ACTUALITATE 4 mai 2022

SJU Covasna, pe locul 5 în țară privind timpul de intervenție în tratarea pacienților cu accidente vasculare cerebrale

de Diana Pantelimon | 963 vizualizări

Echipa Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe este din ce în ce mai puternică, mai rapidă și mai eficientă. Aceasta a reușit să scadă timpul de intervenție în cazurile pacienților cu accident vascular cerebral la 38 de minute și 8 secunde, clasându-se pe locul 5 în țară privind rapiditatea și eficiența procedurii.

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe, de la începutul acestui an, au fost tratați prin tromboliză 19 pacienți, potrivit reprezentanților spitalului. Timpul mediu de intervenție a scăzut cu aproape 16 minute față de lunile iulie-septembrie ale anului trecut, când timpul mediu a fost de 54 de minute și 4 secunde.

În primele 3 luni ale acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă «Dr. Fogolyán Kristóf» a tratat, prin tromboliză, 19 pacienți din cei 111 care s-au prezentat cu AVC ischemic. Timpul mediu de intervenție «door-to-needle» a scăzut la 38 de minute și 8 secunde, clasând unitatea medicală pe locul 5 în țară în ceea ce privește rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu AVC ischemic (față de locul 7 în perioada septembrie-decembrie 2021, când timpul mediu de intervenție era de 40 de minute și o secundă)“, transmit reprezentanții spitalului.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală, iar intervenția rapidă este crucială și poate reduce leziunile de la nivelul creierului și complicațiile pe termen lung. Tromboliza, sau, pe înțelesul tuturor, procedura de dizolvare a unui cheag de sânge, trebuie realizată în maxim 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor.

„Când vine vorba despre accidentele vasculare cerebrale ischemice, timpul de intervenție este extrem de important, iar fiecare minut sau secundă contează! Tromboliza trebuie realizată într-o fereastră de cel mult 4 ore și jumătate de la producerea AVC-ului, dacă starea de sănătate a pacientului o permite!

Rezultatele bune ne ambiționează mereu să demonstrăm că putem și mai mult! Așa se face că în doar câteva luni am reușit să reducem timpul mediu de intervenție de la sosirea pacientului și până la aplicarea procedurii (door-to-needle)“, au transmis reprezentanții spitalului pe pagina oficială Facebook.

În vara anului trecut, SJU Sfântu Gheorghe a fost premiat la statut de „GOLD“ de către organizaţia internaţională ESO Angels şi Societatea Europeană de Stroke pentru rapiditatea şi calitatea îngrijirii pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale.

În aceeași perioadă, spitalul a demarat o campanie de informare a populaţiei cu privire la prevenirea acestei boli cerebrovasculare.

Potrivit Agerpres, la vremea respectivă, neurologul Forró Csilla, coordonatoarea programului naţional de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, a explicat că „cele mai frecvente tipuri de accidente vasculare cerebrale sunt cele ischemice, când vasul de sânge este obturat şi reduce sau întrerupe alimentarea cu sânge a creierului în zona respectivă, provocând moartea celulelor nervoase, respectiv cele hemoragice, care se produc atunci când un vas de sânge se sparge.

Printre semnele accidentului vascular cerebral se numără modificări la nivelul feţei, slăbiciune la nivelul membrelor superioare şi inferioare şi tulburări de vorbire. Cel mai ușor mod de a recunoaște simptomele unui AVC este prin metoda F.A.S.T.. 

F (face dropping) cu modificări la nivelul feței. Fața este asimetrică, mușchii dintr-o parte a feței sunt paralizați, pleoapa și buza căzute.

A (arm weakness) cu slăbiciune la nivelul brațelor. Unul dintre brațe este inert și nu poate fi controlat.

S (speech difficulty) cu tulburări de vorbire, exprimare. 

T (time) - timpul de reacție este foarte important.

Se recomandă apelul imediat la 112.

În Sfântu Gheorghe, pe data de 1 iulie a.c., se vor împlini trei ani de când se efectuează tromboliză în cadrul spitalului. 

Sursa foto: Agerpres

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.