ACTUALITATE 28 septembrie 2021

Sistem de transport public modern şi eficient la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1064 vizualizări

Au loc lucrări de modernizare a transportului public, de extindere a rețelei de piste pentru bicicliști și de facilitare a traficului pietonal

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va îmbunătăți calitatea transportului public și va reduce emisiile de dioxid de carbon prin investițiile din cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. Proiectul conține o serie de intervenții care privesc modernizarea transportului public urban, cum ar fi achiziționarea de autobuze electrice, construirea de stații de autobuz moderne, dar și de piste pentru biciclete ori de trotuare. Lucrările de modernizare și investițiile planificate vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023. Proiectele tehnice sunt în curs de elaborare, iar procedurile de licitație pentru lucrări sunt așteptate să înceapă la sfârșitul acestui an.

Pentru a moderniza sistemul de transport public, municipalitatea va achiziționa 12 autobuze ecologice cu propulsie electrică. Acestea vor fi vehicule silențioase, prietenoase cu mediul și vor dispune de o podea joasă pentru a permite accesul ușor al celor în scaun cu rotile și al celor cu cărucioare. De asemnea, noile autobuze vor fi dotate cu încălzire și aer condiționat, dar și cu panouri electronice de informare.

O parte importantă a strategiei generale a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă este relocarea garajelor și atelierelor companiei locale de transport public Multi-Trans S.A. din zona pieţei agroalimentare la Parcul Industrial de la Câmpul Frumos.

Conform strategiei planului de mobilitate, o nouă autogară va fi construită pe strada Lt. Păiş David, unde autobuzele interjudețene vor lăsa pasagerii, care vor putea apoi să ia de aici autobuze urbane ecologice spre diferite părți ale orașului.

Proiectul include, de asemenea, modernizarea a peste 60 de stații de transport public și construirea unui capăt de linie pe strada Berzei. Stațiile vor fi dotate cu panouri de informare LCD, sistem de supraveghere video, WiFi, dar vor fi amplasate și automate de bilete. Achiziționarea biletelor se va putea face și online, acestea putând fi prezentate apoi cu ajutorul telefonului mobil.

Sistem de management informatizat al traficului

Tot în vederea dezvoltării transportului public urban va fi implementat și un sistem de management al traficului, cu multe intersecții semaforizate, cu sistem de supraveghere video și de colectare a datelor, care va permite monitorizarea în timp real a traficului și flotei de autobuze, respectiv informarea instantanee a călătorilor.

Vor fi modernizate și o parte din străzile existente: strada Fabricii, strada Gen. Grigore Bălan, strada Nicolae Iorga, strada Ciucului, strada Stadionului, în timp ce pe strada Lunca Oltului și strada Lt. Păiş David vor fi reabilitate trotuarele. În urma extinderii continue a zonelor rezidențiale din oraș, autobuzele vor circula pe rute mai lungi.

Reţea de piste pentru bicicliști

Intervențiile menționate mai sus vor fi completate cu altele care facilitează mersul pe jos și cu bicicleta. În perioada următoare, Primăria Sfântu Gheorghe va extinde rețeaua de piste pentru bicicliști. Lucrările de modernizare sunt deja în curs de execuție, dar se intenționează și construirea unui nou pod pietonal și pentru bicicliști peste râul Olt, legând strada Lalelei de strada Mică. Acest nou pod va facilita legătura între viitoarele stații de autobuz de pe strada Lt. Păiş David și de pe strada Nicolae Iorga.

O pistă de biciclete de aproximativ 7 km va fi construită de-a lungul digului râului Olt, de la Chilieni până la pârâul Arcuș. De asemenea, vor fi construite noi piste de biciclete pe strada Lunca Oltului și pe strada Lt. Păiș David, prima urmând să fie conectată la pista de biciclete recent construită de la sensul giratoriu din fața Arenei Sepsi.

În plus, în oraș vor fi instalate 17 puncte de bike sharing, de unde se vor putea închiria pe baza unui bilet electronic în total un număr de 230 de biciclete, cu monitorizare inteligentă.

(Sursa: comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.