ACTUALITATE 8 mai 2018

Șofer cu alcoolemie de aproape 1 mg/l, prins în trafic de polițiști

de Covasna Media | 1069 vizualizări

Mișcările neobișnuite ale autovehiculului au atras atenția oamenilor legii

Un bărbat în vârstă de 43 ani este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de refuz de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei. Acesta a fost oprit în trafic de polițiști din Târgu Secuiesc după ce mișcările neobișnuite ale autovehiculului le-au atras atenția. Testarea cu aparatul etilotest a arătat că șoferul avea o alcoolemie de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„La data de 05.05.2018, orele 00:55, echipajul de poliție aflat în serviciu pe raza mun. Tg. Secuiesc a observat un autoturism care circula pe Str. Petőfi Sándor, având un mers sinuos, fiind un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic, motiv pentru care s-a trecut la efectuarea semnalului regulamentar pentru oprire folosind sistemul luminos al autospecialei din dotare.

Conducătorul autovehiculului, un bărbat în vârstă de 43 ani se afla într-o stare vizibilă de ebrietate și prin vorbire emana halenă alcoolică, drept pentru care s-a procedat la testarea cu aparatul alcooltest, acesta indicând o alcoolemie de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şoferul în cauză a fost condus la Spitalul Municipal Tg. Secuiesc pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei unde în prezența medicului de gardă a refuzat recoltarea de probe biologice.       

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei”, arată o informare de presă a poliției.

Recomandările polițiștilor

Pentru a evita implicarea în accidente rutiere, polițiștii transmit câteva recomandări șoferilor: manifestați prudență atunci circulați pe drumurile publice și nu călcați prea mult pe pedala de accelerație. Astfel, luați întotdeauna în calcul posibilitatea ivirii unui pericol neprevăzut și circulați cu viteză redusă pentru a putea evita o tragedie, dar și pentru a evita derapajul în curbele periculoase.

Nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice. Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație!

Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, vă puneți în pericol propria persoană, pe ceilalți participanți la trafic, totodată riscați să fiți tras la răspundere contravențională, penală și, după caz, la plata unor despăgubiri civile.

Ce spune legea cu privire la consumul de alcool în timpul condusului

,,Conducătorii vehiculelor...sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier.” - articolul 38 din O.U.G. 195 din 2002.

Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistata ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.” art. 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002.

Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.” - articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.” - articolul 341 din Codul Penal, potrivit unui comunicat de presă al poliției.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.