de altă parte, unitatea a reuşit însă să acopere necesarul de personal medical şi acum are suficienţi specialişti, printre care şi doi la secţia de neurologie adulţi şi doi la copii.

Spitalul „Dr. Radu Horia” este singura unitate de profil din România, cu o experienţă de aproape 40 de ani în domeniu, şi care în prezent presupune internarea periodică, de 2-3 ori pe an, maximum 21-30 de zile. Unitatea se adresează tuturor persoanelor cu afecţiuni neuromusculare din ţară, atât copii cât şi adulţi, şi dispune de 81 de paturi, în fiecare an venind la spital peste o mie de pacienţi din toată ţara, atât iarna cât şi vara.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 22

Adaugă comentariu
fost salariat, 1 octombrie 2011
aceasta unitate nu mai are nevoie de sponsorizari ca aceasta vigheci claudia cu mereuta gheorghe au avut grija sa distruga. acesti indivizi au luat tot ce a fost bun si spitalul au reusit sa-l citeste integral
fane, 26 mai 2011
asa se intampla in tara asta cite un incompetent distruge tot,degeaba are si sponsorizari ca habar nu are ce sa faca cu ele.
duducu, 25 mai 2011
vai ,vai cata durere!
vasile, 24 mai 2011
ce mai aveti acuma de spus cand spitalul vilcele se va desfinta ca vigheci claudia manager si doctorita popescu (fosta baciu)au reusit sa distruga un spital cu renume mondial.cei pe care ii credeti citeste integral
SILAGHI MARINELA, 13 mai 2011
De se doreste sa se inchida un spital in care sant trimisi bolnavi din toata tara,sa stiti ca si eu fac parte dintre acsti oameni suferinzi ,in anul 1999 daca nu eram trimisa acola chiar dupa ce am citeste integral
costi, 19 aprilie 2011
madam vigheci claudia cum poti sa minti atatea salariati si sa-i faci sa urle pe strada si la minister ca sa ai tu postul de manager ,unde iti este bunul simt fai .
mara, 14 decembrie 2010
VIGHRCI ESTE EXPERTA NUMAI IN PROCESE SI DNA.
pacient, 14 decembrie 2010
RUSINE HOTIILOR DE LA CONDUCERE.
MIMI, 14 decembrie 2010
ASTA ESTE VIGHECI A DISTRUS TOTUL . NU ODUCE CAPUL LA NIMIC. VIGHECI ESTE PUSA IN FUNCTIE FUNCTIE SI A CONDUS SPITALUL VILCELE MAMA ACESTEIA (CARE ARA CREIER NUMAI PENTRU FURAT),SI MEREUTA (FOST citeste integral
MINIOSU VIRONEL, 14 decembrie 2010
TOATE CELE BUNE SI URARI DE SANATALE, UN SINCER SI CALDUROS <> CELOR CE SE STRADUIESC SA DUCA MAI DEPARTE CU MANDRIE CE A LASAT REGRETATUL HORIA RADU
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.