ACTUALITATE 3 decembrie 2014

Siguranța alimentelor în perioada sărbătorilor de iarnă

de Covasna Media | 472 vizualizări

Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie

DSVSA Covasna recomandă populației să țină cont de o serie de sfaturi pentru prevenirea trichinelozei, boală care, netratată, poate fi chiar mortală.

Trichineloza este o boală parazitară, transmisibilă de la animale la om prin consumul de carne sau preparate din carne infestate cu parazitul Trichinella spiralis. Parazitul are dimensiuni foarte mici, fiind vizibil numai la microscop. Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, se taie un număr mare de porci crescuți în gospodăriile proprii sau cumpăraţi din târguri. Trichineloza a fost diagnosticată la porcul domestic, la mistreți și alte animale. Carnea infestată cu Trichinella spiralis arată ca o carne normală, fapt care îi induce în eroare atât pe proprietari, cât și pe unii cumpărători de ocazie. În cazul tăierii porcilor în gospodărie, pentru consum familial, pentru a ne apăra de trichineloza este imperios necesar să se recolteze probe din pilierii diafragmei, în cantitate de 30-40 grame, iar înainte de consum aceasta să fie prezentată pentru examen trichineloscopic la medicul veterinar competent teritorial. În cazul în care în mod accidental, muşchii pilieri ai diafragmei au fost îndepărtaţi în timpul eviscerării, se va recolta proba din porțiunea musculară radiară a diafragmei sau din mușchii intercostali. Facem precizarea că dacă proba este recoltată din alte regiuni anatomice, rezultatul examenului trichineloscopic este neconcludent. Probele ambalate și individualizate corespunzător, însoțite de crotalia auriculara se prezintă pentru examinare de către proprietar, cu actul de identitate, la medicul veterinar competent teritorial. Până la primirea rezultatului, nu trebuie să se consume carne sau preparate în stare crudă (coadă, urechi, compoziție de cârnați), fiindcă există un prim risc de infestare.

După consumarea cărnii infestate cu Trichinella spiralis pot apărea, în mod progresiv, dureri abdominale, diaree, febră, dureri de cap, musculare și articulare, umflarea pleoapelor, capului și picioarelor, amețeli, respirație grea, erupții pe piele, tulburări cardiace, oboseală accentuată.

În perioada următoare, medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic vor fi instruiți, programul acestora va fi afișat la fiecare cabinet veterinar. Acest program fiind special conceput pentru ca toți cetățenii să poată avea acces la testul trichineloscopic.

Se atrage atenția că sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute poate avea consecinţe grave asupra consumatorilor.

Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, iar cei care vând carne și preparate neverificate, care pot pune în pericol sănătatea și viața celor care o consumă, vor fi sancționați cu amenzi de până la 2.000 de lei.

Sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora este interzis. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, atât acesta, cât și vânzătorul pot fi amendați, iar animalele vor fi confiscate și ucise, fără a se oferi despăgubiri.

Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferințe și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun. În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului.

Începând din această săptămână inspectorii DSVSA, împreună cu alte organe abilitate ale statului vor intensifica controalele în exploatații de animale, în abatoare și unități de prelucrare a produselor alimentare, în unitățile de comercializare a produselor alimentare, în restaurant și pensiuni, precum și în trafic.

Pentru sesizări sau reclamații în domeniul siguranței alimentelor, acestea se pot depune în scris la sediul DSVSA Covasna, Sf.Gheorghe, str.Ciucului, nr.149, tel. 0267-351.712, fax. 0267-312.315 sau în caz de urgență pot să apeleze la numărul de telefon 0722-700.699. Unul din inspectorii DSVSA se va deplasa în caz de nevoie la apelant. Nu se acceptă reclamații și sesizări anonime.

Director executiv,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.