ACTUALITATE 29 aprilie 2015

Spitalul de Cardiologie din Covasna revine la numele „Dr. Benedek Géza”

de Agerpres | 516 vizualizări

Ministerul Sănătăţii a schimbat denumirea Spitalului de cardiologie, la intervenţia UDMR

Ministerul Sănătăţii a dispus revenirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna la denumirea 'dr. Benedek Geza' şi eliminarea din titulatură a numelui dr. Nicolae Teculescu, în urma intervenţiei Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care a adunat în acest scop aproape 29.000 de semnături de susţinere.

Conducerea UDMR Covasna menţionează, într-un comunicat de presă, că „prin Ordinul nr. 536, Ministerul Sănătăţii a restabilit în după-amiaza zilei de marţi, 28 aprilie, denumirea bine meritată a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară 'Dr. Benedek Géza' din Covasna”.

Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a ţinut să le mulţumească celor aproape 29.000 de oameni care au semnat petiţia adresată Ministerului Sănătăţii, precum şi Partidului Civic Maghiar, Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, bisericilor istorice maghiare şi voluntarilor care au contribuit la adunarea semnăturilor.

În petiţia adresată Ministerului Sănătăţii, conducerea UDMR Covasna afirmă că introducerea numelui dr. Teculescu în titulatura spitalului s-a făcut „sub vălul nopţii”, fără cunoştinţa şi consultarea autorităţilor locale şi cetăţenilor, fiind o „măsură iraţională” şi „inoportună”, o „diversiune” menită să „declanşeze un conflict interetnic”. De asemenea, aceasta menţionează că spitalul a fost înfiinţat prin decizia Comitetului executiv al Sfatului Popular al Regiunii Autonome Maghiare, dr. Benedek Géza a fost fondatorul acestei instituţii medicale, în timp ce dr. Teculescu nu ar fi lucrat nicio zi în acest spital şi nu ar fi avut vreo contribuţie la existenţa lui.

Decizia Ministerului Sănătăţii vine la aproape două săptămâni după ce a schimbat denumirea Spitalului de cardiologie, aflat în subordinea sa, introducând în titulatură şi numele dr. Nicolae Teculescu, la propunerea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna.

În cursul zilei de marţi, după ce UDMR a anunţat încheierea campaniei de strângere de semnături, Acţiunea „Români pentru români”, condusă de Mihai Tîrnoveanu şi Florin Palas, a lansat o petiţie online, adresată Ministerului Sănătăţii, prin care solicită păstrarea numelui dr. Nicolae Teculescu în titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din Covasna.

De asemenea, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a dat publicităţii o rezoluţie comună a celor 30 de ONG-uri care o compun, în care menţionează că Spitalul de cardiologie a fost construit de către statul român, cu fonduri alocate din bugetul de stat, pe un teren naţionalizat de la românii din zonă, iar acesta înglobează şi spitalul din Întorsura Buzăului, prin urmare consideră legitimă existenţa unui nume românesc în titulatura acestei instituţii de sănătate publică în care sunt trataţi pacienţi nu doar din judeţul Covasna, ci din toată ţara.

Conducerea Forumului afirmă, de asemenea, că dr. Nicolae Teculescu a fost cel care a făcut prima Secţie de Balneologie în cadrul Spitalului Unificat din Covasna (actualul Spital de Cardiologie - n.r).

Nu în ultimul rând, apreciază că atribuirea numelui dr. Benedek Géza acestui spital în anul 2010 a fost „un gest de forţă” al UDMR, care conducea la acea vreme Ministerul Sănătăţii prin ministrul Cseke Attila, decizia luată în urmă cu cinci ani fiind „lipsită de transparenţă şi în dispreţul comunităţii româneşti şi al adevăratei istorii a spitalului”, prin urmare redenumirea spitalului însemna un „act de reparaţie morală”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
@ts, 30 aprilie 2015
Am constatat cu stupoare câteva paradoxuri. Site-ul spitalului se deschide în limba minorității din zona, romanii. Asta nu e tot nici măcar nu exista varianta in limba majorității minoritare, citeste integral
Kviatkovski, 30 aprilie 2015
D-le ministru al sanatatii : pupatii pe udmr-isti si-n partea dorsala daca va cere,ca vad ca nici unul dintre cei din parlament care va dati mari patrioti n-aveti coloane vertebrala.Vai de scula citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.