Sondaj UDMR: Locurile de muncă şi serviciile medicale, în topul nemulţumirilor cetăţenilor din judeţul Covasna
Lipsa locurilor de muncă şi calitatea serviciilor medicale, nivelul pensiilor şi salariilor, situaţia drumurilor şi podurilor sunt pe primele locuri în topul nemulţumirilor cetăţenilor din judeţul Covasna, în timp ce problemele care ţin de identitatea maghiară sunt pe locurile următoare, relevă un sondaj realizat de UDMR Covasna.
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat, marţi, că sondajul a fost realizat pe un eşantion de peste 10.000 de familii din oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna, cu scopul de a vedea cum apreciază activitatea autorităţilor locale şi, implicit, a UDMR, care deţine cei mai mulţi primari şi consilieri locali şi judeţeni.
Potrivit acestuia, nemulţumirile cetăţenilor ţin în mare parte de domenii în care autorităţile locale au puţine pârghii de a interveni. „Sondajul este valoros în comparaţie cu anul 2008, pentru că putem vedea ce am făcut în ultimii şapte ani şi jumătate şi ce aşteptări au oamenii. Se vede, din nemulţumirile oamenilor, unde am pus un accent mai mare şi unde nu, sau unde nu am avut posibilitate să intervenim, pentru că autorităţile locale au un rol redus. Pe primele locuri în ce priveşte nemulţumirile sunt locurile de muncă, sistemul sanitar şi pensiile şi salariile, iar pe locurile următoare sunt probleme ce ţin de identitatea maghiară”, a declarat Antal Árpád.
Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a menţionat că organizaţia pe care o conduce realizează periodic astfel de sondaje şi consultări publice, începând din anul 2002, pentru a lua pulsul comunităţilor locale şi de a stabili strategiile de dezvoltare ale judeţului în funcţie de priorităţile oamenilor.
„Consultarea e importantă atât în administraţie cât şi în politică pentru că munca noastră este ghidată de problemele de pe agenda cetăţeanului. Pe oameni drumurile şi podurile îi interesează, reabilitarea sistemului de sănătate şi beneficiile financiare. Consiliul Judeţean nu poate să creeze locuri de muncă, dar poate ajuta indirect. Noi (UDMR - n.r.) nu trăim de la o alegere la alta, asta e diferenţa dintre noi şi mulţi dintre politicienii români, noi avem proiecte, noi nu primim scaune la alegeri, primim muncă odată cu funcţiile”, a mai spus Tamás Sándor.