Sinucideri pe fond de criză
În ultimele două săptămâni, în judeţul nostru au fost înregistrate 8 cazuri de tentativă de suicid
Lipsurile și neputinţa de a face faţă crizei îi aduc pe tot mai mulţi covăsneni în pragul disperării și al sinuciderii, numărul tentativelor de suicid fiind tot mai mare în ultima perioadă în judeţul nostru.
Astfel, dacă în anii anteriori tentativele de sinucidere aproape că lipseau din activitatea Ambulanţei Covasna, sau erau oricum erau înregistrate la intervale mai lungi de timp, acum numai în ultimele două săptămâni au existat opt apeluri de urgenţă pentru persoane care au încercat într-un fel sau altul să își ia viaţa.
Potrivit directorului Serviciului de Ambulanţă Covasna, Tiberiu Poștoacă, fenomenul nu a mai fost întâlnit până acum la un asemenea nivel la noi în judeţ, iar cauzele stau în grijile și criza cu care se confruntă fiecare.
„Avem în medie un caz la două zile. Se explică prin situaţia dezastruoasă, economică și socială a ţării, lipsa oricărei perspective, oamenii sunt disperaţi. Sunt două categorii: unii care pleacă din ţară şi alţii care își iau viaţa”, a declarat directorul Ambulanţei.
De toate vârstele şi categoriile sociale
Potrivit acestuia, oamenii care au încercat în ultima perioadă să se sinucidă sunt de toate vârstele și din toate categoriile, iar metodele sunt dintre cele mai diverse: spânzurare, încercare de înec, substanţe toxice, sărit în faţa trenului și așa mai departe.
Ca zone, oamenii care apelează la această măsură disperată sunt deopotrivă din mediul rural, cât și urban, totuși cu precădere în orașe.
„Fenomenul de înstrăinare este mai prezent în mediul urban decât la sat, unde oamenii sunt mai legaţi între ei, mai solidari, în plus și închiderea între patru pereţi de bloc, lipsa unui loc de muncă și a perspectivelor fac să apară mai ușor asemenea cazuri de disperare la oraș“, a mai explicat directorul Ambulanţei.
Covasna şi Harghita, fruntașe la sinucideri
Judeţele Covasna și Harghita sau „remarcat” și în anii anteriori pe primele locuri în ţară la numărul de sinucideri. Acum doi ani, cele două judeţe au fost primele două la acest capitol, cu 28,8 și 24,9 sinucideri la 100.000 de locuitori, iar ulterior s-a estimat că numărul sinuciderilor va crește, pe fondul prăbușirii economice.
Metoda cea mai la îndemână pentru a-și pune capăt zilelor este în general spânzurătoarea – 75% din cazuri -, dar nu lipsesc nici intoxicările cu pastile sau diverse substanţe. Potrivit specialiștilor, sinuciderea privită ca o moarte prematură inutilă și nejustificată reprezintă expresia unei crize existenţiale și de conștiinţă determinată de o stare de disperare și de o mare tensiune afectivă și relaţională. Statisticile mai arată că tentativele de sinucidere sunt mult mai frecvente la femei, în proporţie de 67%, faţă de bărbaţi, 33%. Raportul femei – bărbaţi arată însă că bărbaţii duc la capăt tentativele în proporţie de 75%, în timp ce doar 25% dintre femei își iau, cu adevărat, viaţa.
Ana Sidon