ACTUALITATE 31 martie 2009

Şomeri fără şomaj

de Covasna Media | 667 vizualizări
Peste 80 de persoane din Covasna nu mai au dreptul să primească ajutorul de şomaj din cauza plăţilor compensatorii

Peste 80 de persoane disponibilizate în luna ianuarie de la SC Turism Covasna şi-au pierdut şomajul pentru aproape un an din cauza felului în care au fost acordate plăţile compensatorii, iar dreptul lor la şomaj încetează începând cu data de 26 februarie .

„Este dur, pentru că aceşti oameni au pierdut aproape un an de şomaj. Nu pot fi puşi în drepturi

Peste 80 de persoane din Covasna nu mai au dreptul să primească ajutorul de şomaj din cauza plăţilor compensatorii

Peste 80 de persoane disponibilizate în luna ianuarie de la SC Turism Covasna şi-au pierdut şomajul pentru aproape un an din cauza felului în care au fost acordate plăţile compensatorii, iar dreptul lor la şomaj încetează începând cu data de 26 februarie .

„Este dur, pentru că aceşti oameni au pierdut aproape un an de şomaj. Nu pot fi puşi în drepturi pentru că aceste plăţi compensatorii sunt de natură să genereze această încetare. Dacă îşi vor găsi un loc de muncă şi vor reveni în şomaj ca urmare a acelui post, pot beneficia de drepturi dar fără să aibă alte venituri. Liderii sindicali au dorit să execute acel contract colectiv de muncă aşa cum scrie la carte, nu am crezut că sindicatul nu o să înţeleagă că aceste sume de bani sunt benefice pe parcursul timpului cât aceşti oameni sunt şomeri“, a precizat directorul AJOFM, Kelemen Tibor. Suma pe care o pierd oamenii ajunge la aproximativ 5.000 de lei pe an, în condiţiile în care valoarea medie a şomajului este de 400 de lei. Pierderea şomajului nu ar fi avut loc dacă plăţile compensatorii ar fi fost acordate eşalonat lunar în sume sub 600 de lei.

Fără asigurare de sănătate şi vechime

Dincolo de bani însă, Kelemen Tibor a completat că pe această perioadă persoanele aflate în această situaţie pierd şi dreptul de asigurare de sănătate şi nu le merge vechimea.

Potrivit directorului AJOFM, în prezent acei oameni trec printrun adevărat „calvar“ şi îşi solicită recâştigarea drepturilor de şomaj.

În opinia acestuia, conducerea societăţii a încercat să menţină în funcţie cât mai multe persoane date afară de la societate.

Au apelat la instanţă

Pe de altă parte, conducerea Sanitas Covasna, sindicatul care îi reprezintă pe angajaţii de la SC Turism, a anunţat ieri că a depus în cursul dimineţii la Tribunalul Covasna o plângere împotriva conducerii societăţii SC Turism Covasna, prin care solicită dreptul la şomaj în cazul celor peste 80 de persoane vizate, întrucât susţin că vina pentru pierderea acestui drept nu le aparţine.

Preşedintele sindicatului din cadrul societăţii, Gheorghe Zice, a declarat că iniţial conducerea socie tăţii a propus acordarea bani lor în tranşe până la data de 31 decembrie acest an, însă oamenii au solicitat să fie respectat contractul colectiv de muncă şi în urma discuţiilor s-a ajuns la o înţelegere ca banii să fie acordaţi în două tranşe, fără a fi afectată indemnizaţia de şomaj a oamenilor disponibilizaţi. Potrivit sindicaliştilor, mulţi dintre cei disponibilizaţi au peste 50 de ani şi slabe şanse de a se angaja în oraşul Covasna, având în vedere oferta de locuri de muncă.

„Am încheiat un proces verbal între Consiliul de Administraţie al societăţii şi sindicat, prin care am fost de acord cu propunerea ca aceste plăţi compensatorii să fie acordate în două tranşe, dar fără să afecteze indemnizaţia de şomaj, şi au spus că vor fi acordaţi banii în 26 februarie şi în luna mai. Prima tranşă a fost acordată în 26 februarie, iar a doua în 9 martie, nu ştim motivele, ca să aflăm apoi că şomajul a fost întrerupt. Se angajaseră (conducerea societăţii, n.r.) că refac fişele fiscale pe luna ianuarie, să intre plăţile tot în drepturile pe ianuarie, ca să nu le afecteze şomajul.

Acum încearcă să scoată sindicatul de vină”, a declarat liderul de sindicat.

Două posibilităţi

Totodată, prim-vicepreşedintele Sanitas Covasna, Benke Csilla, a declarat că există posibilitatea ca fie conducerea societăţii să rectifice situaţia, conform înţelegerii cuprinsă în procesul verbal amintit, fie problema va fi soluţionată în instanţă.

În plângerea adresată instanţei Sindicatul solicită ca oamenii să primească banii de şomaj retroactiv, şi există posibilitatea de a fi cerute şi daune morale.

În jur de o sută de persoane au fost disponibilizate în luna ianuarie de la SC Turism Covasna, aflată în subordinea SIF Transilvania, ca urmare a lucrărilor de modernizare care urmează să aibă loc la hotelurile din administrarea societăţii.

Contactat telefonic, directorul SC Turism, Olivia Slanislav, nu a oferit detalii despre această situaţie.

Ana Sidon

Teme articol: venit şomaj someri
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.