Siturile Natura 2000 din Covasna - date în custodie
Siturile naturale din judeţul Covasna, cuprinse în Natura 2000, au fost date în custodie de către Ministerul Mediului către mai mulţi custozi care se vor ocupa de tot ce priveşte aceste spaţii protejate. Custozii provin din rândul autorităţilor administraţiei publice, al ocoalelor silvice ori din cel al organizaţiilor neguvernamentale, unele dintre ele fiind administrate chiar şi în comun de către aceste entităţi.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, Mestecănişul de la Reci, rezervaţie naturală de interes naţional, a trecut în administrarea APM, Dealul Ciocaş - Dealul Viţelului în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, iar Turbăria Ruginosu - Zagon în administrarea Asociaţiei Pro Diversitas.
Dincolo de aceste rezervaţii naturale de interes naţional, mai există şi 15 situri de importanţă comunitară, ale căror custozi sunt CJ Covasna, Asociaţia Pro Diversitas, Asociaţia Vinca Miror, Asociaţia Lumea Pierdută şi Ocolul Silvic privat Baraolt.
Ministerul Mediului a organizat în luna ianuarie o nouă sesiune de depunere a dosarelor pentru preluarea în custodie, respectiv administrarea ariilor naturale protejate de interes naţional şi comunitar. Siturile au fost selectate pe baza criteriilor stabilite de comun acord între reprezentanţii ministerului de resort şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ai Regiei Naţionale a Pădurilor şi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Custozii ariilor naturale protejate trebuie să aibă calificarea, instruirea şi mijloacele necesare pentru aplicarea măsurilor de ocrotire şi conservare a bunurilor încredinţate.
Custozii trebuie să fie atestaţi de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, încheindu-se apoi o convenţie în care se stipulează drepturile şi obligaţiile ce revin fiecărei părţi. Pentru activităţile şi administrarea ariilor naturale protejate, custozii nu sunt plătiţi. Natura 2000 este o reţea ecologicã europeană cu arii protejate, desemnată pe criterii ştiinţifice, care are la bază mai multe directive europene, adoptate de legislaţia română în scopul stopării declinului biodiversităţii prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase şi periclitate specii şi habitate din Europa.
Monica Vajna