ACTUALITATE 11 noiembrie 2009

Sita Buzăului „scapă” de 8.000 de hectare de teren forestier prin retrocedări

de Covasna Media | 568 vizualizări
Din aproximativ 700 de cereri de retrocedare depuse, 600 au fost aprobate [singlepic=562,250,250,,left]Comuna Sita Buzăului se află pe ultimii metri ai retrocedărilor, din aproximativ 700 de cereri depuse în acest sens 600 fiind aprobate, în vreme ce au fost eliberate 402 titluri de proprietate, iar în baza acestora au avut loc 320 de puneri în posesie. Primarul comunei, Constantin Filofi, spune că procesul retrocedărilor a fost axat aici pe terenurile forestiere, un număr

Din aproximativ 700 de cereri de retrocedare depuse, 600 au fost aprobate

Comuna Sita Buzăului se află pe ultimii metri ai retrocedărilor, din aproximativ 700 de cereri depuse în acest sens 600 fiind aprobate, în vreme ce au fost eliberate 402 titluri de proprietate, iar în baza acestora au avut loc 320 de puneri în posesie.

Primarul comunei, Constantin Filofi, spune că procesul retrocedărilor a fost axat aici pe terenurile forestiere, un număr foarte mic de oameni solicitând terenuri agricole, ca urmare a specificului zonei - în majoritate păduri, dar şi pentru că aceasta nu a fost una puternic subjugată fostelor CAP-uri.

„Avem încă procese pe rol, în ceea ce priveşte retrocedările, deoarece există nemulţumiţi în legătură cu locaţiile puse în posesie; unele motivaţii sunt oarecum tardive, dar trebuie spus că nu are legătură cu eventuala lipsă de voinţă a comisiei locale, ci pur şi simplu lipsa unor specialişti în măsurători, deoarece aceste firme se feresc de măsurătorile în păduri”, a declarat Constantin Filofi. Primarul a precizat că în cele din urmă a fost identificată o firmă din Sfântu Gheorghe, cu care se lucrează la măsurătorile din Sita Buzăului, dorinduse finalizarea acestora în acest an. Potrivit acestuia, comuna a avut de retrocedat 8.000 de hectare de teren forestier, probleme mai mari ivindu-se la retrocedările pe Legea 247.

La nivelul judeţului Covasna au fost eliberate, în ultimele nouă luni, 646 de titluri de proprietate, pe Legile 18 / 1991, 1 / 2000 şi Legea 246. Potrivit Prefecturii Covasna, titlurile de proprietate eliberate au cuprins inclusiv cereri vechi de 20 de ani (în cazul Legii 18 / 1991), fiind acordate atât pentru terenuri agricole cât şi forestiere. Referindu-se la cele peste 600 de titluri de proprietate eliberate în acest an în întregul judeţ, prefectul Codrin Munteanu a declarat că numărul acestora relevă un ritm care nu este cel mai bun, mai ales în condiţiile în care în judeţul Covasna mai există 10.000 de cereri pe legile proprietăţii, aflate în aşteptarea soluţionării şi eliberării de titluri.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.