ACTUALITATE 9 noiembrie 2014

Simptome de gripă? Ce semne înşelătoare îţi pot pune viaţa în pericol

de Covasna Media | 572 vizualizări

Boli grave precum astmul sau cancerul sunt depistate de multe ori prea târziu, pentru că simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei banale răceli, aşa că unele persoane nici nu le bagă în seama.

În România, 5% din populaţia adultă şi 8% dintre copii suferă de astm bronşic. Cel mai întâlnit simptom pentru bolile respiratorii în sezonul rece este tusea. Uneori trece de la sine ori cu ajutorul unor tratamente uşoare, dar de multe ori persistă. Acesta este un semnal de alarmă. În spatele unei tuse banale se pot ascunde multe boli. Una dintre ele, rinita alergică. Netratată, aceasta se va complica şi, în timp, se poate ajunge la astm.

„Reacţiile alergice produc bronhospasm şi de la bronhospasm până la un astm bronşic este doar un pas. Deci, o rinită alergică netratată poate să ducă în timp la astmul bronşic, boală care în zeci de ani poate să ducă la complicaţii cardiovasculare, pentru că e presiunea mare pusă pe cord”, a spus Corina Mella, medic primar ORL.

Pot să apară crize foarte intense, oarecum din senin, ziua sau noaptea. omul se chinuieşte pentru a putea elimina o foarte mică parte de spută albă aderentă şi tusea, dispneea şi respiraţia grea sunt însoţite de şuierături”, a precizat Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

De aceea, afecţiunea trebuie depistată la timp. Astmul bronşic nu se vindecă, dar poate fi ţinut sub control.

Tusea persistentă poate semnala şi o bronşită cronică, întâlnită mai ales în cazul persoanelor care fumează. Paradoxal, aceştia nu se îngrijorează, deşi ar trebui, pentru că se poate ajunge chiar la cancer pulmonar.

„Plămânul nu are receptor de durere. Plămânul nu doare. Asta este drama cancerului pulmonar, că spre deosebire de alte cancere care se manifestă diferit, cancerul pulmonar poate să crească nestingherit, pentru că plămânii nu dor, abia când invadează învelişurile plămânului poate să apară durerea”, a spus Oana Deleanu, medic primar pneumolog la Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta”.

„La bărbat este cea mai frecventă tumoră malignă cancerul pulmonar, după cancerul de prostată. La femei este pe locul 3, după cancerul de col uterin şi cancerul mamar, fiindcă femeile, în ultimii 50-60 de ani au început să fumeze ca bărbaţii”, a explicat Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Un alt simptom care ar trebui să îngrijoreze este dispneea.

„Poate sa fie o dispnee de efort, când omul merge, face efort, sau de repaos, chiar şi când stă locului, tot greu respiră”, a mai spus Miron Alexandru Bogdan.

În România, un adult din 20 suferă de bronhopneumopatie obstructiva cronică (BPOC). Aceasta este numită şi boala fumătorului. Dacă în unele cazuri poate semnala un astm sau o rinită alergică, respiraţia îngreunată însoţită de oboseală şi tuse poate însemna o afecţiune mult mai gravă: bronhopneumopatie obstructiva cronică.

„Omul începe să respire mai greu când face un efort important şi spune la 48 de ani: uite, n-am prins autobuzul la alergare fiindcă am îmbătrânit...când el este învechit fumător şi suferă de BPOC”, a mai spus Miron Alexandru Bogdan.

Afecţiunea se manifestă în jurul vârstei de 40 de ani, pentru că 80% dintre bolnavii diagnosticaţi sunt persoane care fumează de 20-30 de ani.

Nu neglijaţi nici transpiraţiile însoţite de creştere a temperaturii. Acestea pot fi simptome ale pneumoniei sau ale tuberculozei.

„Febră, frison, junghi toracic, tuse iniţial seacă, apoi cu expectoraţie. starea în general e gravă, bolnavul e la pat”, a adăugat Oana Deleanu.

Trataţi cu atenţie şi durerile de cap, dacă se repetă sau nu cedează la tratamente obişnuite.

„O durere de cap poate să ascundă inclusiv un anevrism cerebral. Una e să ştii 'uite, am un anevrism acolo care trebuie tratat operat' şi una e să ştii tocmai când s-a rupt anevrismul”, a mai spus Corina Mella, medic primar ORL.

Durerile de cap pot fi şi semn de meningită, sinuzită sau viroză respiratorie. Atenţie! O răceală poate fi confundată şi cu o afecţiune prezentă la 80% dintre tineri. Se numeşte mononucleoză infecţioasă sau boala sărutului. În unele cazuri, există riscul complicaţiilor. Mai exact a rupturii de splină.

„Mulţi dintre ei nu ştiu că au avut. Dacă facem o analiză de laborator să vedem cine a trecut prin mononucleoză, o să constatăm că mulţi au trecut prin mononucleoză”, a spus Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş”.

De aceea, nu ignoraţi simptomele unei răceli aparent banale! Adresaţi-vă imediat medicului pentru a trata la timp o afecţiune care vă poate pune viaţa în pericol!

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.